Divadlo krutosti

Divadlo krutosti https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17194/divadlo-krutosti-17194.jpg 4 292 24

Unikátní sbírka všech povídek Terryho Pratchetta do roku 2004. Vyšla pouze v České republice.

Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Divadlo krutosti , 2004


více info...

Přidat komentář

Awča
29.12.2022 4 z 5

Terryho Pratchetta čtu moc ráda.
Povídková kniha je zajímavá, i když mě některé kousky úplně neoslovily, takové jednohubky, některé chutnají lépe a některé vůbec.
Bábi Zlopočasná je moje nejoblíbenější postava, povídka s ní mě pobavila nejvíce.

Hadati
18.09.2021 4 z 5

(SPOILER) Unikátní sbírka povídek Terryho Pratchetta vydáná v roce 2004, která vyšla pouze v České republice. Obsahuje všechny povídky, které Terry Pratchett do té doby volně napsal, včetně tří zeměplošských.

Většina povídek je zábavná, zejména zeměplošské Moře a malé rybky a Trollí most. Pozadu nezůstávají ani ty s tématikou blízkou Zeměploše, tedy Gramofony noci a Vložte medvídka. Pak jsou tu fantasy povídky jako Hollywoodská kuřata, Poslední odměna nebo artušovská povídka, které jsou jen o trochu slabší. Protože se ale jedná o povídkovou sbírku (v té době) všech povídek TP, jsou tu i dost slabé kusy jako je Dvacet centů... nebo Kšeft v Hádesu. Povídky jsou naštěstí krátké, takže pokud vás nezajmou, dá se to snadno překlenout a krátce na to čtete další.

Moře a malé rybky
Zeměplošská povídka. O Bábi Zlopočasné všichni říkají, že to není zrovna příjemná čarodějka. Většinou to říkají šeptem a nepoužívají k tomu tvrdší slova z obavy, že by se to k Bábi nějakým způsobem doneslo. Když jí to však jedna z čarodějek vyčte přímo do očí, z Bábi se najednou stane příjemná a usměvavá persona. Zde však sedí jedno pořekadlo: „Dej si pozor na to, co si přeješ.“

Dvacet centů s obálkou a vánočním přáním
Krátký hororový příběh v kulisách vánočních tradic.

Hollywoodská kuřata
Vtipná historka postavená na základě skutečné události. O urychlené evoluci skupiny slepic, které se v důsledku dopravní nehody ocitly v místech, kde měly dost potravy a žádné predátory. O tom, jak procházely podobnými vývojovými stádii jako lidé. Povídka je psaná jako soubor policejního hlášení.

#ifdefDEBUG + “world/enough” + “time”
Povídka s detektivními prvky, u které se zamyslíte nad riziky případné závislosti lidstva na virtuální realitě.

Trollí most
Zeměplošská povídka. Starý barbar Cohen už má plné zuby všech těch novot, kterých se dožil. Proto se vydává na výpravu za posledním trollem žijícím pod mostem, aby jej zabil, jak se to od hrdiny jeho formátu očekává.

Kšeft v Hádesu
Humorná povídka, jak by to vypadalo, kdyby se ďábel rozhodl k Peklu přistupovat z obchodního hlediska, kdy k tomu zaměstná reklamního agenta.

Bylo nebylo… A bude?
Do alternativního vesmíru, kde je Artušovská legenda realitou, se omylem dostane cestovatel v čase, který se rozhodne napomoci tomu, aby byla tato legenda uskutečněna.

Vložte medvídka
O tom, že i nemyslící stroje mohou mít svou vlastní vůli, zejména pokud se jedná o dárek k Vánocům. Z této krátké povídky přímo vyvěrá, že ji Terry Pratchett vymyslel v době, kdy pracoval na zeměplošském Otci prasátek, kdy přemýšlel, jak nad parodií Santa Clause, tak nad Hexem, který je zeměplošskou verzí počítače.

Gramofony noci
Pozemská verze zeměplošského Smrtě navštíví sběratele hudby.

Poslední odměna
Aneb co se stane, když autor zabije svého barbarského hrdinu, který se pak objeví před jeho prahem, tedy před prahem svého Stvořitele.

Divadlo krutosti (zeměplošská)
Krátká zeměplošská povídka o tom, jak Karotka dostane na starost vyšetřování podezřelého úmrtí.

Inkubác
Krátká anekdota o stu slovech o nešťastném inkubovi.


andik007
04.04.2021 4 z 5

Jan Kanturek vdechl famózním překladem život postavám ze Zeměplochy a nebo také ďablovi, který spolupracuje s U.V.PO. (Hellboy). Pravděpodobně bez jeho překladu by nebyl svět Ankh Morporku, takový jaký je a já osobně vám můžu řict, že je zábavný, plný kozel a nevídaných příhod, které se mohou stát jen na hřbetu gigantické želvy A'tuin, která pluje vesmírem.
Rozhodně není jednoduché se Zeměplochou začít, protože obsahuje přes 40 knih, které na sebe někdy více, někdy méně navazují. Tak můžete vyzkoušet, třeba sbírku povídek (Divadlo krutosti) a udělat si tak obrazek o tom jestli vás bude tento magický svět bavit.

