Dívka na útěku

Dívka na útěku https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431107/bmid_divka-na-uteku-mI6-431107.jpg 4 51 20

Dívka na útěku série

1. díl >

Píše se rok 1926 a Anna Dartonová je na útěku před hrozným zločinem, který byla přinucena spáchat. Osamělá a vyděšená přijíždí do Londýna, kde k ní přichází záchrana v podobě Nancy, sebevědomé americké tanečnice v neblaze proslulém nočním klubu. Anna si změní jméno na Vitu Caseyovou a začne také vystupovat. Tím se ocitá se v nevázaném světě tance, večírků, nekonvenčních žen a módy. Když se seznámí s elegantním Archiem Fenwickem, pohřbí výčitky svědomí a uvěří jeho slibům, že ji bude za všech okolností milovat. Neuvědomuje si však, že ji rychle dohání skrývaná minulost, a když kvůli tomu začínají trpět její nejbližší, musí se postavit minulým skutkům čelem, nebo riskovat, že ztratí vše, co je jí drahé.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Runaway Daughter , 2019


více info...

Fidibus
Fidibus
08.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Příběh dívky, která uteče z bohaté tyranské rodiny do Londýna a dokáže se uživit jako klubová tanečnice. Avšak bratr po ní pátrá ze všech sil... naštěstí jí pomůže náhoda a nakonec i matka.
Bohužel mi kniha přišla zdlouhavá a rozpačitá, popravdě bych kapitoly s bratrem vypustila a nechala jen vyprávět hrdinku. Námět nebyl špatný, včetně emancipace žen nebo homosexuality, ale nesedlo mi zpracování.

Petras_ka
Petras_ka
10.10.2023 2 z 5

Na Dívku na úteku som sa v knižnici načakala celkom dlhú dobu. Veľmi som sa na ňu tešila, hlavne na atmosféru 20 - tych rokov minulého storočia plnú večierkov a tanca. Keď som sa k nej konečne dostala, prišlo menšie sklamanie. Prišlo mi to povrchné, zjednodušené a pritom príliš dlhé. Hlavná postava Anna napriek problémom s rodinou, po príchode do Londýna hralo všetko v jej prospech. Ku všetkému sa dostala pomerne ľahko.
Oceňujem krátke kapitoly, vďaka nim som knihu prečítala celkom rýchlo.


lucakuca
lucakuca
30.05.2022 4 z 5

Čtivé. Nehorázně čtivé.
Vdechla jsem půlku knížky jako zákusek k nedělnímu kafíčku s otázkou, jak se to mohlo stát? Vždyť se tam zas tolik nestalo?
Naivní nedělní čtení pro beznadějné romantičky :-)

rakakan
rakakan
18.04.2022 3 z 5

Vzala knihu, otevřela, četla a přečetla. Nějaký silný zážitek ve mě nezanechala. Dobře se četly krátké kapitolky. Jako odpočinkovou, nenáročnou četbu beru.

čef
čef
06.09.2021 4 z 5

Román se nebezpečně podobá škvárům z minulého století pro paní a dívky. Naštěstí je zde také podoba se Selfridgem a jinými selfmademany a odvahou něco dokázat. Také závěr si autorka odpustila barvotiskový, co si však moderního neodpustila je řešení různých alternativních sexuálních vztahů. Jsem tedy na rozpacích a hodně váhám, abych román doporučoval, i když jistě vím, že si své čtenářky našla a určitě ještě hromady najde.

Szilvia1
Szilvia1
14.03.2021 4 z 5

Dlouho jsem se těšila na tuto knížku,a podle mě se vyplatilo na ni čekat.Příběh není krásný jak u jiných kníh,ale je pěkný.Konec byl zajímavější a už se těším na druhou část.Doufám,že ten bude ještě lepší.

