Dítě, které v noci našlo slunce

Dítě, které v noci našlo slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323172/dite-ktere-v-noci-naslo-slunce-k4p-323172.jpg 4 593 188

Raühnval, bohaté knížectví ve východních Alpách. Mladý Marcus tam vede privilegovaný život jako syn zdejšího lenního pána. Až do dne, kdy dojde ke strašlivému krveprolití, při kterém je vyvražděna celá jeho rodina i všichni ostatní obyvatelé hradu. Marcus přežije díky pomoci Eloisy, dcery porodní báby, a prostí vesničané ho přijmou mezi sebe. Vláda krutého nového knížete však způsobí, že v Marcusově nitru brzy začne zrát odvážný plán – chce bojovat za svobodný a spravedlivý život nejen pro sebe, ale i pro všechny ostatní nevolníky v knížectví. Při naplňování tohoto záměru se neustále střetává s nejtemnějšími stránkami lidské existence. Navíc hrozí, že přijde o to nejcennější, co má...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: ekniha , Knižní klub
Originální název:

Il bambino che trovò il sole di notte , 2015


více info...

Přidat komentář

Karolin77
11.02.2024 5 z 5

Tak tohle bylo dokonalé, naprosto perfektní. :D
Od prvních stránek mě příběh uchvátil. Do postav jsem se vžila a prožívala s nimi. Kníže i jeho kapitána stráže jsem opravdu nenáviděla, až mě to překvapilo.
Autor píše opravdu skvěle a každou kapitolu si užijete. Je to opravdu nádherný historický román. Jsem moc ráda, že jsem se k němu dostala a tím našla tohoto aurora, který se zařadil mezi moje oblíbené. Už teď se těším až si přečtu jeho další knihy.
Doporučuji !
5/5*

sirojezkin
28.01.2024 5 z 5

Krásná historická kniha. Dobře se četla.


Paulika419
10.12.2023 5 z 5

Tak by měla vypadat spravedlnost a svoboda= sen spisovatele tohoto krásného románu.Potěšilo mě že hrdina Mikael věřil a pochopil slova našeho mistra Jana Husa o pravdě,která se těžko hledá po mnohá století.Proč zrovna tato pohádka?Jak jí mnozí toto dílo hodnotíte rozhodně lepší co nám vnucuje současná televize.Kniha měla spád a určitě připraví pěkné chvilky každému čtenáři.Proto doporučuji.

sweeney
29.11.2023 2 z 5

Knížka to vyloženě špatná nebyla, nicméně snad od poloviny jsem se musela do čtení trošku "nutit." Příběh mi přišel trošku moc zdlouhavý, až zbytečně. Za mě má určitě autor lepší díla..

Evkae36
25.11.2023 4 z 5

Jak je psáno níže, je to pohádka pro dospělé. První polovina knihy se vlastně zabývá tím jak malé princátko Poznává svět se vším všudy a druhá polovina knihy jak najednou všechno pochopil, všechno se rychle naučil a všechno se mu daří.
I když se autor snažil konec napínat a natahovat, stejně bylo jasný že to všechno dopadne víc než dobře.
Ale bylo to čtivé, a to je důležité.

Allena24
24.08.2023 5 z 5

Tento historický román hodnotím jako čtivou pohádku pro dospělé 5*.

streles
09.08.2023 5 z 5

Mně se příběh malého Mikaela moc líbil. I když to byla pohádka pro dospělé ,díky popisům středověkého zabíjení a mučení. Šestisetstránkovou knihu jsem zvládl přečíst během tří dní.Těším se na další knihy autora.

Kytiii
07.08.2023 5 z 5

Jsem trochu rozpolcená ohledně komentáře. Kniha je skvěle napsaná. Čte se v podstatě sama. Hlavnímu hrdinovi od začátku fandíte. O Eloisu, Agnett i Emöke se bojíte. S dalšími soucítíte. I přes potoky krve a jiných tělesných tekutin ale vnímáte, že se jedná opravdu jen o pohádku... a to knize asi nakonec uškodí nejvíc. To nadšení z happyendu vyprchá. I po letech si člověk vzpomene na popravu lorda ze Zimohradu. Ale když pohádka skončí až natolik dobře, že zlo je spravedlivě potrestáno a všichni dojdou smíření a naplní smysluplně své životy (nebo umírání), nutně to přinese pachuť nedůvěry. Ale třeba se mýlím. Taky si každé Vánoce pustím Tři oříšky pro Popelku. A třeba opravdu potřebujeme ty dobré konce, abychom neztráceli naději.

uzivatel6305
02.08.2023 5 z 5

Má druhá kniha od Fulvia a opět velké nadšení. Ten jeho syrový styl je naprosto geniální. Je to taková historická pohádka pro dospělé, ale od začátku vás pohltí a nepustí. Středověk je popsán do úžasných mnohdy nechutných detailů, setkání s Janem Husem mě moc potěšilo, stejně jako i spousta zajímavých informací o životech chudých a bohatých, nespravedlnosti a prostě kruté době, před očima vám přímo běží film a člověku dochází, že lidé se nemění a všechno se neustále opakuje. Je to senzace. Doporučuji.

Kiikuus
04.06.2023 3 z 5

Za mě hezký a zajímavý příběh, nicméně zbytečně hodně zdlouhavý.. Nedoporučuji, pokud nejste vyloženě fanoušci historických románů.

lilites
29.03.2023 4 z 5

Velice pěkný a čtivý historický román...

