Dívka na kusy

Dívka na kusy https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449523/divka-na-kusyb9fMzf-s2N-.jpg 4 452 133

Charlotte Davis je na tom zle. V osmnácti letech již přišla skoro o všechny blízké ve svém životě. Ale naučila se zapomínat. Její hluboké jizvy jsou plné bolesti a smutku, ale když zapomenete, naleznete trochu klidu. Nemusíte přemýšlet o otci, o vašem nejlepším příteli, který navždy zmizel ani o matce, která vám nemá co dát. Každou novou jizvou ztvrdne Charlottino srdce o trochu víc, přesto to stále tolik bolí. Bolí to dost, abyste na to nemysleli, což je někdy jediná cesta, abyste našli cestu zpět od kraje propasti. Hluboce dojemný portrét dospívající dívky na pokraji ztráty sebe sama a její cestě zpět do života. První próza Kathleen Glasgow je dojemně reálný a upřímný. Je to příběh, od kterého se nebudete moci odtrhnout.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Omega
Originální název:

Girl in Pieces , 2016


více info...

Přidat komentář

andrea0221
18.12.2023 5 z 5

Hodně zajímavá knížka, asi vlastní zkušenosti autorky?

Elis299
07.12.2023 5 z 5

Za mě je kniha naprosto úžasná. Hrozně obdivuji autorku této knihy za to, že i přes to všechno se všechny tyhle pocity ze sebepoškozování rozhodla sepsat a vydat světu.
Je to snad první kniha, kterou jsem zatím četla, ve které jsou tak dobře popsány pocity při sebepoškozování a že ne vždy se člověk chce “přiblížit bohu či “vymazat jak si mnoho lidí myslí. Je to velice pochmurný děj ale myslím si, že je to i velice motivační.
Rozhodně se tato kniha zařadila mezi mé nejoblíbenější.


Ophelie
27.05.2023 5 z 5

Kniha, která osloví nejen mladší čtenáře. Příběh Charlie je plný bolesti, smutku, zoufalství, někdy tak hluboké beznaděje A jediné, co potřebovala, bylo být milována a někam, k někomu patřit. Kolikrát jsem měla chuť ji obejmout. Vyprávění Charlotte a jejích přátel ukazuje, že bychom neměli nikoho soudit, neznáme jeho životní příběh. Bylo to mnohdy hodně pochmurné čtení, ale díky bohu alespoň za ten konec. Kniha, která rozhodně stojí za přečtení.

kkubelkova
02.05.2023 2 z 5

Příběh je samozřejmě zajímavý a zároveň smutný, ale asi jsem od této knihy čekala víc. Nevyhovuje mi styl, jakým je to napsané.

Youn@n
16.04.2023 1 z 5

Nedočteno, kniha mě nezaujala..

nikola6615
29.03.2023 5 z 5

Knížka se ke mně dostala skrze sociální sítě a i když většinou nevěřím titulům, které se rychle stanou populárními, tohle mě velmi bavilo a přečetla jsem jedním dechem. Je to uvěřitelné, současné.

NikolaSkop
30.12.2022 5 z 5

Neni to tak uplne romantika jako spis pribeh divky ktera se snazi bojovat po svem. Jeji pribeh je plny bolesti ale take sily! Kniha se zabývá zavaznou tematikou o ktere se skoro nemluvi. Proto velmi ocenuji styl teto knihy a dekuju autorce zato ze se do toho pustila.

AjinQa
14.08.2022 5 z 5

Za mě opravdu zajimavé čtení.. Kniha je velmi čtivá, opravdu se těžce odkládala. Za mě je veliké plus to, že kniha byla psaná velmi živě, což podle mě není úplně pro každého. Kolikrát jsem se během čtení musela pozastavit na tím, že musím být opravdu ráda za to, v jakém prostředí žiju. Hlavní hrdinka je velmi příjemná a člověk se s ní lehce dokáže ztotožnit. I když to není jednoduché čtení, jak už z důvodu sebepoškozování a depresivních myšlenek, za mě je to určitě 10/10. Na závěr si určitě dokážu dovollit říci, že to není čtění pro každého. Určitě se připravte na emocionální jízdu.

