Dítě Stasi

Dítě Stasi https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356299/bmid_dite-stasi-atW-356299.png 4 165 53

Karin Müller série

1. díl

U berlínské zdi je nalezeno tělo mrtvé dívky. S udanou příčinou smrti však není něco v pořádku. Východní Berlín, 1975. Nadporučici Karin Müllerové je přiděleno vyšetřování smrti náctileté dívky, která se podle všeho snažila prchnout přes zeď – ale ze Západu. Vyšetřování smrdí od počátku. Karin má jako členka Lidové policie z Východu omezené pravomoce, Stasi chce znát identitu mrtvé dívky, ale nepřeje si, aby vyšetřovatelka znala příliš mnoho odpovědí. Brzy je jasné, že místo činu někdo kompromitoval. Müllerová navzdory doporučením sleduje stopu, která překvapivě souvisí s někým jí velmi blízkým… Dítě Stasi Davida Younga vyhlásily The Times krimi knihou měsíce a The Telegraph tipem týdne. Jde o poutavý příběh, který kombinuje napínavé vyšetřování s retrospektivním vyprávěním, které mu předchází. Jde o thriller z pozadí Berlínské zdi, od kterého se nebudete moct odtrhnout. Z anglického originálu Stasi Child vydaného nakladatelstvím Twenty7 Books, imprint Bonnier Publishing Fiction v roce 2016 přeložila Eva Brožová. Obálka dle originálu René Senko. Vydání první.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery , Historické romány

Vydáno: , Jota
Originální název:

Stasi Child , 2015


více info...

Přidat komentář

Zlatinka.Emilly
09.02.2024 3 z 5

Napínavé a přitom brutální. Čtenář může nahlédnout pod pokličkou tehdejších vztahů mezi NDR a NSR.

svatas007
20.10.2023 4 z 5

Kniha západního autora popisujícího běžnou realitu života na východě. Příběh detektivního rázu odehrávající se ve východním Berlíně s přesahem do západního Berlína, kde postupem času zjišťujete, že vaše pracovní pozice přece jenom nedosáhne všude a musíte mít hodně krytý "zadek" abyste se z píchání do vosího hnízda vzpamatovali. Zcela nepokrytě se v ní popisuje, že život běžného obyvatele země z východního bloku bylo možno vylepšit, pokud pracujete na správném místě. Bylo možno si "užít" nad rámec povoleného a realita propagandy vás snadno dostihla. Pravidla prostě platí pro všechny, ale výjimky k tomu patří...
Kniha je psána poměrně akčně a dobře se četla. Myslím si, že ale popis reality života na východě je hodně šitý na míru člověka ze západu, kdo v podobné době žil, nebude tolik překvapen "reáliemi". Pokud chcete detektivku, knihu si přečtěte. Příběh je dobrý.


Johhanka79
25.06.2023 4 z 5

Moc pěkná kniha. Zajímavá, neotřelá a originální. Doporučuji.

Nofar197
01.02.2023 4 z 5

Vynikající krimi. Autor skvěle popsal prostředí a atmosféru východoněmecké polepšovny, dobové reálie, zoufalou snahu uniknout, i proměnu rebelky v pozdější kolaborantku.

thubalek
10.10.2022 3 z 5

Kniha je poměrně dobře napsaná, taková východoněmecká serverská krimi. Na můj vkus tam až moc často zasahovala deux ex machina. Prostě vyšetřovatelka někam šla "jen tak" a náhodou to bylo pro děj důležité.

Pěkně popsané reálie socialistického NDR.

Na to, že to je autorova prvotina, to není špatné.

kalinka99
23.09.2022 5 z 5

Zajímavý kriminální příběh z bývalého Východního Německa.

Kenan
31.03.2022 4 z 5

Kniha je označena jako thriller, ale za mně to je klasická detektivka, okořeněná historickým pozadím 70.let minulého století. Dobou, kdy ještě stála berlínská zeď a právě u ní je nalezena mrtvola znetvořené náctileté dívky. Její mrtvola při prvotním zkoumání je v poloze, jakoby prchala ze západu na východ, ale spousta věcí přitom nesedí. Je přivolána mladá nadporučice Karin, která se pouští do vyšetřování.
Příběh se mi opravdu líbil, styl psaní je velmi čtivý. Postupné pátrání po pravdě mně bavilo a nejvíc mně zaujalo vylíčení napjaté atmosféry tehdejšího NDR a NSR.

Erlif
11.02.2022 3 z 5

Co k tomu napsat.... Kniha hodně rozebírá současný stav a co se v té době v roce 1975 dělo. Detektivka je to spíše jen okrajově, i když tvoří samozřejmě hlavní zápletku. Na dost věcí jsem se musela ptát manžela, který se o historii zajímá, protože jsem něco vysvětlit potřebovala víc, než bylo v knize. Víc mě pak zajímal ten druhý příběh dívek z nápravného tábora. A závěr knihy byl opravdu akční a povedený.. Jen asi tenhle typ knížek, kde je hodně válečné historie není nic pro mě.

Péťa86
09.02.2022 5 z 5

Detektivka byla hodně zajímavá, díky vsazení děje do začátku roku 1975 ve Východním Německu, dostala díky tomu zajímavý šmrnc. Zápletka byla super a styl psaní byl pro mě perfektní. "Nikde to prostě nedrhlo a četlo se to lehce." Na konci knihy autor umístil poznámku, kde vysvětluje jaké části knihy jsou inspirované skutečností, ale však samotná zápletka je smyšlená.