Acquenta
Acquenta
22.01.2021 3 z 5

Zbytečně dlouhá. Konec byl asi nejnapínavější , to předtím mě nijak ke knize netáhlo.

tittanie
tittanie
15.12.2020

Dlouho jsem čekala, až na tuhle knihu narazím v knihovně. A jsem zklamaná. Vůbec nevím, proč má kniha tolik stran. Dle mého zcela zbytečně. Přečetla jsem 220 stran a knihu odložila do nedočtených. Nezačetla jsem se.

Markett
Markett
20.11.2020 5 z 5

Jedním slovem - fantastické! Moc krásné čtení.
Pokud jste nadšeným čtenářem, který miluje 20. léta, tak mohu jen říct, že se vám tahle knížka bude moc líbit. Obálka je na první pohled velmi krásná, a obsah je úplně stejně působivý. Příběh jemně plyne a je moc zajímavé se dozvídat, jak přes všechny těžkosti Anna, alias Verity, pomalu začíná žít svůj nový život. Najde si přátelé, práci, plní si svůj sen, a pak přijde rána....
Anna - Verity je velice zvláštní dívka, která se po útěku z domova rozhodla splnit si sen, a díky jejím přátelům se jí to i daří. Mohu říct, že jsem se vždycky hodně těšila na Nancy - divoká dívka a zároveň Annina kamarádka, se kterou nikdy nebyla nuda, moc jsem si jí oblíbila. Jen Archie mě trochu zklamal, ale jelikož série ještě nekončí, věřím že se do děje ještě dostane. A Clement, toho jsem chtěla praštit pokaždé, kdykoliv se v knize objevil.

Určitě knížka stojí za přečtení, díky krátkým kapitolám krásně plyne, a člověk se snadno vcítí do příběhu, kde autorka toho na Annina bedra naložila až trochu moc. Opravdu mohu doporučit a těším se na pokračování.

Anie94
Anie94
16.11.2020 4 z 5

(SPOILER) Knížka ode mě získává zasloužené 4 hvězdičky z 5. Bohužel jsem jí srovnávala s Pařížskou švadlenou, kterou jsem dočetla před Dívkou na útěku, což jí asi i trošičku uškodilo, protože Švadlena byla prostě o maličký kousíček lepší.

Co bych chtěla vyzdvihnout jako první je určitě obálka knížky, která se k tématu úžasně hodí. V knížce najdeme 113 krátkých kapitol, které podněcují čtivost a dávají ději nějaký spád. Co bych ráda vyzdvihla je autorčin um dobře zachytit prostředí a skvěle vystihnout charakteristiku postav. Autorka v této knize zachycuje prostředí londýnských barů a nočních klubů ve 30. letech 20. století, naráží také na složité téma vnímání homosexuálů v této době a do děje jsou tak vhodně vsunuta některá historická fakta. Děj je jednodušší, není tak rozvětvený, takže v klidu můžeme sledovat osudy hlavních postav, i jejich pohnutky a myšlenky.

Na druhou stranu máte pocit, že od první do poslední stránky se pořád něco děje. Autorka svou hrdinku žene do neustálých zvratů, potíží a nelehkých situací, takže si myslím, že občasné zpomalení, či zvláčnění děje by knížce rozhodně neuškodilo.

Co se mi hodně líbilo bylo sledovat proměnu Anny, alias Vity z plaché venkovské dívky v sebevědomou městskou ženu. Konec knížky, byl takový..nedokončený..ale to je pochopitelné, když se jedná o první díl trilogie. Určitě si v knihovně půjčím další díl, protože prostě musím zjistit, jak to s Vitou bude dál.

Vojslava
Vojslava
09.11.2020 3 z 5

Plnokrevná červená knihovna se snahou postavit příběh ve slušném tempu... pak ale je cenou, že jsem v zásadě pohřešila atmosféru a ani jsem neměla chuť se u některých pasáží zastavovat. Čekala jsem trochu víc.

bookcase
bookcase
06.10.2020 5 z 5

Moc hezký příběh z mých oblíbených časů :). Těším se na pokračování.

