Divé ženy
Emilia Hart
KATE, 2019 Kate se za sebou rozhodla všechno nechat a prchnout z Londýna do domku v Cumbrii, který zdědila po své pratetě. Netuší však, že dům ve svých útrobách už od dob honů na čarodějnice v 17. století ukrývá nečekané tajemství. VIOLET, 1942 Violet raději sbírá brouky a šplhá po stromech, než aby si nechala vštěpovat, jak se má správně chovat mladá dáma. Až do chvíle, než jí řada šokujících událostí navždycky změní život. ALTHA, 1619 Altha je souzena za čarodějnictví a za vraždu místního statkáře. Její ve vsi všeobecně známé, nepřirozené spojení s přírodou a zvířaty představuje hrozbu, kterou je třeba jednou provždy vymazat z povrchu světa. Divé ženy však patří do přírody. A nelze je zkrotit... V tomto dechberoucím románu o ženské houževnatosti a obrozující síle přírody se napříč pěti staletími splétají příběhy tří žen.... celý text

Bylo to dobrý, moc dobrý.
Čteš, čteš a najednou na další stránce: poděkování :-)
Tohle se mi moc líbilo

Kniha byla velmi čtivá, poetické souznění s přírodou mi prostupovalo do těla.. zajímavé příběhy tří žen z jednoho rodu... četlo se to rychle, dobře, nejvíce se mi líbil příběh Althy a poté Violet, Katin příběh byl na spojení, ale už ne tolik zajímavý, přesto knihu doporučuji :) téma čarodějnictví mě velmi baví ....

Námět knihy je zaměřen na vlastnictví a násilí mužů vůči ženám. Rozvedeno v příbězích tří žen Altha - Violet - Kate v době 1619 - 1942 - 2019. Propojení žen s přírodou hlavně s hmyzem a vránami. Způsoby řešení nechtěného otěhotnění.

Altha, Violet a Kate. Tři ženy a jeden dům, v němž všechny pobývaly. Každá však v jiném čase a za jiných okolností. Všechny tři pojila ještě velká citlivost a vnímavost k přírodě a špatná zkušenost s muži. Tři příběhy, každý vyprávěný jednou z nich v jejím období, se nakonec propletou a propojí. Knížka láká nádhernou obálkou, která sice trochu předčí obsah, ale přesto je zajímavá a čte se dobře.

Naprosto skvělá knížka,autorka dokázala napsat tři příběhy příbuzných žen, tak autenticky k té době ve které žily.
Každý příběh byl silný, smutný, muži tu nehrají pozitivní roli až na výjimku.
Přemýšlela jsem o tom, který příběh se mi líbil nejvíc, nemohla jsem se rozhodnout, ale pak mě napadlo, že příběh Violet.
U většiny historických knih mám problém, že jedna z dějových linek je o dost slabší, tady ne, tady si užijete čtení všech třech příběhů.
Doporučuji všemi deseti.

Příběh se odvíjel plynule a ke konci správně vygradoval ve všech třech životech. S každou kapitolou mě kniha bavila víc a víc. Hrozně se mi líbilo, jak se každý příběh odlišuje i užitím jiné osoby vypravěče (z pohledu první a třetí osoby). Jediný problém jsem měla s Kate. Její chování mi přišlo nelogické a upřímně i její kapitoly byly poněkud zvláštně psané.
Líbí se mi také, že každá ze tří hrdinek nalezne svou sílu a dokáže naprosto spokojeně žít sama. Přesto bych si přála, aby alespoň poslední dívá žena přerušila mezigenerační trauma s muži a neuchylovala se k násilí.
Jinak skvělý příběh, rozmanité užití slov a přirovnání (tady chválím i překlad), čtení perfektně sedlo i k blížícímu se konci dubna. Přesto tomu na plný počet hvězd něco chybělo.

Jediné co mám v knize k výtce je táhnutý děj a občasné chování Kate jinak krásná obálka a skvělé propletení. Zároveň se mi líbila autentičnost dob ve kterém se postavy nacházely, hezky napsáno.

“Tři ženy.
Pět století.
Jedno tajemství.”
První hrdinkou je Altha žijící v roce 1619. Je obviněna z vykonávání čarodějnického řemesla a černé magie a čeká ji soud.
Další příběh se odehrává v roce 1942. Seznámíme se šestnáctiletou Violet a jejím životem v rodinném sídle po boku svého otce a bratra.
A poslední je Kate, která žije v současnosti. Její partner ji týrá a tak sbírá veškerou energii, kterou má a doslova od něj utíká do domku, který zdědila po své pratetě.
Všechny měly nelehký život a každá byla velká bojovnice. Společné měli především to, že jsou tzv. divé ženy. Samozřejmě nebudu prozrazovat, co to znamená. Ale není to jediné pojítko. Uz samotná obálka napovídá, že velkou roli hraje příroda.
Všechny tři příběhy jsou opravdu silné a velmi čtivé. Autorka mě dokázala vtáhnout do každého z nich. Nejvíc mě ale zasáhl příběh Kate - byl pro mě nejtěžší.
Moc mě bavilo postupné odkrývání všech příběhů a jejich provázanosti. Stejně tak atmosféra každého období byla skvěle vylíčena.
Této knize nemám co vytknout. Za mě je skvělá a určitě ji doporučuji.

Příroda a ženství, navíc ještě v propojení, je něco nesmírně silného i křehkého zároveň. Každá z nás v sobě takovou sílu má, jen si musí najít cestu k povrchu. Třeba skrze přírodu. To je to, co si hlavně z knihy odnáším. Krásné a smutné příběhy žen napříč časem, které se i přes nelehká témata četla plynule a vlastně to byla taková oddychovka.
Jen muži z knihy vyšli jako necitelné bestie. Až jsem si říkala, jaké má asi autorka s muži špatné zkušenosti...

Krásná, milá, jemná, ale i napínavá a zajímavá kniha s úžasnou atmosférou ve všech třech příbězích. Jsem neskutečně ráda, že mi ji kamarádka doporučila a že jsem měla možnost si ji přečíst. Rozhodně doporučuji dál, fakt krásná kniha s delším dozvukem...

Jedna z nehezčích knih kterou jsem četla. Vtáhla mě hned od začátku, s hrdinkami jako bych se sžila. Poutavý příběh o ženské síle napříč stoletími, pro mě silný zážitek!

Jak je zmíněno v mnoha komentářích kniha má krásnou obálku, která má ještě větší symboliku po přečtení. Silný příběh tří žen. A mám ráda když kniha, která je vyprávěna ve více časových rovinách pak najednou udělá to “cvak a příběh se krásně propojí. Rozhodně doporučuji!

Kniha se krasne cetla, velmi zajimavy pribeh. Nadherna obalka. Velmi mne pribehy silnych zen zajimaji, jejich blizkost k ruznym strukturam zivota k magii. Nicmene jsem byla po precteni zklamana k jednostrannosti knihy k muzum. Je tam snad zmineno 1,5 muze, ktery neni uplny despota a tyran. Ale ti jsou v pribehu pomerne okrajovi nebo velmi slabi. Jinak ma kniha smrnc, napadity pribeh. Budu zvedava na dalsi knizky autorky, snad se priste vyhne gendrove pausalizaci.
Je to nádherná kniha, která ve mně zanechala pocit tiché síly a hluboké zamyšlení nad tím, co je v životě skutečně důležité.