Dítě „L“

Dítě „L“ https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466892/bmid_dite-9pY-466892.jpg 4 128 51

Některá životní rozhodnutí mají své následky a můžeme za ně zaplatit i daň nejvyšší. Když byla mladá psycholožka Anne požádána, aby se zapojila do případu Dítěte L, netušila, že už první setkání s Laurie navždy změní její život. Laurie a její bratr zažili trauma, s jakým se dětská mysl dokáže jen stěží vyrovnat. Vidina profesního růstu díky medializovanému případu byla pro Anne hnacím motorem. O třicet let později si ale uvědomí chybu, které se tenkrát dopustili. A ta chyba teď stála lidský život. Amira, Sarah, Paula, Ewan a Charlie spolu pracují roky. Vědí o sobě, jakou kdo má rád kávu, vzájemně znají svůj soukromý život i noční můry. Jednoho dne se ale všechno změní... Nový nadřízený má za úkol restrukturalizovat oddělení. To zamíchá nejen jejich vztahy, ale na povrch začnou vyplouvat i skutečné povahy dosud přátelských kolegů. Co dokáže s dobrým týmem udělat nabídka na povýšení a jaké hry budou rozehrány, aby si lidé zachránili vlastní kůži? ... dvě různé dějové linky spojené v jeden příběh... příběh, ze kterého mrazí...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Katto
Originální název:

When She Was Bad , 2016


více info...

Jack Bauer
Jack Bauer
26.05.2023 1 z 5

Krásná obálka mě navnadila na hororový psychothriller, ale bylo to spíše o vztazích na pracovišti, sem tam náznak o dítěti l, malé holčičky Laurie, zda se ji daří po prodělaném psychotraumatu vrátit do normálního života. Naprosto bez napětí, mnoho postav, jedná se o léčbu a o adopci než o nějaký hororový nervydrásající příběh. Nezáživná kniha.

Renca.ch
Renca.ch
25.04.2023 5 z 5

Neotřelý psychothiller, kniha se dobře četla, i když mě víc bavila linie kancelářská než z pohledu Anne. Pracovní prostředí je hodně z reality a pravdivé i na základě vlastních zkušeností. Jinak vzájemné propojení dvou linek na konci příběhu mi moc nesedělo, mohlo být lépe propracované, některé postavy ani nevíme jak dopadly, konec byl těžkopádný...i tak kniha stojí za přečtení.


Tamirai
Tamirai
15.04.2023 4 z 5

Veľmi dobrý thriller. Nepotrebujete krvavosti, nechutnosti, stačí dobre vyskladať charaktery postáv a postupné gradovanie deja, a všetko to funguje brilantne.

LeSk
LeSk
19.02.2023 2 z 5

Absolutně nezáživná knížka, dočetla jsem jen s velkým sebezapřením. Hromada postav, která se mi míchala dohromady. Dvě odlišné linky, které vám až na konci dají smysl. No co na to říct ... Žádné drama, napětí se nekonalo, bohužel. Za mě propadák.

kalinkacz
kalinkacz
27.12.2022 3 z 5

Psychothrillery mám hodně ráda a ty z Katta ještě víc. Kruh a V zajetí klamu byly top! O to víc jsem se na Dítě “L” těšila a o to víc jsem bohužel zklamaná. Vím, že jsem jedna z mála, ale prostě si myslím, že šlo z námětu dostat víc. Příběh zněl tak dobře, ale napětí se na mě tolik nepřeneslo.... Ale jak říkám, jsem skoro jediná tohoto názoru, takže je dost vysoká šance, že budete spokojení.

Belanna
Belanna
12.09.2022 4 z 5

Rozhodně lepší než první autorčina kniha.
Zajímavé téma, dva příběhy, u kterých čekáte, kdy a jak se spojí. Napínavé.
Několik vleklejších míst vynahradil závěr a vcelku drsný epilog.

perpe2a
perpe2a
12.08.2022 4 z 5

Výborné

Heide
Heide
19.07.2022 5 z 5

Velmi dobrý psychothriller. Knihy podobného typu mám ráda a tato se četla velmi dobře. Až teprve ke konci jsem začla tušit jak příběh dopadne, prostě napětí až do konce. Doporučuji!

gordon13
gordon13
03.07.2022 4 z 5

Zajímavý příběh se dvěma úplně odlišnými dějovými linkami. Propojení na konci se mi moc líbilo a vůbec mi celý děj přišel vcelku nápaditý a neotřelý. Z epilogu téměř zamrazilo!
Dobrá kniha.

