Divá Bára

Divá Bára https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397733/mid_diva-bara-i5I-397733.png 4 527 81

Povídka Boženy Němcové, Divá Bára, zpracovává dodnes aktuální tematiku života „odlišného“ člověka ve společnosti. Bára je milá a veselá dívka, která však nesplňuje typické představy o dívce své doby. Její nebojácnost, samostatnost a nezvyklý zjev, ji činí odlišnou, a proto není vesničany přijata. I zde se ale našli lidé, kteří dokázali mít Báru rádi takovou, jaká je. Její nejmilejší kamarádkou byla Elška. Elška neměla rodiče a vychovával ji strýc farář, se svou sestrou, Elščinou tetou, pannou Pepinkou. Když Elška dorůstala, poslala ji panna Pepinka do Prahy k bohaté tetě, jež churavěla. Elška se v Praze zamilovala do mladého lékaře, který docházel k nemocné tetě. Teta se uzdravila a Elška se vrátila k domů. Doma se setkala s Bárou a té se svěřila se svou láskou k mladému lékaři. Strýci faráři ani panně Pepince se svěřiti neodvažovala. Panna Pepinka ale už zatím vyhledala pro Elšku ženicha. Byl jím obstarožní správce, jenž chodil na faru na návštěvy. Bára měla být nápomocna, aby si Elška vzala pana správce; ale Bára cítila s Elškou a umínila si, že Elšku zbaví nemilého nápadníka...... celý text

Přidat komentář

Barbora412
04.03.2024 5 z 5

Od dětství má nejmilejší autorka a tohle má od ní nejmilejší knížka.

Péťa.Š
24.01.2024 4 z 5

Knihu jsem si vybrala jako maturitní četbu. Na základní škole, když jsme ji měli číst, tak jsem ji ani nedočetla, jak moc mě to nebavilo. Nyní jsem starší a moc mě tato povídka bavila. Za jeden večer přečtená.


Teribookoholik
01.01.2024 4 z 5

Milá povídka, jež mě svou atmosférou vtáhla, a já měla pocit, že jsem sama součástí. Není to nic světoborného, ale je to krásné. Ukazující na lidské vlastnosti, předsudky, na lidskou blbost...
Ale také v sobě implicitně nese spoustu dobových informací (pověry, tykání a vykání, společenské postavení...), které čtenáři napomohou představit si, co doba, v níž Božena žila, obnášela. Na závěr musím poukázat na krásně archaický a čtivý jazyk, který mi učaroval, přestože jsem se nesetkala s Boženou poprvé. Vždycky mě okouzlí.

Maky78
23.12.2023 4 z 5

Nikdy jsem Boženě nefandila. Četla jsem jako dohled nad čtenářským deníkem syna. A nakonec to nebylo tak špatný. Viděla jsem film, ale ten je úplně jiný. Tohle mě bavilo víc.

Američanka510
08.12.2023 2 z 5

Není to tak dlouhé. Dá se to zvládnout za jeden den. Já mám, ale s Boženou Němcovou nějaký problém netuším jaký, ale Babička se mi nelíbila a tohle mi taky úplně nesedlo. Já vím české klasiky to musí znát každý Čech. Do povinné četby je to super, není to dlouhé ani nijak složité max nějaké těžké slova, ale to je vše.

Nathally
06.11.2023 4 z 5

Přelousknout knihu pro mě bylo trochu náročnější, než bych očekávala, na to, že kniha má pár stránek, četla se mi těžko. Ale dějově se mi příběh líbil a když jsem se do toho dostala, tak to bylo poutavé a čtivé. Sama od sebe bych si knihu asi do ruky nevzala, nebýt povinné maturitní četby.

poppy2
02.11.2023 5 z 5

od Bozeny asi nejlepsi kniha

LuckaK.088
27.10.2023 4 z 5

Klasika od paní Němcové. Povídka z 19. století odehrávající se v malé vesnici Vestec nedaleko Prahy. Povídka o čistém přátelství, o pověrčivých lidech s předsudky, a především o nebojácné a svojské Báře, která i přes veškeré své odlišnosti dojde ke štěstí.

„Jednomu svědčí karafiát, druhému růže, třetímu fiala. Každé kvítko najde svého obdivovatele, každé má svoji krásu.“

helenkan
15.10.2023 5 z 5

Při práci jsem si poslechla pěkně načtenou audioknihu. Film jsem už párkrát viděla. Jen je to v knížce trochu jinak a lepší. Líbilo se mi to daleko víc.