Danago
06.02.2022 3 z 5

Jako pohled do nedávné historie byla knížka rozhodně zajímavá. Jako detektivka to nebylo zas tak špatné, určitě jsem v příběhu našla něco překvapivého. Nejvíc se mi líbily vzpomínky dětí. Vyšetřování samo o sobě samozřejmě nutně obsahovalo politickou linku. Celkově mi děj přišel dost chladný a nevyvolal ve mně emoce, které by se od tohoto tématu daly očekávat. Konec mě trošku šokoval a doslov s vysvětlením historických skutečností mi pomohl některé věci pochopit.

hlenicka
16.01.2022 5 z 5

Výborný thriller!! Doporučuji všemi deseti! Když jsem si ho kdysi koupila, dala jsem ji na bok a zapomnela. no neco mi říkalo, podivej se zpet do knihovny... vzala sem ji a nepustila celý týden, jen jsem četla a četla. Napinavé do poslední stranky.

Madelisi
20.11.2021 5 z 5

Začala jsem číst po návštěvě Berlína, takže místa v ději jako KDW, Charlottenburg, Checkpoint Charlie měly pro mě své speciální kouzlo.
Nedokážu zhodnotit reálnost příběhu, nicméně šablona hodná policie versus zlá tajná služba versus zlá tajná služba chvíli na mé straně funguje.

Nedokážu pochopit příběh Karinina manžela. Ale zřejmě to má navozovat tehdejší atmosféru, kdy se spousta věcí děla bez důvodu.

V závěru zůstala otevřených několik vrátek pro další příběhy. Mně by zajímala jedna věc - to Karin není divné číst si dopis od blízké osoby psaný na stroji? Já bych takové dopisy psala ručně.

LutherKing
05.10.2021 4 z 5

Krásně, svižně, promyšlený příběh s originální zápletkou uvěřitelnými reáliemi.

Katka2382
07.09.2021 3 z 5

U mě dobrý.
Jako jo něco bylo až přes,ale bylo to napínavý.

jprst
24.08.2021 3 z 5

Dobře vykreslená atmosféra v tehdejší NDR a praktiky Stasi, jejíž moc byla v té době téměř neomezená. Poněkud na škodu celého příběhu je až neuvěřitelně překombinovaná zápletka, ta nakonec vyústí v závěr, který vyzní,jako by si s ním nevěděl příliš rady.

Ignis
15.08.2021 2 z 5

O knížce jsem uvažovala, že si ji koupím, ale nakonec jsem usoudila, že ji stačí půjčit z knihovny. A dobře jsem udělala.
Není to úplně špatné, ale mělo to pár nelogičností včetně zápletky a konec mi přišel strašně na sílu.

ArwenAragorn
15.08.2021 4 z 5

80%
"Pět ran!" vykřikne Neumann. A pak, s ústy těsně mého ucha, sykne:
"To tě naučí. A jestli budeš křičet nebo se bránit, dostaneš dvakrát tolik. Rozumíte, mladistvá Behrendtová?"
Mezi vzlyky zopakuju stejná slova, která jsem řekla před chvílí. "Ano, pane řediteli. Rozumím."

Nepříjemné, mrazivé čtení.
Jako detektivka to bylo spíš průměrné, ale připomenutí té doby, kdy nikdo si nemohl být jistý před nikým, odporné praktiky "demokratického systému", policie, Stasi, to bylo velmi poučné a oceňuji to. Celkově hodnotím knížku vysoko a myslím, že by si ji měli přečíst hlavně ti, kteří v těch letech ještě nebyli na světě, aby si udělali obrázek. Ale samozřejmě nejen ti.

iveta3689
01.08.2021 3 z 5

Velkým plusem knihy je neokoukané prostředí. Samotná detektivní linka je pak dost fádni, ale právě ono prostředí a doba to dost vyváží. Bohužel tak poslední třetina už byla dost nereálná a závěr už byla opravdu slátanina. Za čtivý styl bych dala 3,5*.

Kakho-Oto
28.07.2021 4 z 5

(SPOILER) Hodně depresivní román, což se dalo čekat. Závěrečná část románu byla bohatá na drsné scény, nicméně zároveň především na jejím základě považuji příběh za nereálný, přemrštěný a jen velmi těžko uvěřitelný. A to nijak neobhajuji Sovětský svaz a jeho satelity ve střední a jihovýchodní Evropě. Nakonec byl tento román dost podobný dílům Slováka Dominika Dána. Jeho thrillery jsou totiž přemrštěny ještě více. Eastlandovu sérii o inspektori Pekkalovi hodnotím výše, poněvadž tyto romány se odehrávají v extrémně brutální éře stalinského Sovětského svazu. Rovněž Matthewsovy romány o Dominice Jegorovové a Nathu Nashovi považuji za zdařilejší než román Dítě Stasi od Davida Younga. Závěr románu byl ještě depresivnější než závěry příběhů Lenky Chalupové, kde alespoň přichází jakási katarze. Zde jsem velmi litoval komisařky Karin Müllerové, jež dopadla dost špatně (na druhé straně u ní došlo k vystřízlivění, co se týče její dosavadní obhajoby režimu v NDR). Young zřejmě v dalších románech s touto komisařkou rozvíjí nejen její další dramatické zážitky, nýbrž i osudy několika dalších postav z románu Dítě Stasi.

loskatos
23.02.2021 3 z 5

Dlouho mi trvalo, než jsem se odhodlal tuhle knihu otevřít. Nesnáším komunisty, o jejich metodách si nedělám iluze. Myslím, že v ČSSR dost věcí probíhalo obdobně, jen STB asi nelanařila v takové míře děti.
Bohužel i přes momenty spjaté s režimem a vytvářející napětí, byla kniha zvláštně sterilní, ostatně autor v doslovu přiznává, že je to jeho práce na kurzu psaní.