veronika4001
veronika4001
26.06.2022 4 z 5

Je to zajímavý příběh asi proto, že propojuje zdánlivě nepropojitelné. Dvě dějové linky, dva odlišné příběhy o stereotypních životech bez zvláštních odchylek nebo nasazení; dvě kategorie prostých plynoucích životů několika lidí. Každodenní události se mísí s nevšedními zážitky a dojmy, které přichází v různém rozložení a závislosti. Dokonce i problémy každého v obou příbězích se mi zpočátku zdály být nadsazené, kdy jsem si později uvědomila tu nadvládu toho, co nemůžete nějak ovlivnit a korigovat. Že Laurie odhodila hračku? Že má nepřítomný a strnulý pohled? Že Rachel je tvrdá a neústupná, nekompromisní až manipulativní? Tady ovšem problémy s hlavními osobami zakrývají problémy hlavních viníků. Zvláště pod půdou hlavních postav, které jsou centrálním bodem vzniklé situace, příkoří a nemohoucnosti druhých, vznikají agrese, které lze jen tušit než se rozvinou naplno. Jsou to v různé míře chtěné či nechtěné důsledky tyranie, se kterou se lidé vnitřně potýkají a která vyplouvá na povrch. Od počátku jsem v těch běžných příbězích viděla něco nevyřčeného, něco, co mě v očekávání nutilo číst dál. Vždyť to přece nebude jen tohle? Ne, kdepak, to musí být zajímavější! Za tím něco je! Řetězec událostí. Stejná diagnóza, nestejné cesty k ní. A to nejlepší na konec. Kdo je dítě L? A hlavně, kdo je dítě D?

soukroma
soukroma
11.06.2022 3 z 5

Naprostá hrůza: ale ne děsivým obsahem, ten je natolik neuvěřitelný, že z něj prostě ani žádná hrůza tryskat nemůže. Hrozné provedením, slátanina silně připomínající (odstrašující - skoro všichni jsou psychotici) případovou studii profesního týmu (konkrétně náborová agentura, ale to je i autorce jedno, nic z této práce se nikde neobjevuje), jeho (ne)funkčnost, restrukturalizace a teambuilding. Na okraji se připomíná případ ani ne tak dítěte L, jako spíš dítěte D, o kterém to nakonec vlastně všechno bylo. Tam se snaží autorka budovat jakési napětí a odpor čtenáře, ale já jsem spíš pořád dumala, jakou tohle letmé a nevěrohodné naťukávání bude mít vlastně vazbu na vývoj profesního týmu.
To se dozvíme až v samotném závěru, jen proto jsem knihu doprolétla, jak se z toho autorka vlastně vykroutí. S několikastupňovým nastavovaným závěrem to zase jen natřela.
Příšerně nezáživné, špatně napsané, mimořádně povrchní, zavádějící a zejména nevěrohodné po všech stránkách, a to si troufám tvrdit, ač nejsem ani (dětský) psycholog/psychiatr, sociální pracovník ani právník. Povrchní, mizerné, ničemné čtení. Naprostá ztráta času, zhnusení.
(Měla jsem odhodit záhy při prvních pochybnostech, abych si ušetřila čas a mohla dát konzistentně také nižší hodnocení...)

Ale aspoň jeden citát:

"Naučila jsem se, až když bylo příliš pozdě..., že láska se jen tak neobjeví a nezamotá vám hlavu. Někdy na vás zkrátka hledí určitým způsobem a vy pochopíte, že tam byla po celou dobu, že jste ji měli přímo před nosem."

akinomV
akinomV
21.04.2022 5 z 5

Tak já se přidávám k fanouškům této knihy. Vysloveně jsem ji hltala. I když tam bylo hodně postav, docela jsem se v nich začala orientovat. Líbilo se mi propojení dvou linek, prožívala jsem špatné "ovzduší" v kanceláři, no a závěr-epilog bomba. Jako měla jsem husí kůži.

TessaJean
TessaJean
20.03.2022 5 z 5

Tuhle knihu jsem si hodně „šetřila“, jelikož mě tak moc bavila, že jsem ji prostě nechtěla dočíst. Vlastně nemám co bych vytkla.. doufám, že od autorky vyjde více knih. Už teď se těším!

emilieselden
emilieselden
14.03.2022 4 z 5

Rozhodně dobrý psychologický thriller. Prostředí pracovního kolektivu mě bavilo a mělo opravdu velmi nepříjemnou atmosféru. Akorát jsem čekala, že se víc dozvíme o dítěti L a také D, o motivech některých postav. To mohlo být více propracované. Ale propojení příběhu na konci bylo skvělé, děsivé a překvapilo mě.

micha-ella
micha-ella
27.02.2022 2 z 5

Na obálce je uvedeno: ,,Psychologický thriller už snad nejde napsat lépe!" To mě nalákalo. Už na začátku se mi nechtělo věřit, že někomu z čtenářů vyhovuje, když je do příběhu uvedeno tolik postav, jejich partnerů, jejich rodin, tolik vztahů... Mám špatnou paměť na jména a tak jsem se pořád vracela zpátky a pátrala, jestli se nepletu, kdo ke komu patří, kdo s kým, o čem, pro koho a proč, ty kancelářské intriky mě vysloveně nudily. Prokousávala jsem se s nechutí i střídáním s druhým příběhem, tohle že se stalo? Tohle že by nešlo napsat lépe? Vydržela jsem, přečetla jsem knížku až do konce, přečetla jsem teď všechny komentáře a jsem v rozpacích, proč se mi to vůbec, ale vůbec nelíbilo a proč se to ostatním tolik líbilo? Takže já jsem ta divná.

