Dívka s bombou

Dívka s bombou https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267851/bmid_divka-s-bombou-YLP-267851.jpg 4 43 15

Devatenáctiletá sprejerka Metro je svědkyně toho, jak jejího přítele Rusta zabijí při sprejování na nádraží hlídači, a tak vezme spravedlnost do vlastních rukou. Druhým vypravěčem je jednen z hlídačů, Jere, jehož pohled čtenáři doplňuje sled událostí. Jere je mladý muž, má ženu a malého syna, právě očekávají narození druhého dítěte. Práce pro bezpečnostní agenturu je pro něj prostě práce, na rozdíl od některých kolegů není posedlý zášti vůči sprejerům. Pro Metro, která se domnívá, že právě on může za smrt Rusta, se Jere stane nepřítelem číslo jedna: pronásleduje ho, pomaluje mu auto, dům...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Argo
Originální název:

Tyttö ja pommi , 2014


více info...

Přidat komentář

Majto
02.11.2022 4 z 5

Pre mňa je táto kniha veľmi milým prekvapením, Páči sa mi formou, obsahom, skrátka je to parádička. Môj ďalší antikvariátový úlovok naslepo, ktorý ma odmenil.

SimonaP
29.04.2020 3 z 5

Určitě originální děj, hezky se čte, chvílemi vtipné, chvílemi strašné. Ale bavilo mě to.


magnolia
07.03.2020 4 z 5

Těžké hodnocení, jako vždy, když se kniha výborně čte a odkrývá mi něco nového, o čem jsem zatím moc nevěděla, ale příběh se vyvíjí jinak, než jsem čekala. Nejvíce mě bavilo, jak autor vypráví střídavě ten samý děj pohledem obou hrdinů, také ty zajímavosti kolem graffiti a to přítomné napětí. Jen jsem pořád doufala... a taky trpěla, protože oběma hrdinům jsem fandila. Strhující čtení, přečteno za dva večery. A super obálka. (Raději bych měla veřejné plochy a domy pěkně pokreslené, než ty všudypřítomné příšerné reklamní plachty a poutače, kterými jsou u nás zaneřáděná města, vesnice a krajina).

hellena1523
30.12.2019 4 z 5

Příběh jedné lásky, vraždy, nenávisti, pomsty, několika sprejerů a člena ochranky, který je nesnáší.
Kniha je od první stránky velmi čtivá a příběh je vyprávěn ze dvou pohledů. Z jedné strany sprejerkou Metro, která viděla, jak jí hlídači zabili přítele, z druhé strany členem ochranky Jerem, který byl do nešťastné události zapleten. Líbí se mi, že čtenář má takhle šanci prožívat příběh s tím, s kým více sympatizuje, ačkoliv má k dispozici oba pohledy a zná všechny okolnosti a motivace aktérů. Pravdou je, že jsem se nakonec neztotoznila ani s jednou z postav, jelikož obě jsou vykresleny na můj vkus moc extremisticky, což ovšem připisuji faktu, že kniha není příliš obsáhlá a je jasné, že je třeba postavám vydechnout život charakterovymi rysy, které v krimi příběhu budeme těžko kousat, pokud se bude autor hnipat ve složité psychologii; proto chápu jednodušší zpracování, což je u kontroverzního tématu vždycky tak trochu tanec na ostří nože.
Oceňuji, že autor zakomponoval i informace o přípravě barev nebo aktuální trendy nebo specifika z oblasti graffiti dodalo to knize na důvěryhodnosti, uvěřitelnosti. Působí - li kniha autenticky, je to vždy nadhodnota.
Asi nebude bavit každého, mě by třeba moc zajímalo, co by na příběh řekli samotní sprejeři, ale byl to příjemný čtenářský zážitek.