Nieroccoon
12.08.2022 4 z 5

Čteno s neschopností odtrhnout se.

Monkas1
10.08.2022 5 z 5

Doporučuji

Charmedka
10.08.2022 4 z 5

Kniha se čte velmi dobře, je psána z pohledu hlavní hrdinky a v podstatě máte dojem, že čtete její deník. Kapitoly jsou krátké, některé jen na stránku. Autorka omezuje příběh kolem a hodně se zaměřuje na všechny ty myšlenky a pocity, které Charlotte má v hlavě, postupně odkrývá celý její příběh, ale vše stručně, jasně, aby nebyly utlumeny ty pocity beznaděje, strachu a bohužel i nenávisti sama k sobě.

hu_87
01.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Knížka je napsaná čtivě a autenticky - občas se vyskytnou sprostá slova, ale to asi čtenáře nemá překvapit.
Jako příběh hodnotím průměr až nadprůměr, přesto mi to celé nepřijde zase tak mega super.
Překvapuje mě, že někdy lidi vystihují to, že jde o téma sebepoškozování.
Nejde jen o to.
Jde o psychické problémy obecně, nadměrné prožívání emocí, nedůvěra k lidem, trochu sociální diskomfort, depresivní tendence, posttraumatická stresová porucha apod. Dle mého jde i o osobnostní problém, tzn. porucha osobnosti, nejspíše hraničního typu.

kathhhie
09.06.2022 5 z 5

Knížka byla pro mě zajímavá již od první chvíle, co jsem ji vzala do rukou a začala v ní listovat. Když jsem si ji nakonec půjčila a začala ji číst, všechny řádky, všechna slova jsem doslova hltala, jedno po druhém. Nedokázala jsem knihu odložit. Autorčin styl psaní jsem si ihned zamilovala a děj byl popsán neskutečně nádherně. V životě jsem snad nečetla knížku, která by přesně vystihovala mé pocity. Knížka zachycuje příběh teprve sedmnáctileté Charlotte, která na začátku knížky popisuje svůj pobyt na psychiatrickém oddělení. Po propuštění se však vydává na cestu, to doslova, musí si najít novou práci, zajistit byt a hlavně začít odznovu. Během svého denního přežívání dochází k mnoha zvratům a jí se častokrát obrací život o 180 °. Charlottina největší výzva v této tvorbě je nepodlehnout sebepoškozování, touha nevzdat se, ale především vypořádat se se svými traumaty. Knížku určitě doporučuji všem dospívajícím, protože je zde perfektně vylíčeno přísloví ''naděje umírá poslední''.

elizabeth_e
31.05.2022 5 z 5

(SPOILER) Tahle knížka se mi fakt líbila.Řekla bych že je jedinečná tím že je tam sebepoškozování zobrazováno hlouběji než jenom tak mezi řečí.Ale ta kniha není celá o tom.Bylo to jako jako na horské dráze.Tak jsem se cítila.Občas jsem měla chuť kniha vyhodit s okna,a občas to bylo uklidňující.Charli byla doopravdy na dně.Ale lepší časy pro ni určitě budou.Styl psaní se mi doopravdy líbil.A ten vztah.Nějaký příklad hodně toxického vztahu.Riley jí využíval,a ona si to nechala líbit.I když nahlédneme k tomu konci,a Rileyovi to bylo líto,a uvědomoval jak se choval pořád jsem mu jako čtenář neodpustila.Někdy omluvila nestačí na odpuštění.Ani na zapomenutí.Na tuhle knihu by se nemělo zapomenout.Někteří neznalí lidé by měli vědět co může odehrávat v hlavě člověka co se sepoškozuje,a přestat je těžké.