Doubravka1975
Doubravka1975
09.02.2022 5 z 5

Vynikající, mrazivý psychothriler.
Dvě úplně odlišné dějové linky, které spolu přece nemají vůbec nic společného. Linka psycholožky Anne mě bavila trochu víc než druhá linka pracovního kolektivu o šesti lidech, ve kterých jsem měla hlavně ze začátku docela zmatek. Konec i epilog velké překvapení

Ďumbierka
Ďumbierka
22.01.2022 5 z 5

Nooo tak túto knihu som čítala celkom dlho. Niekto by povedal, že to je znakom, že ma nebavila.

Ale veru, je to úplne naopak.

Toto bol naozaj psychologický thriller na jednotku. Napínavý a teda moje nervy mali čo robiť.

Ja som si ho práve musela dávkovať postupne, lebo tá atmosféra v knihe, mňa to naozaj dostalo.

Dva úplne iné príbehy a na konci, to bolo prekvapenie aj pre mňa.
Veľakrát som stále dookola premýšľala, ako sa akože tieto dve linky dajú prepojiť, nakoľko moje verzie sa neuskutočnili.

Autorka to za mňa vymyslela úžasne. Koniec mrazivý a aj celý dej.

Nie je to asi jednoduché čítanie na jeden večer, aspoň pre mňa nebolo.
Dlhšie som sa dostávala do deja, nakoľko nám príbeh rozpráva veľa postáv.

V jednej linke je to ANNE, psychologička, ktorá sa vracia do minulosti a spomína na jeden prípad, na ktorom pracovala aj so skúsenejším kolegom, no zároveň sa dej odohráva aj teraz, vždy som sa tešila, čo nové mi Anne prezdradí.

A druhá linka, to boli kolegovia z jednej kancelárie - pohodová partička, aspoň na začiatku.
A potom sa to rozbehne.
Žiadne krváky ani takéto veci, ale tá temnota, ktorú v sebe skrýva a dusí občas každý a tu s ňou veru postavy nepracujú. Dusia a dusia ju v sebe, ventilujú ju zvláštnym spôsobom alebo vlastne vôbec. Každý tam ma to svoje a atmosféra hustne. Zrazu nie sú k sebe takí zdieľni a priateľskí, zrazu sa pozlátko trhá…

Všade tam na vás dýcha manipulácia, tlak, obavy, podvedomé strachy a tento dokonalý a veselý kolektív vďaka jednej “nevinnej” zmene skončí zruinovaný.

Toto sledovať, to bolo dosť náročné, hlavne po emočnej stránke.
Naozaj to na mňa prenieslo všetko, čo malo a bola z toho riadna psychologická zápletka.

Vždy som potrebovala kúsok pauzu a zároveň som chcela vedieť viac a ako to skončí.
Každá z postáv a rozprávačov mala svoj život a jedinečný charakter a ja som si túto knihu naozaj od začiatku do konca užila.

Mruskulka
Mruskulka
11.01.2022 2 z 5

Příběh zajímavý, ale žádný wow dojem z toho nemam. Ani nemůžu říci, zda by mě něco zaujalo. Ze začátku jsem se ztrácela v postavách. Děj se poté spojil, trošku překvapivě.

petra5232
petra5232
26.12.2021

Kniha pěkná, napívaná, četla se dobře. Dvě dějové linky se na konci spojily docela překvapivě. Nicméně nebyl to zas až tak strhující příběh, aby uvízl v paměti.

adjah
adjah
22.11.2021 3 z 5

Na knihu jsem se těšila, ale musím říct, že byla trochu náročnější na čtení. Prolínají se 2 příběhy a v jednom z nich je více postav. Takže pokud jsem knihu musela na chvíli odložit, chviličku trvalo, než jsem se zase zorientovala.
Souvislost i vyřešení příběhu bylo až do konce překvapení, což se mi opravdu líbí, než když
v polovině knihy víte, jak to dopadne

Autorovy další knížky

Tammy Cohen (p)
americká, 1963
2021  71%Zemřu o Vánocích
2021  82%Dítě „L“

Kniha Dítě „L“ je v

Právě čtených2x
Přečtených157x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených8x
Knihotéce156x
Chystám se číst175x
Chci si koupit39x
dalších seznamech2x