Ready_go
04.12.2020 5 z 5

Zatím nejvyváženější sbírka povídek, co jsem kdy četla. Povídky byly vtipné, fantastické, promyšlené, všechny nadprůměrné a se skvělou pointou.
"Byl ochotnej čekat celý roky, aby dostal pracovní nahrávku nějaký punkový skupiny, která už pravděpodobně vymřela na tetanus, když se její členové popíchali stejnou sichrhajckou..."

katerina7986
24.10.2020 2 z 5

Knížka mě velmi zklamala. Čekala jsem od ní mnohem víc

Mooneylan
05.02.2020 5 z 5

Sbírka povídek, které přečtete jako jednohubku za jednu jízdu metrem. Báječná oddechovka podle Mistrova gusta! :) A nejlepší povídka, ptáte se? Inkubác, která má pouze sto slov, ale vydá za tisíc! :D

david5746
19.09.2019 4 z 5

Inu, je to jako s každou povídkovou knihou, něco je super, něco slabší. Ale zeměplošské povídky byly hodně dobrý, nejlepší asi povídka s čarodějkama a Smrť - samozřejmě - naprosto geniální.

laepus
13.09.2019 4 z 5

Jak píše Mistr Kantůrek hned v úvodu - povídka není útvar, který by Siru Terrymu dvakrát seděl (nerozvine se zápletka, nepropracují postavy...). Některé z tohoto souboru jsou příliš krátké a příliš ulítlé a tak jako nejsilnější vycházejí ty povídky, které se týkají “reálných” zeměplošských postav - čarodějek, Barbara Cohena, Smrťe nebo městské hlídky. Zasmál jsem se dost, jazyk a styl je prostě Pratchett a jen obdivuju, že už ve 13 letech byl schopen napsat takový skvost jako Kšeft v Hádesu. Smekám a jen lituji, že už nám Sir Terry nic nového nenapíše.

kara
11.08.2018 5 z 5

Trochu jsem váhala mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, nakonec jsem dala pět za originalitu. Kuřata jsou asi nejlepší. :-)

petrarka72
30.10.2017 5 z 5

Zopakovala jsem si s potěšením... a vrátím se znovu.

kilometr
19.10.2017 1 z 5

Převeliké zklamání!Fakt jsem měl co dělat,abych to vůbec přečetl,i přes to,že některé nápady se mi líbily.25%.

SBH
20.03.2017 4 z 5

Pan Pratchett nezklame, ačkoliv nejsem milovník povídek. Opět sbírka neotřelých nápadů, překvapivých zvratů, vtipných replik a propracovaných charakterů. Za sebe nejlépe hodnotím Moře a malé rybky, což je vlastně spíš novela. Čarodějky na stránkách ožily v plné barvitosti, což se podle mého mínění nepodařilo Noční hlídce v Divadle krutosti. Kšeft v Hádesu je excelentní s přihlédnutím k faktu, že jej Terry napsal v pouhých třinácti letech. Kniha je povinná pro milovníky díla tohoto autora, ale vedle ostatních knih nebude rozhodně působit jako přírůstek "do počtu".

lencin
01.01.2017 4 z 5

Ač nejsem povídková,tak se mi moc líbily. Nejvíc asi Čarodějky a Kuřata. Pěkné.

dpxcz
20.11.2016 5 z 5

Povídky byly fajn a dobře se četly. Nejvíce jsem se samozřejmě bavil u těch ze Zeměplochy.

niki-chan
30.09.2016 5 z 5

Povídky neměly chybu, nejvíc se mi líbily ty, které měly návaznost na Zeměplochu, konkrétně ta se Smrťem. Ale kuřata, počítač ani ďábel nezůstávají pozadu.

Elya
19.07.2016

Hneď na úvod : " Bylo by obtížné být mrtvější bez speciální přípravy." - a už sa tešíím

Arlienen
22.03.2016 5 z 5

Na knihu jsem byla zvědavá, protože jsem od Pratchetta zvyklá na rozsáhlé knihy s úžasným popisem a s humorem geniálně vloženým do stránek. Nejvíce se mi líbila povídka Moře a malé rybky, ve které hlavní postavy byly Stařenka Oggová a Bábi Zlopočasná.Já jsem si během čtení Zeměplochy tuhle dvojici velice oblíbila a potěšilo mě si přečíst, i když jen krátkou povídku s něma. Je škoda, že pan Pratchett nenapsal více knih, ve kterých by figurovaly čarodějky..
Trollí most mě asi nejvíce pobavil
.Povídka Kšeft v Hádesu byla originální, dvojice Ďábla a Crucibla se mi líbila, nejvíce konec, kdy Ďábel prosí Boha, aby ho vzal k sobě domů
Kniha má čestné místo v mé knihovně a určitě se k ní v budoucnosti vrátím a pořadí oblíbenosti povídek se změní.

tram
24.07.2015 5 z 5

super, obzvlášť povídka o kuřatech!

honza8366
02.01.2015 5 z 5

"Cogito ergo kvok!" Kuřata snažící se přejít dálnici v Hollywoodu, to je snad nejgeniálnější povídka, kterou jsem kdy četl:-D

mercedes1j8
02.08.2013 3 z 5

Docela dobrá knížka, ale některé povídky jsem tak docela nepochopila. Na Zeměplochu to nemá.