Divadlo světla

Divadlo světla https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421721/mid_divadlo-svetla-XRE-421721.jpg 4 31 12

Barokní Praha, počátek 18. století. Slávek je jediným dítětem stavebního mistra, který pracuje pro význačné architekty. Slávkova rodina přežije mor a před ním samotným se otevírá nadějná budoucnost, pak ho však málem připraví o život střet s kočárem. Slávek má štěstí v neštěstí: nehodu přežije s ochrnutýma nohama, ale kočár patří vzdělanému, uměnímilovnému a bohatému šlechtici, hraběti Františku Antonínu Šporkovi. Ten se stane Slávkovým ochráncem, pomůže mu získat vzdělání a posléze i práci. Slávek je uchvácen velikou novinkou – do Čech dorazilo barokní divadlo v celé své kráse. Baroko je hra plná světla i stínů, a jelikož je Slávek velmi vnímavý a vynalézavý mladík, najde své uplatnění právě v této hře.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Le théâtre de Slavek , 2018


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
05.09.2023 1 z 5

Hrozně ucouraný vypravěčský styl. V podstatě nuda, řekla bych.
Úplně to zabilo příběh.

Parwana
27.12.2022 4 z 5

Poněkud atypický historický román o mladém Slávkovi, nejprve chlapci, který utrpí vážnou nehodu, posléze mladém muži, smířeném se svým údělem a následně muži a starci, dožívajícím v ústraní, se vzpomínkami na prožitý život, které chce před smrtí sepsat. Krásné snivé čtení, je zde hezky zachycena a popsána Praha, historie 18. století i divadelní život té doby, s kterým ne vždy se v historických románech setkáme.


knihovniceS
31.12.2021 4 z 5

Divadlo světla
je dílo francouzské autorky, která žila v Praze necelé 2 desítky let. Obdivuji, jak popsala události, které se v Praze udály v 18. století. Potkáváme řadu známých postav českých dějin, procházíme se po místech, které jsou známé, i když některé budovy už nestojí. Dějem nás provází Slávek synek mistra stavbaře, kterého v raném dětství postihlo neštěstí – přejel ho kočár hraběte Šporka. Měl obrovské štěstí, sice ochrnul, ale hrabě se o něj doživotně postaral. Zaměstnal ho ve svém divadle, kde zajišťoval osvětlení. V té době, kdy nebyla elektřina, se v divadle svítilo svícemi. Díky Slávkovi máme možnost poznat život v Praze a na Kuksu. Román se mi moc líbil a doporučuji.

Mike99
22.01.2021 4 z 5

Takové milé oddychové čtení, hlavní hrdina vypráví na sklonku života svůj příběh. Největší pozornost je věnována jeho mládí, stáří je pouze úsečkovitě. Autorka se opírala o skutečné historické události, do kterých zasadila vyprávění. Bylo to zajímavé číst, děj si tak plynul. Nejsem historik ani dějin znalec, ale nejsem si jist, že by začátek resp. první třetina 18. století byla taková pohoda, jak může z knihy vyznívat.

petrarka72
17.12.2020 5 z 5

Pozdní baroko, Praha zářivá i ztemnělá, Šporkův Kuks, zelené slunce, němý Bůh, přátelství, vzdělanost a láska, divadlo a mistr světla bilancující. Poučná a laskavá kniha.

Dajda
02.12.2020 5 z 5

Vždy jsem obdivovala zahraničního autora, který správně vystihne naše češství..a jestli k tomu máte rádi historii a divadlo, tak tahle kniha je ideál