Zemlja
24.09.2023 4 z 5

Ženská hrdinka, která předběhla dobu. Přála jsem jí toho šviháckého myslivce.

mistrikova
17.09.2023 5 z 5

Moc hezky napsaný příběh o dceři pastýře s nebojácnou povahou. Na její motivy vznikl i film Divá Bára režírovaný Vladimírem Čechem (1949), ale úplně neodpovídá románové předloze.

n.ezn.amy
14.08.2023 4 z 5

Pastýřova dcera Bára je dívka, která se vymyká svým jednáním a myšlením době, ve které žije a díky tomu je trnem oku určitým zbožným občanům. Klasiká povídka, ve které Němcová kritizuje pokrytectví určitých lidí a prosazuje myšlenku svobodomyslné dívky, která žije podle svého přesvědčení a ne dle tehdejších konvencí.

sajanka
16.07.2023 4 z 5

Klasika. Kniha, ke které se mohu občas vracet.

janina66
20.06.2023 4 z 5

Nádherný příběh o chudé Báře, která měla srdce plné lásky, i když od ostatních se jí nedostávalo. Jsem ráda, že jsem si ji přečetla, protože ve filmovém zpracování je o ní úplně jiný příběh, který se mi nelíbil.

RonnieSmithx
09.06.2023 3 z 5

Je to milá povídka, která neurazí, ale taky nemohu říct, že by mě nadchla. Líbil se mi vztah Elšky a Báry. Bylo to takové čisté přející přátelství, že kdybych nevěděla, v jakém století bylo dílo napsáno, tak bych si myslela, že se bude ubírat jiným směrem. Božena tu nahlodává téma postavení muže a ženy ve společnosti, pověrčivosti a zabývá se vesnickým životem. To nalezení lásky s myslivcem jí ale moc nevěřím. Přišlo mi hrozně na sílu, aby ta divá holka teda s někým skončila. Tím nemyslím, že by si nezasloužila lásku, ale že si ji spíš dokážu představit jako svobodnou a šťastnou ženu.

bol
07.05.2023 4 z 5

ale že mi to trvalo

knihomolka460
18.04.2023 2 z 5

Knihu jsem musela číst kvůli povinné četbě. Ještě , že to bylo krátké , protože se to skoro vůbec nedalo číst. Byla jsem tak neskutečně ráda , že to mám za sebou a že už to nikdy nebudu muset číst znova.

lady.k
07.04.2023 5 z 5

Moc pěkně se povídka četla. Děj rychle ubíhal a jak psala Naďa2411 o čem kniha vypráví líp bych to nenapsala.

Naďa2411
14.03.2023 4 z 5

Knihu jsem měla jako povinnou četbu na střední škole, dnes poslechnuto jako audiokniha. Kniha vypráví o nebojácné, mrštné a hezké dívce Báře, kterou ve vesnici, kromě jejích dvou přátel Jozífka a Elišky, nikdo neměl rád. Bára nevěřila v nadpřirozené bytosti, a proto jí dali přezdívku Divá Bára. Příběh o lásce, kamarádství, pomoci a trochu strašení. Kniha se velmi dobře poslouchá.

Akléda_
27.02.2023 4 z 5

Vím, že Božena Němcová je trochu kontroverzní autorka, já mám ale její tvorbu velmi ráda. V Divé Báře nečekejte tunu děje ani překvapivé zvraty, i když na konci vás možná něco lehce překvapí. Tohle je takový pomalý a krásný popis všedního života na vesnici, kde autorka ukazuje, jaké to je, když patříte mezi ty, kteří nejsou úplně oblíbení. Bára byla od rány a to jsem na ní milovala, stejně tak vztah s Elškou a to jejich kamarádství, které by v jiné době třeba neskončilo jen u toho. Minimálně to tak na mě působilo. Knížku jsem přečetla na dva zátahy, bavilo mě to číst a konec se mi líbil, až na to, že byl stejně jako u všech jiných klasik zbytečně rychlý. Určitě doporučuji od autorky zkusit nějaké dílo a podle toho poznáte zda vám sedne. Na start může být Divá Bára ideální, je to krátké a autorka opakuje podobný vzorec, který mě osobně opravdu sedí.