Katerina015
Katerina015
30.08.2020 5 z 5

Kniha se vyborne cetla... Vypravi o divce, ktera se nebala a mela odvahu na to, odejit do jine zeme a zacit zit novy zivot...

Gibis
Gibis
16.06.2020 5 z 5

Výborné čtení. Příběh z Londýna z třicátých let minulého století, kluby, tanečnice, móda, dobrodružství, intriky, naivní láska, boj za ženská práva...nic předvídatelného a díky krátkým kapitolám čtení bleskově letí a ani se nenadějete a s lítostí shledáte, že jste na konci. Klidně bych četla dál o odvážné Anně Dartonové alias Vitě Caseyové!

TheMelorry
TheMelorry
29.05.2020 4 z 5

Krásný příběh z divokého prostředí Londýna 20. letech. V knize nechybí romantika, bary a tanečnice, zábava, ale také alkohol, drogy a prostředí homosexuálů. Nechybí ani historicky věrné vsuvky, jako je stávka horníků, nebo boj za práva žen.
Jedná se o příjemný zajímavý příběh, který se díky svým opravdu krátkým kapitolám velmi dobře a rychle čte.

astra3
astra3
16.05.2020 4 z 5

Takový jednodušší, odpočinkový.

alexis818
alexis818
28.04.2020 4 z 5

Velmi hezké čtení.Příběh jednoduchý,odpočinkový.Dobře se to četlo a mohu doporučit.

lenik284
lenik284
19.04.2020 5 z 5

Dívka na útěku se mi velmi líbila, četla se dobře, byl to příběh plný intrik, zvratů, lásky. Anna Dartonova alias Verity Caseyová byla na začátku naivní dívka, že které se časem vyklubala krásná, chytrá a šikovná žena,která poznala velkou lásku, ale také hned velkou zradu, zkrátka se s ní život nemazlil.To před čím vlastně utekla ji stejně dostihlo a tak stále pořád vlastně utíká. Knížka by klidně mohla pokračovat dál, kdoví jak by se příběh vyvíjel...Doporučuji

Knižní střípky
Knižní střípky
04.03.2020 5 z 5

Londýn roku 1926. Stín první světové války je čím dál tím více bledší, i když následky válečných hrůz jsou i po osmi letech místy stále patrné, skoro každá rodina ztratila někoho blízkého, každého jedince válka poznamenala, život však jde dál. Na jedné straně chudoba a neštěstí, na straně druhé bujarý noční život, divoké večírky, okázalá taneční revue, šampaňské teče proudem, volná láska, drogy, to vše za zvuku charlestonu. Toto jsou kulisy, které mám moc ráda. Gatsbyovská fanynka se ve mně prostě nezapře.

Recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

katule1992
katule1992
25.02.2020 4 z 5

Dívka na útěku splnila moje očekávání a jsem velmi ráda, že se mi dostala do rukou.

Historický román z roku 1926 nám na pozadí poválečného Londýna ukazuje přeměnu Anny z nezkušené a bojácné dívky v nezávislou sebevědomou a podnikavou ženu Verity Casey.

Na autenticitě celého příběhu dodává snaha autorky o historickou přesnost té doby. Ať už se jedná o politické problémy, feminismus, homosexualitu, jednání hlavních protagonistů, neznalost mladých dívek v sexu nebo naopak přílišného experimentování v sexuální oblasti a drogách. To vše a mnohem více zde najdeme, samozřejmě s přispěním autorčiny fantazie.

Autorovy další knížky

Joanna Rees
britská, 1969
2020  80%Dívka na útěku
2020  83%Cizinka v Paříži
2011  84%Láska, čest a prachy
2001  71%Znova v tom lietame
2004  80%Chlapec odvedľa

Kniha Dívka na útěku je v

Právě čtených1x
Přečtených68x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce126x
Chystám se číst126x
Chci si koupit21x
dalších seznamech4x