Dítě války

Dítě války https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495037/bmid_dite-valky-Zg9-495037.jpg 5 27 13

„Ješte ho naposledy políbí, pustí ho. – A s ním odejdou i kousky jejího rozbitého srdce.“ Osud Clary Knightové určuje válka. Z válečného sirotka se stane ošetřovatelkou statečných vojáku první světové války. Zamiluje se do jednoho ze svých pacientu a prožije s ním kus života v jeho indické vlasti. Když spolu počnou syna, vrátí se Clara z Indie do Londýna, kde se o syna stará sama. Když začne druhá světová válka a Němci bombardují Londýn, rozhodne se Clara, že svého syna pošle do bezpečí za jeho otcem. Při loučení mu daruje matčin drahocenný přívěsek svatého Kryštofa a doufá, že syn válku přečká ve zdraví a prožije plnohodnotný a krásný život v zemi svého otce, i když ona se s ním nejspíš už nikdy nesetká. Nebo snad ano?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

The War Child , 2021


více info...

Přidat komentář

Micha-Él
21.03.2024 5 z 5

Hluboce procítěný román odehrávající se částečně ve válkami pustošené Anglii a současně v horké, sluncem prosvětlené, barvami a vůněmi hýřící Indii. Silná žena jménem Clara. A jedno rozhodnutí, kterému by nechtěla čelit žádná matka. Přiznám se, že jsem očekávala něco trošku jiného, příběh více zaměřený na druhou světovou. Ale vlastně mě knížka nakonec příjemně překvapila, protože zápletky zasazené do exotického prostředí čtu čím dál raději a Indii, jak ji autorka barvitě popisuje, si prostě nejde nezamilovat! Navíc vytvořila skvělé charaktery postav, které přirostou k srdci (nejen Clara, ale i Rathi, Anand, Henry). Také linka z roku 1995 se mi líbila a krásně do děje z minulosti zapadla. Jenže tady zároveň vidím první ze dvou mínus. Tím, že je román rozkročený skoro přes celé 20. století, na mě chvílemi působil zrychleně, trošku zkratkovitě. Jiným scénám naopak autorka věnovala pozornost opakovaně, bez čehož bych se taktéž obešla. Druhé mínus je pro mě useknutý konec, ten by si zasloužil pár stránek navíc. Očekávejte knihu naplněnou bolestí, ztrátou, smutkem, ale zároveň dobrodružstvím, láskou, nadějí a prozřením... Velmi povedené!

Naďa2411
09.02.2024 5 z 5

(SPOILER) V 15-ti letech zůstane Claire za 1. světové války jako sirotek, je ubytována u tety v Anglii. Hned ji zaměstná a Claire pracuje jako zdravotní sestra, ošetřuje nemocné vojáky. Claire měla otce z Indie matku Angličanku, a když se jí nabídne, aby dělala osobní zdravotní asistentku jedné rodiny, která jede do Indiie,vůbec neváhá...
V jiných kapitolách vystupuje
sebevědomá chytrá Indira jenž je teprve 33 let a je již výkonou ředitelkou v Indii. Píše se rok 1995. Vice ji jde o kariéru, nevěnuje se moc svému synovi a manželovi. Od mala byla raději sama, bránila se citům. I po narození syna se více soustředila na práci. Manžel byl doma se synem. Kapitoly se střídá jí o Claire je v knize 70 % obsahu.
V meziválečné období se Clare v Indii vypracuje a zdokonaluje ve zdravotnictví, dokonce má i ordinaci se svým osudovým mužem, který je ženatý a velmi miluje svou ženu. Jednou Claire podlehne lásce a splodi dítě, aby zabránila rozruch odjíždí do Anglie. Tam porodí, ale dítě je tmavé. Začíná 2.sv. válka a Claire učiní velmi těžké životní rozhodnutí. Vzdá se mateřství a posilá svého syna do Indie za jeho otcem, aby tam vedl plnohodnotný život.
Je až mrazivé , že jsou životní osudové karty rozdány tak, aby se kolo osudu uzavřelo skutečně až koncem 20. století.
Kniha má krátké kapitoly, dobře se četla, více jsem poznala prostředí Indie. Smutný osud Claire na mě velmi zapůsobil. Díky pěkné obálce znám osud lidí zasažených oběma válkami.


