Dítě číslo 44

Dítě číslo 44 https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12088/bmid_dite-cislo-44-wF3-12088.jpg 5 2264 513

Lev Děmidov série

1. díl >

Když strach dokáže umlčet celý národ, alespoň jeden člověk musí vyslovit pravdu... Sovětský svaz, rok 1953. Stalinův železný stisk neustále sílí. Brutální praktiky ministerstva státní bezpečnosti (MGB) nejsou žádným tajemstvím. Režim dokonce občanům přikazuje věřit, že socialistické společnosti se podařilo zcela vymýtit zločinnost. Když se u železniční trati v Moskvě najde mrtvola malého chlapce, zaskočí příslušníka MGB Lva Děmidova – válečného hrdinu, upřímně oddaného režimu – tvrzení příbuzných oběti, že šlo o vraždu. Lev splní rozkaz nadřízených a pomůže zatajit fakta, začnou v něm však hlodat pochybnosti. Brzy poté se jeho život převrátí naruby. Lva degradují a s manželkou Raisou, podezřelou ze špionáže, pošlou do zapadlého města na Urale. Ke svému překvapení Lev zjistí, že k vraždám dětí dochází i tam. Manželé si dobře uvědomují, že později je čeká mnohem tvrdší trest než pouhé vyhnanství. Snad právě proto se rozhodnou riskovat život a pátrat po vrahovi na vlastní pěst. Román Dítě číslo 44, zdařilý a oceňovaný debut mladého britského autora Toma Roba Smithe, vychází ze skutečného případu sériového vraha Andreje Čikatila. Román s reálným pozadím nabízí kromě strhujícího kriminálního příběhu i děsivý obraz diktatury, která se drží u moci jen díky stupňovanému teroru.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Child 44 , 2008


více info...

Přidat komentář

hakunamatata
10.03.2024 5 z 5

Rok 1953 v Sovětském svazu. Doba Stalina, prověřování MGB, špionáže a doba naprostého vymýcení zločinnosti.
Jenže jednoho dne najde Lev Děmidov mrtvolu malého chlapce. Na vlastní pěst se rozhodne pátrat po pravdě a dá tím všanc svoji rodinu, svou důstojnost a své zdraví. Mučící praktiky režimu jsou děsivé a nepřítelem se může stát každý. Ale jen díky tomu zjistí Lev, kam se poděl jeho dávno ztracený bratr.
Současná dějová linka je protkaná minulostí - hladomorem, kanibalismem a sériovým vrahem Andrejem Čikatilem.

Knihu jsem četla jedním dechem, neskutečně mi odsýpala a inspirace skutečnými událostmi byla zajímavá a poučná.

pepa4081
09.02.2024 4 z 5

Autor dobře vystihl hrůzy sovětského režimu. Kdo nečetl např. SOUOSTROVÍ GULAG, zde se může poučit. Vysloveně mne ale zklamal závěr. Jak z béčkového slaďáku. Chtělo to alespoň doslov o tom, jak to s Čikatillem bylo doopravdy.
Uspokojivé.


kyssling
04.11.2023 5 z 5

Skvelá dramatická kniha, výborně prokreslené prostředí nedůvěry připomínající Souostroví Gulag či Jeden deň Ivana Denisoviče. Postavy vykreslené bravurně, precizně, zároveň románu nechybí neuvěřitelné napětí.
Chvílemi čtenáře zahalí i veliký smutek při popisu násilných scén (např.) : "Pochopil, že není úniku. Celý ochabl, nohy mu začaly podklesávat. Zvedl ruce k hlavě, jako by ho mohly ochránit, a zavřel oči. Představil si, že se přece jen dostal zpátky do náruče rodičů."

olle3
03.09.2023 4 z 5

Konečně chápu, proč se tolik lidí rozhodlo raději upít k smrti vodkou, než budovat až ke světlým zítřkům. Precizní detektivní příběh silný (někdy až příliš) hlavně prostředím a totalitním režimem, ve kterém se odehrává. Mohu doporučuji i těm, kteří nemají rádi detektivky - ani četbu z prostředí totalitních režimů. Bezútěšná a skličující atmosféra (podobně jak v 1984) mi o náladě a mentalitě tehdejší doby udělala představu jak nic jiného. Deprese, zmar, hloupost. Při sledování otáček kol establishmentu jsem měl pocit, že se proti režimu dřív nebo později postaví každý, ať už chce nebo ne - a že v gulagu jednou skončí všichni.

stoun25
20.08.2023 5 z 5

Hodně slušná kniha. Už je to nějaký rok zpátky co jsem ji četl, ale vzpomněl jsem si na ni, když mě jedna žena povídala, jak to bylo za komunistů všechno lepší, co se teď všechno děje a že dřív skoro žádný zločin nebyl...
Sladká nevědomost..
Je pravda, že dnes v době absolutní informovanosti by se člověk mohl zbláznit.
Nicméně, zpátky ke knize.
Dost silná káva, od které jsem se nemohl odtrhnout a tudíž, hodnotím pěti hvězdami.