Hlavní hrdina se rve se situacemi, které mu život nachystal a štěstí mu více méně přeje ( spíš více :D)..

Proměna knížecího klučíka v nevolníka-rolníka, z něj pak na rebela a bojovníka a nakonec ve spravedlivého a váženého člověka, se autorovi dle mého krásně povedla..

Velice příjemně mě překvapilo setkání s Janem Husem. Přidalo to knize na reálnosti i když je to příběh smyšlený.

Kniha má sice 600 stran, ale ani u jedné stránky jsem se nenudila, naopak mi kniha krásně plynula a než jsem se nadála bylo přečteno..

Vřele doporučuji..

katallinka
21.02.2023 5 z 5

Skvělý historický román, který popisuje těžké osudy v nelehké době. Marcus byl neskutečně milou hlavní postavou. Neustále jsem mu fandila a doufala, že se mu vše vydaří, i když mu osud opakovaně házel klacky pod nohy. Autor umí skvěle vykreslit také historické události, takže se určitě pustím i do jeho dalších knih.

Čmeláček
24.01.2023 5 z 5

Dost dobrá kniha. Popisuje hodně krutou dobu, ale končí až podezřele dobře :). No ale jinak se mi příběh jako takový líbil. Od tohoto pana spisovatele jsem zatím nic nečetl, tak časem zkusím ještě něco.

Audrina
05.12.2022 4 z 5

Knihy Luca Di Fulvia mám načtené, tato byla poslední, která mi z jeho sbírky chyběla. Jak jsem už zmiňovala v jiném komentáři, u autora mám problém, že se opravdu hodně vykrádá a pro své postavy používá pořád ty stejné archetypy. Pokud jste od něj tedy již nějaký příběh četli, dokážete už na začátku celkem snadno odhadnout, jak celý příběh skončí.

Moniska2410
18.11.2022 5 z 5

Moje první knížka od autora a určitě né poslední.
Nádherný historický, neskutečně čtivý román, který je teda ale pekelně drsný.
Líbí se mi, jak autor detailně popisuje některé scény, až je mi z toho zle. Jak popisuje špínu a chudobu či popravy.
Knize nelze nic vytknout, možná jen jistotu dávku předvídatelnosti jak děj dopadne. Ale i tak jsem si knížku užila a přečetla jí jedním dechem.

soupik2012
18.11.2022 5 z 5

Má druhá kniha od téhož autora a pocity mám zhruba stejné. Jak může někdo napsat pohádku a obalit ji tolika krutostmi? To je jako kdybych si uspořádala čajový dýchánek na kupičce hnoje. Zkratka to neladí. Mám ráda oboje, jak pohádky, tak také reálné historické příběhy. Ale jsem vždy roztrpčená, když dostanu oboje v jednom balení. Přesto dávám plný počet bodů, ale u vědomí, že autor zahodil obrovskou příležitost napsat román, který by byl vážnou konkurencí snad i Hugovým Bídníkům. Zhruba do poloviny knihy jsem byla přesvědčena o tom, že právě poslouchám nejlepší román letošního roku. Příběh o málem chlapci, který v jednom okamžiku ztratí své rodiče a aby uchoval svůj život, musí předstírat chudobu. Dokonalý scénář, pro dokonalý příběh. Ale bohužel podle mého názoru autor vůbec nezvládnul chlapcův přechod do dospělosti. Strach a nejistotu nahradila odvaha a nerozvážnost. A kniha tím začala ztrácet své kouzlo. Nasadit svůj život a opustit tak právě poznanou lásku pro v podstatě cizí dívku? Hmm, pardon, ale to je hovadina. Celá následující cesta do Kostnice, ale především pobyt v ní je nudnou a zbytečnou pasáží, která příběhu strašně uškodila. Závěr již probíhá v čistě pohádkovém a zcela očekávaném módu. Shrnutí: půlka knihy tak 7 až 8 bodů, či hvězd. Příběh se vyvíjel opravdu až nad očekávání dobře. Dospívání 5. Cesta do Kostnice 4. Pobyt v Kostnici 3. A zrychlený závěr 4. Audiokniha, kterou načetl pan Libor Hruška je naprosto dokonalá a všem ji mohu vřele doporučit.

Terka1975
11.11.2022 4 z 5

Krásný historický román, zavedl mě až do Kostnice v 15. století na místo, kde zrovna byl upálen Jan Hus. Hrdinové byli sympatičtí, na odreagování to bylo to pravé. Kniha mi běžela v hlavě jako film, takže je pro mě snadno představitelná i pokud by byla zfilmována.

Jana-Marie
25.10.2022 4 z 5

Krásná pohádka pro dospělé, četlo se dobře. Chvílemi bylo velmi drsné čtení (popravy, znásilňování atd.) - takže méně pohodové než jsem čekala.

Dandy1
13.10.2022 3 z 5

Očekávala jsem historický román, ale dostalo se mi pohádky. Začátek byl velmi slibný. Dětství a dospívání Mikaela mě moc bavilo. Ale s příchodem pomatené Emoke autor přepnul děj na pohádku. Na konci jsem měla dojem, že čtu něco ze série Hraničářův učeň.

mystery103
02.10.2022 4 z 5

Moje první kniha tohoto autora. Děj mě "vcucnul" od prvních stran. Poutavě popsané, ačkoliv účel cesty do Kostnice jsem nepochopila. Konec, jak zmiňují příspěvky dříve napsané, je uspěchaný, to je fakt. A překladatelem tvrdošíjně používané "bysme" mi docela vadilo.