Pavčule
22.01.2024 5 z 5

Velmi zajímavý a originální příběh . Je těžké vymyslet na téma " život za války " něco nového , ale tady se to povedlo . Příběh ve vás zůstane a rozhodně doporučuji .

hrosulik
19.05.2023 5 z 5

Ta mi sedla. Moc se mi líbila. Doporučuji.

Misute603
01.04.2023 5 z 5

Krásná kniha,četla jsem celý den a fakt ji dočetla.U konce jsem si pobrečela
Doporučuji..

Knižní střípky
18.03.2023 5 z 5

Tato barevná kráska v sobě skrývá nádherný a hluboce lidský příběh, který nejen díky exotické Indii vyčnívá z davu jiných podobných knih. Čte se úplně sám a hlavně se zatajeným dechem a spoustou emocí. Vřele doporučuji.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

haknel
10.03.2023 5 z 5

Krásná kniha.

bookcase
15.02.2023 5 z 5

Četla jsem, četla a četla, brečela u toho, nedalo se odtrhnout. Velmi silné a dojemné čtení.

Mandlevest
15.12.2022 5 z 5

Vypůjčená kniha, kterou jsem nestihla přečíst. A protože mám vždy dilema, vracet do knihovny něco nepřečteného, aspoň tedy nakouknu. A ejhle, četla jsem opět hluboko do noci a ráno příběh dočetla. Přečetla jsem hodně knih s podobným námětem, ale tady se přece jen něco originálního našlo, a to především prostředí Indie, kde se část příběhu odehrává. A také postava hlavní hrdinky Clary , další z řady silných hrdinek, které osud nešetří, je napsána moc sympaticky a uměla jsem se s ní ztotožnit a pochopit ji. Také styl psaní, ne příliš květnatý, s častými vsuvkami myšlenek hlavní hrdinky, psanými kurzívou, mně vyhovoval. Silný příběh, který jsem si užila.

Jurajovamaka
24.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Krásna romantická kniha z prostredia vojny.
Hlavná hrdinka Clara počas prvej svetovej vojny osirie a stane sa ošetrovateľkou. Zamiluje sa do jedného zo svojich pacientov netuší, že je to indický lekár, ktorý však odchádza z jej života. Ich cesty sa náhodou opäť stretajú, cestou do Indie a prijme jeho ponuku spolupracovať s ním ako zdravotná sestra.
On je ženatý a svoju manželku nadovšetko miluje, ale Clara je zamilovaná a sníva o láske tohto muža, ktorému pred rokmi zachránila život...
So svojou manželkou sa snažia o dieťatko, ktoré však neprichádza a tak raz na pokraji žiaľu a zúfalstva manželka odchádza k matke a tak ho Clara utešuje...až tak, že ostane s nim tehotná...narodí sa jej syn, ktorého jej okolie nepríjma a tak sa ho vzdáva, ale komu ho ponúkne, nechajte sa prekvapiť a začítajte sa do tohto romantického príbehu, plného žiaľu, smútku, ale aj veľkej lásky a obetavosti...
Knihu určite ODPORÚČAM

angelak
22.09.2022 5 z 5

Nádherná kniha - statečná a obětavá Clara, která se prala se svým osudem - krásně popsaná Indie.

alexis818
09.09.2022 5 z 5

S chutí dávám plný počet,protože ta kniha byla Nádherná,tak plná citu,že mě donutila k pláči.Krasne popsána Indie tehdejší doby.Proste nádhera.

tami1
10.08.2022 5 z 5

Osud Clary je plný střelného prachu, dezinfekce, ale i exotických vůní daleké Indie. Přes ztrátu své rodiny je schopná si vybudovat skvělou karieru a po každém otřesu se znovu vzchopit a přežít. V životě jí čeká spousta dobrých přátel, nenaplněná láska i těžká rozhodnutí.
Z knihy na vás dýchne lidská nezdolnost a schopnost sebeobětování pro dobro ostatních. Doporučuji!