Borboleta
30.07.2023 5 z 5

Vynikající kniha, kde všechno do sebe zapadá. Atmosféra strachu, kdy se bojíte málo tleskat ve školních hodinách, kdy je riziko pozdravit "nevhodného" souseda, ošetřit "špatného" psa, a kdy nevíte, jestli můžete věřit své nejbližší rodině, je šílená.

KnihoSny
28.06.2023 5 z 5

K těmto tématu nerada něco řikám bo se to nedá vyjádřit slovy jen hodu doporučovat dál

uzivatel1305
25.04.2023 5 z 5

silný příběh. Film se tolik nepovedl, ale kniha patří ke špičce u tohoto tématu.

jan7760
29.03.2023 5 z 5

Knihu som čítal v opačnom poradí, a za mňa som urobil dobre. Určite oveľa lepšia ako pokračovanie. Film som videl pred pár rokmi, ako zvyčajne, film zďaleka nedosiahol na kvalitu knihy. Jediné mínus vidím v tom, že som mal stále pred očami Toma Hardyho ako predstaviteľa Leva. Za plný počet hviezd...

jaroiva
26.03.2023 4 z 5

Drsné. Prostě drsné.

evismaior
31.01.2023 3 z 5

(SPOILER) 65% - V době hladomoru na Ukrajině ve 30. letech vyráží Pavel se svým mladším bratrem Andrejem do lesa ulovit k jídlu kočku, malý Andrej se však vrací domů sám. O dvacet let později, v době nejhoršího stalinistického útlaku slouží válečný hrdina Lev Děmidov věrně režimu jako příslušník státní bezpečnosti MGB a je své vlasti a myšlence komunistického režimu natolik oddán, že neváhá ani na okamžik a přesvědčuje svého kolegu a jeho rodinu, že vražda jejich syna byla jen nehoda. Protože v Sovětském svazu, kde jsou si všichni rovni, přece nikdo nemá důvod páchat zločiny - ty jsou vyhrazeny pouze dekadentnímu Západu - a myslet si cokoli jiného rovná se vlastizradě. Brzy poté se ovšem sám ocitá v soukolí totalitního režimu, když je jeho manželka Raisa obviněna ze špionáže, Lev se k udání odmítne přidat a oba se tak ocitají ve vyhnanství na Urale. A tam Lev ke svému překvapení zjistí, že syn jeho kolegy zavražděný dost specifickým způsobem zřejmě nebyl jedinou vrahovou obětí...
Viděla jsem nejdřív film (natáčený v ČR), a protože nebyl špatný, tak jsem se těšila na knížku s tím, že se dozvím další podrobnosti, které se do něj nevešly. Kupodivu mi ale připadalo, že film po stránce příběhu knihu poměrně věrně vystihl, a nezdálo se mi, že bych si čtením nějak víc rozšířila obzory. Naopak bych řekla, že filmová zkratka alespoň zakryla to, co v knize působí nevěrohodně (náhlé prozření hlavního hrdiny po výslechu nevinného člověka, což bych čekala, že za těch pět let práce pro MGB by pro něj nemělo být překvapení, nebo třeba to, jak se z manželky, která se za něj provdala jen ze strachu a nenávidí ho, vcelku rychle zrodí neohrožená parťačka ve vyšetřování vražd na vlastní pěst a věrná životní partnerka, a to už ani nemluvím o těch početných zázračných únicích často s pomocí nepochopitelně loajálních cizích lidí anebo doslova legračních scénách, kdy se hrdinové plíží místností plnou spících lidí, ještě si tam třeba pokecají a nikoho přitom neprobudí), i když samotné rozuzlení a skutečný motiv vraha je tak přitažený za vlasy, že to nemohlo zachránit ani filmové plátno.
Je zvláštní, že se autor inspiroval sériovým vrahem Andrejem Čikatilem, který děsil zejména oblast Rostova na Donu svými sexuálně motivovanými vraždami dětí a žen o několik desetiletí později, přitom některé skutečnosti v příběhu ponechal (vraždy opravdu převážně podél železničních tras) a jiné tak velmi proměnil - jako právě pachatelovy motivy.
Což o to, děj je to i tak výživný a nečte se to úplně špatně. Co mi ale hodně nesedělo, byl ten styl zapracování sovětských historických reálií. To, že si autor nastudoval spoustu literatury o tom, jak to v SSSR v padesátých letech chodilo, je chvályhodné, jenže já bohužel měla neustále dojem, že to na mě z těch stránek strašně trčí - jak nám do toho načteného obsahu balí tak trochu neuměle příběh a snaží se vykreslit postavy a jejich přemýšlení, ale jaksi z toho pořád cítím, že takhle by o těch skutečnostech přemýšlel člověk ze Západu a ne opravdový Rus. Možná to jako narozená v době trvání sovětského bloku a po přečtení několika románů ruských autorů (v komentářích často zmiňovaný Doktor Živago) zkrátka vnímám nějak jinak. Román navíc na druhou stranu často působí až naivně, přehnaně romanticky a pak zas jak z Jamese Bonda, byť vzhledem k národnosti autora a věku, kdy knihu napsal, je to asi pochopitelné.