PanKrbec
01.11.2019 4 z 5

Knížka se mi moc líbila. Je napsána neotřelým způsobem. Je rozdělena na né moc dlouhé kapitoly (což já mám rád ????) a ty se pravidelně střídají, kdy jedna je z pohledu mladé sprejerky Metro a další pak z pohledu sekuriťáka Jereho, tedy z pohledu dvou, v příběhu proti sobě stojících, hlavních hrdinů. Příběh měl spád, bavil mne stejně jako ty dva odlišné pohledy. Četlo se to skoro samo ???? Viděl bych to tak na 4 a půl ⭐

Fritol
26.08.2019 4 z 5

Jedno z největších knižních překvapení, na které jsem za pár drobných narazil v Levných Knihách. Přes očekávání, že půjde o brak jsem dostal napínavý a místy vtipně napsaný příběh o pomstě z prostředí sprejerů a hlídačů ve Finsku. Vyprávění z pohledu dvou hrdinů je vyvážené tak akorát, aby čtenáři mohli sympatizovat s oběma, ač osobně jsem fandil spíše hrdince Metro, i když oba nepřátelé sklouzávají na vlnu stejného motivu. Na plný počet to nestačí, ale výborné zakončení se mu jistě přibližuje.

Fondis
03.07.2019 5 z 5

No tak musím říct, že mě kniha mile překvapila. Za málo peněz opravdu hodně muziky. Příběh hezký šlape a bylo za chvíli hotovo. Závěr je teda mazec. Dobrá myšlenka na knihu. Za mě skvělé.

Kacenak
27.04.2019 4 z 5

Velmi čtivé, zajímavě pojaté téma, nejvíc se mi líbí popis uvažování obou hlavních postav, byť si vybrali oba dva nechat se ovládnout šílenstvím a touhou po pomstě.

Alpasstyle
18.03.2019 4 z 5

Dívka s bombou nese za sebou neobyčejný příběh o sprejerství. Autor to pojal způsobem , díky kterému se kniha velmi dobře čte. Doporučuju ! :-)

Leniik33
15.02.2019 5 z 5

Tak tohle byla bomba :) Velmi čtivé. Konec mě dostal a trochu mě zarazilo uvažování sprejerky Metro. Po tom co provedla nevinnému, jak mohla klidně spát...

M1ra
31.01.2019 4 z 5

Originální příběh, spíše než detektivka je to taková hra na kočku a myš, Metro je velmi sympatická mladá hlavní hrdinka, která se chce pomstít.
Občas zbytečné vsuvky do děje, ale jinak velmi čtivé, napínavé a s poučením o světě s graffiti.
Konec v celku předpokládaný, ale stejně zůstanete z něj na rozpacích.

Poeta.kno
08.01.2019 4 z 5

Moc dobrý nápad sepsat takový zajímavý příběh z pohledu obou stran. Kniha přečtena za pár dní, ptž se od ní nedá odtrhnout. Chvíli jsem byl sám součástí světa graffiti, tak jsem od začátku fandil hlavní hrdince. Moc příjemné počtení

Punkies
30.08.2017 4 z 5

Super počtení z graffiti světa, kde můžem nahlédnout do života writerů a trochu se vcítit do jejich kůže a poznat, že to není jen ničení fasád a domů, ale umění a styl života, který má v sobě ukrytou hloubku. Ten konec mě dorazil.

Ajli
05.05.2017 4 z 5

Dost zajímavý nápad i zpracování knihy. Pohled z obou stran je více než nutný. Ze začátku jsem fandila Jeremu, potom už jen Metro. Myslím si, že je škoda, že se o této knize moc neví, určitě stojí za přečtení :-)

Cress85
30.01.2016 5 z 5

Nečekaně dobrý. Zajímavej a hlavně realistickej příběh. Člověk se trochu podívá do zákulisí životů sprejerů, jejich lovcům hlídačům z bezpečnostních agentur a sleduje neúnavnej boj těchto dvou znepřátelených světů. Od začátku do konce to mělo spád bez zbytečných průtahů. Těch 230 stran se dá dát za chvíli. Tak jen do toho. ;-)

Štítky knihy

detektivní a krimi romány Finsko finská literatura nenávist pomsta severská krimi graffiti

Autorovy další knížky

Jari Järvelä
finská, 1966
2020  65%Komu hlava sejde
2015  80%Dívka s bombou

Kniha Dívka s bombou je v

Právě čtených1x
Přečtených56x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených4x
Knihotéce89x
Chystám se číst36x
Chci si koupit2x