Divadlo aneb snář

Divadlo aneb snář https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53537/bmid_divadlo-aneb-snar-WqX-53537.jpg 4 11 2

Svou životní pouť doplněnou fotkami vylíčil autor. Edice Klub čtenářů sv. 371. Jako předmluvy použito básnického eseje Vítězslava Nezvala z roku 1928.

Přidat komentář

lordchaos
23.03.2021 3 z 5

Kniha je solidně napěchovaná informacemi ze života významného herce, ale je zmíněno mnoho dalších osobností, jejichž jména již dnes mnohým moc neříkají. Kdo má hodně blízko k divadlu jistě ocení. Čtivější mi však přišlo např. vzpomínání Bohumila Bezoušky.

1amu
06.07.2018 5 z 5

Čtenáři si pamatují herce z filmů a z televize, bohužel tomu tak není u divadla. To byla ve druhé polovině jeho života smůla Eduarda Kohouta, " PANA HERCE" ze staré školy. Sám říká v těchto svých pamětech, že měl zkrátka na film smůlu. Nikdo neznal tolik úžasných historek s geniálním režisérem Národního divadla Karlem Hugo Hilarem. Tak třeba:
Na rok 1932 ohlásil Hilar Sofoklova "Krále Oidipa". V hlavní roli Jokasty Jarmila Kronbauerová, její královna byla krásná antická dáma a vášnivá milenka. Hilar chtěl, aby naše společná scéna vypovídala o bezděčné krvesmilné vášni. Hilar: Kohout, Oidipus uchopí matičku vášnivě za hýždě a praví - Ó Jokaste, už se mnou na lůžko pojď !
Zdálo se mi to zbytečné a obával jsem se možného skandálu, divadlu právě snížili subvenci a diváci se nesměli dráždit. Při příští zkoušce jsem naschvál Hilarovo přání víc než splnil a přehnal jsem to až do grotesky. popadl jsem Kronbauerovou tak, že Hilar volal: "Kohout, Oidipus uchopí matičku za hýždě, ale subvencovaně prosím . Jen subvencovaně !"
Není to krásné ?
Mistr, kterému říkali "Edáček" uměl !


Štítky knihy

divadlo herectví

Autorovy knížky

Eduard Kohout
česká, 1889 - 1976
1975  89%Divadlo aneb snář

Kniha Divadlo aneb snář je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce32x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x