AmyLee992
08.01.2023 5 z 5

Naprosto fascinující a mrazivé, klasika!

Lenča727
03.12.2022 4 z 5

Knížka rozhodně lepší než film,který jsem po přečtení zkoukla.Samotný úvod knížky - ukrajinský hladomor ve 30.letech - těch pár stránek rozhodně stojí za to. Stejně jako následná sonda do společenských poměrů stalinistického Ruska 50.let, praktik MGB, metod výslechů, zastrašování a fyzické likvidace nevinných ve prospěch vzkvétajícího blaha a také nesmírné bídy a všudypřítomného strachu mezi lidmi. Překotně rychlý přerod hlavního hrdiny z ukázkového pablba dokonale sloužícího režimu v jeho uvědomělého odpůrce majícího schopnosti přinejmenším Agenta 007 a zoufale s nasazením života hledajícího vraha mi připadal,pravda,dost přitažený za vlasy…Ale v tomto případě účel světil prostředky a relativně šťastný konec se dostavil,tedy za mě dobrý.:-)

Veronika_mad
05.10.2022 5 z 5

Velmi napínavý a zajímavý příběh. Jako vždycky - kniha lepší než film :)

Hakate
04.09.2022 4 z 5

Výborně napsáno, výborně propojená fikce a skutečná událost.
Velmi nabitý thriller, pěkný politický román. skvělá detektivka.
Kniha má vše, co má mít.

tittanie
18.08.2022

Mám rozporuplné pocity.
První část ve mě vyvolávala podobné pocity, které jsem měla, když jsem četla 1984 od Orwella. Ale nějak jsem nedokázala držet Lvovi palce. Vyloženě jsem si říkala dobře mu tak. Dostává to, co dělal jiným.
No a pak se z knihy stal takový James Bond v Sovětském svazu.
Jinak jsem se nedokázala odpoutat od současnosti, co se děje v Rusku a vlastně se tomu ani nedivím, vzhledem k tomu, jak se chovali nebo chovají...

Hobo
18.05.2022 odpad!

Zatímco Orwell svůj tyranský režim nijak ideologicky nezpřesňoval, obecně se soudí, že popisoval komunismus. Jakoby v naší "demokracii" neexistoval strach, pronásledování, absurdity a nejrůznější zvrácenosti. Tak jednoduché to vidí pouze prosté mysli. V současnosti vidím šíři paradoxů spíše na naší straně.

Dolik13
17.05.2022 4 z 5

Orwellova kniha 1984 má pokračování! Zatímco Orwell dokázal sepsat "ideu" komunismu jen dle svých představ, Smith již popisuje bohužel skutečnost, která se dle mého děje v komunistickém režimu i dnes.
¨
A musím říct, že od první stránky mě kniha chytla. Autor dokázal skvěle navodit děsivou atmosféru strachu, absurdity a zvrácenosti komunistického režimu. Co bohužel dle mého knihu sráží, je rozuzlení vražd, které mi přišlo naprosto absurdní, přehnané a nelogické (Proto jen 4 hvězdy). V závěru ale knihu rozhodně doporučuji a určitě se vrhnu na další knihy tohoto mladého autora.

Han-nah
01.05.2022 4 z 5

Na to, že knihu velice reálně napsal mladý spisovatel z úplně jiného prostředí, je vidět, že se velice dobře připravil , aby čtenářům pravdivě vylíčil toto kruté období padesátých let Stalinovského režimu v SSSR. Pro obyčejné lidi bylo žití horší, jako klasická 2. sv. válka. Byla to válka psychická - věřit vládě, chovat se, jak přikazují, nemyslet, konat příkazy, nevzpírat se, udávat nejbližší. A když ne, všude hlídají zaměstnanci státní bezpečnosti, MGB, kteří už se postarají o mučení a deportace.
Jedním z nich je Lev, který nesplní rozkaz s manželkou Raisou, která je podzřelá ze špionáže. Za trest je pošlou pracovat do jiného, vzdáleného města. Oba ví, že to není konec a veškeré své úsilí věnují jednomu a to je dopadení vraha dětí.

Eistee
13.04.2022 5 z 5

Naprosto geniální kniha se skvěle vykreslenou atmosférou stálinského Ruska. Líbila se mi právě ta dějepisná a politická stránka příběhu a psychologie hlavních aktérů. Konec byl takový vachrlatý, nedomyšlený a poměrně dost přestřelený, ale i přesto se Dítě číslo 44 řadí do mých nejoblíbenějších knih.