-knihomolka-
08.01.2022 5 z 5

Tenhle příběh mě naprosto dostal. Během tří let jsem ji přečetla už asi 2x nebo 3x, celou dobu ve mně vyvolávala tak "divný" pocit nekomfortu, smutku a lítosti, když jsem se vžila do hlavní postavy, že jsem se ke knížce musela ještě několikrát vrátit. Za mě je tohle něco, co by si měl přečíst každý, kdo nemá zrovna na růžích ustláno a nebo ho prostě jen zajímá tahle tématika "těžkého" života. Určitě se k ní ještě časem vrátím.

joscer
26.11.2021 4 z 5

Nevím proč, ale tuhle knihu jsem přečetla asi už před půl rokem a vždycky když se na ni byť jen podívám ucítím vůni, kterou jsem cítila po celou dobu čtení.
Tahle knížka toho ve mne zanechala opravdu mnoho, ale pořád si pamatuji, že to bylo nádherné, ale krásné čtení.

Kniholapka
19.11.2021 3 z 5

Kniha se zabývá velmi závažným tématem, které je, myslím, velice aktuální v období puberty a adolescence. Nemohu říct, že byla napsaná špatně, ale trochu mě zklamalo, jak moc ze sebe Charlotta dělala oběť a že nedokázala vidět i to krásné. Stále se točila v kruhu smutku, zoufalství, ale dát okolí šanci, ukázat jí, co ještě může dokázat a objevit, se jí podařilo až úplně na konci. O tomto tématu by se mělo více psát, ale asi bych trochu změnila styl....Jinak je to kniha, která za přečtení stojí.

nada3314
08.07.2021 3 z 5

3,5 * Tahle kniha byla pro mě docela oříšek. S tématem sebepoškozování jsem se ještě nesetkala, a ani neznám nikoho, kdo by si tímto musel procházet. Nejsem cílová skupina, ale i tak jsem byla ráda, že jsem si knihu mohla přečíst. Na jednu stranu mě to obohatilo a na druhou stranu mi z knihy bylo strašně smutno. Jako matka 17 letého teeanegera si to vůbec nedokážu představit a doufám, že si to ani nikdy představovat a zažívat nebudu muset. Příběh jako takový se četl dobře, neměla jsem pocit, že by byl nějak natahovaný a něco by tam být nemělo. Určitě bych knihu doporučila mladším čtenářkám, ale i čtenářům.

capricorn__
03.06.2021 1 z 5

Píšu komentář za člověka, který si před lety prošel téměř tím samým, co Charlotte. "Dívka na kusy" vyšla příhodně v době, kdy jsem na tom byl nejhůř a já si od knížky sliboval především porozumění psychických problémů a sebedestruktivním myšlenkám. (Žádnou jinou knížku o podobné problematice jsem v té době nečetl.) Nic z toho nepřišlo, akorát zklamání. "Dívka na kusy" na mě hodila podobný efekt jako "Třináct důvodů proč": předat vinu na ostatní, udělat ze sebe oběť, protože já to mám tak těžký, že tomu nikdo nerozumí a nikdy rozumět nemůže. Proto takové zklamání. Hlavní postava a vše, se odehrává v jejím životě, je popsáno velice povrchově a mdle. Konec je hezký a za ten dávám hvězdičku, ale zbytek mi připadal plytký. Psát o psychických poruchách teenagerů je složité, jsem si toho vědom, ale věřím, že právě proto by měly být kvalitnější.

janka2000
04.05.2021 5 z 5

Tohle byla síla. Kniha je plná emocí a témat, o kterých moc nemluvíme, což jde ostatně i v knize poznat. Sebepoškozování, manipulace a bezdomovectví. Všichni víme, že to existuje, máme v sobě zažité společenské normy, ale jak se chováme, když se s nimi setkáme? Jak se říká, každý máme své problémy, ale někteří jsou na tom hůř, přesto je důležité se problémům postavit, je důležité najít sebe.