Bet.hy
06.08.2020 5 z 5

Úžasné. Nehledejte akci, ale nádherné popisy barokní Prahy. Doslova se po ní budete procházet. K tomu lidské osudy a umění. Krásně napsané. Divadlo světla rozhodně není pro každého, ale pokud máte rádi Prahu, historii, umění a nečtete jenom současné bestsellery, tohle vás bude bavit. :-)

dagmar7365
30.06.2020 3 z 5

Tentokrát bych potřebovala udělovat i půl hvězdičky. Divadlo světla se odehrává v barokní Praze a prostřednictvím vzpomínek Slávka Sýkory se mnohdy velmi detailně seznamujeme s událostmi, které Prahu postihly v 18. století. Potkáváme také řadu známých postav českých dějin a díky Slávkovi máme možnost seznámit se s tehdejším životem. Příběh bohužel občas sklouzává k přehnané idyličnosti, případně uvažování Slávka připomíná až příliš - ať už slovníkem, nebo myšlenkami - člověka 21. století. Nikoli barokního. Anne Delaflotte místy sklouzává k povrchním klišé, příběhem se začíná podobat více učebnici české historie, jindy se naopak zajímavě noří do hloubky. Takže po přečtení zůstává rozpolcený pocit. Vyloženě špatné dílo to není, četlo se to snadno, přeneslo mě to do počátků českého divadla, ale mohlo se z tématu vytěžit víc.

Šárka_D
04.06.2020 5 z 5

Čtenáři tady na Databázi zatím moc nadšeni nejsou, já musím napsat opak, protože knížka mne okouzlila. Je ale třeba říct, že pokud člověk očekává klasicky vystavěný příběh se začátkem, zápletkou, gradací a vyvrcholením, může být opravdu zklamán. Kniha totiž popisuje víceméně prostý život jednoho divadelního osvětlovače, mistra a průkopníka svého řemesla, od dětství do smrti, s jeho láskami, obavami a životními dramaty. Mnohem působivější jsou totiž kulisy barokní Prahy a Kuksu, kde nám autorka odhalí mnoho historických faktů a souvislostí. A možná byl hlavní postavou spíše mocný a odvážný hrabě Špork? Pro mě jako milovníka Prahy, historie a umění skvělé dílo.

Vendy789
27.05.2020 2 z 5

Kniha, která láká nádhernou obálkou a slibuje nevšední čtenářský zážitek. S láskou popisuje barokní Prahu, jak jí procházelo 18. století. Bohužel mnohem méně poutavě líčí osudy hlavního hrdiny, který je autorce spíše prostředkem prezentace přednášky o českých dějinách a baroku. Trochu zklamání.

Merlin888
27.03.2020 5 z 5

Neobyčejné, strhující dílo francouzské autorky, která žila v Praze pouhých osmnáct let. Kdo z Pražanů je schopen s takovou láskou, pýchou a hrdostí na český národ popsat události 18. století v Praze v souvislosti s politickým děním celé Evropy? Krásným jazykem (kniha je i skvěle přeložena) vás provede leskem i zoufalstvím tohoto dramatického století (mimochodem popisuje epidemii moru, v lecčems podobnou té dnešní, koronavirové). Hrdý, chytrý, tělesně však postižený chlapec svým handicapem i viděním světla a krásy nejen Prahy připomíná podobně osudem poznamenaného, geniálního Jana Blažeje Santiniho-Aichla, se kterým se dokonce setká. Dramatický příběh člověka s výjimečně vnímavou duší a pozornýma očima okouzleného divadlem (světla), které dobývá díky velkolepé italské opeře srdce Pražanů.

Petra21
26.03.2020 3 z 5

Ta nádherná obálka, po níž hned chňapnete a nechcete už nikdy žádné jiné fádní a levné přebaly, vybízí a láká tak mocně, že očekáváte něco velkého a úžasného. A možná je to celé pouze o nějakém iracionálním očekávání...Možná vás také uchvátí originalita tématu a časového zasazení. A ono se opravdu procházíte barokními uličkami, pozorujete dechberoucí stavby, které naštěstí obdivujeme dodnes a nahlížíte do tajů rodící se opery. Kromě tohoto nesmělého okukování za "divadelní oponou" však nic jiného nenajdete. Úsečnost autorčiných slov a bolestně krátkých vět působí jako podrobné poznámky k velkolepému dílu, které teprve chystá. Cítím se dotčena, že si dovolila pustit do světa tento nehotový, nedospělý román a ponechala jej svému osudu, přestože ještě potřeboval tolik lásky a péče. Co s ním teď asi bude...