Dívka, moře a noc

Dívka, moře a noc https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47928/bmid_divka-more-a-noc-TJ3-47928.jpg 4 35 9

Milostný příběh, v němž se realita prolíná s fantastičnem. Hlavní hrdina a vypravěč je nesnášenlivý morous, pracující jako žurnalista. Před světem se nejraději schovává a uchyluje se k oblíbeným LP a knihám. Jednoho dne se ale seznámí s dívkou, se kterou si bezvýhradně rozumí. Po čase si ale musí začít připouštět, že kolem jeho milé začínají přibývat různé podivnosti a nevysvětlitelné věci.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Sophie, la mer et la nuit , 1976


více info...

Přidat komentář

Lili
16.02.2023 4 z 5

Chůze po laně reality vedoucí přes vlákna snů. Kde jedno končí a druhé začíná?

Atuin
04.12.2021 3 z 5

Zajímavé, záhadné a hravé. Napsáno to je obratně a ve skutečnosti to dělá tu knihu čitelnou až do konce. Nápad je dobrý, ale víc jak 3,5* dát nemohu.


Lessana
05.09.2021 3 z 5

Výborne napísaná vec! S takými... ani nie fantazmagorickými (ono sa na to dosť ťažko hľadá príhodné slovo), ale "úhybnými", popletenými, no skvelo vymyslenými dialógmi, aké vedú rozprávač so Sofie, som sa ešte v literatúre (a ani v skutočnosti, pravdaže) nestretla.
Štýl je dokonale prepracovaný, pán autor sa neminul povolaním, no a, samozrejme, ani pani prekladateľka - bol to vyslovene zážitok čítať a kochať sa slovami a ich vzájomnými väzbami.
S rozprávačom Éricom Habnerom cítite, rozmýšľate, pátrate, chodíte domov a do roboty, na more, uškŕňate sa pri jeho vtipných postrehoch, prajete mu zmyselnú Sofie a tiež, aby bola menej záhadná a miznúca. Rovnako mu rozumiete pri Juliette či v robote s Rolandom. A nerozumiete pri Natálii, Karen či Danielovi Ridderovi.
No predsa je moje hodnotenie len 3-hviezdičkové. Prečo? Lebo záver. Priznávam, že je to najskôr mnou, ale nepochopila som pointu, čo ma dosť mrzí, lebo text je to výborný.

mi-380
24.03.2021 4 z 5

Záhadná, krásná, smyslná, poddajná, přizpůsobivá, šikovná v oblasti mužových zájmů, sex nevyjímaje. Sofie – autorova žena snů. Navíc - nechává se poučovat a přesně reaguje na myšlenky a nálady vypravěče. V roce 1976 sci-fi, po pětačtyřiceti letech pořád ještě sci-fi, jen u mnoha současných autorů by se nejspíš Sofie změnila z vysněného, stále unikajícího, mysteriózního přízraku v pevnou androidku. Jenže pointa, to příjemné, občas rozvleklé vegetování a snění, které zažívá čtenář spolu s vypravěčem, změní jako rána palicí do hlavy.
85 % (aktuálně 28 hodnocení s průměrem 74 %).

bookcase
23.04.2019 4 z 5

Hodně zajímavá knížka, trochu sci-fi, trochu romance, neskutečně francouzský šarm a hlavně nadčasovost. Nebýt tam párkrát zmínka, že se děj odehrává v roce 1975, nešlo by to ani poznat. Prospělo by jí nové vydání.

zdennyrakky
27.10.2016 4 z 5

Snad jediná fantasy kniha, kterou jsem kdy četl :-)

mora.nocna
10.07.2016

Vyborna knizka. Akurat ku koncu to rozuzlenie pekne este Sternberg natahoval :)
Len neviem, preco to vyslo v edicii "cteni na dovolenou", ja som sa chvilami aj dost bala a zaver je pekne mrazivy ;)
Ad komentar fialky vonavej - Sofie nema ziaden zvlastni ukol a uz vobec nie taky ako pise, bohuzial tento komentar trosku ovplyvnil moje vnimanie Sofie v negativnom zmysle..

Nibiru
24.06.2013 4 z 5

Tuto knihu jsem četla již dávno, ale zanechala ve mně dojem i dnes po tolika letech. Určitě není tuctová.

fialka voňavá
10.06.2013 3 z 5

(SPOILER) Hlavní aktér této knihy se zamiluje do zcela zvláštní dívky Sofie. prožije milostnou avantýru i s vdanou Juliette. Sofie má však zvláštní úkol a sice, že hlav. hrdina ztrácí paměť. mísí se zde skutečnost s fantazií. Tato kniha je považována za nejlepší Sternbergův román. Román, který jsem četla já vyšel již v r. 1976. četla se mi dobře, mohu doporučit.

Štítky knihy

belgická literatura

Autorovy další knížky

Jacques Sternberg
belgická, 1923 - 2006
1981  74%Dívka, moře a noc
2003  0%Čí je to sen?

Kniha Dívka, moře a noc je v

Přečtených55x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce64x
Chystám se číst12x
Chci si koupit3x