Disident Václav Havel

Disident Václav Havel https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26519/disident-vaclav-havel-26519.jpg 4 42 9

Kniha Disident. Václav Havel (1936–1989) novináře Daniela Kaisera je pokusem o co nejkomplexnější politický životopis českého prezidenta, dramatika a disidenta, ohraničený výše uvedenými letopočty. Václav Havel se v tomto období postupně proměňuje z chlapce z komunisty pronásledované, ale celkem konformní podnikatelské rodiny v neústupného odpůrce Husákovy totality. Mezitím dosahuje světového úspěchu jako dramatik; šedesátá léta prožívá nejen jako permanentní večírek, ale i uprostřed intelektuálních diskusí a práce pro divadlo. Následuje sovětská okupace, léta strávená v ústraní, deprese, otevřený konflikt s komunistickou mocí, vězení, život v disidentském ghettu, listopadová revoluce a nástup do prezidentského úřadu. Když píší zahraniční autoři o roce 1989 ve východní Evropě, zmiňují většinou tři jména: Michaila Gorbačova, Lecha Wałęsu a Václava Havla. Z těch tří Gorbačov vládl obrovskému mocenskému aparátu, Wałęsa zastupoval rozsáhlé podzemní hnutí, jen Havel žádnou takovou dějinnou sílu k dispozici neměl. Daniel Kaiser vycházel při psaní knihy z rozhovorů s Václavem Havlem, ze vzpomínek mnoha disidentových přátel a spolupracovníků a z teprve nedávno zpřístupněných archivních materiálů. Soustřeďuje se ponejvíc na konflikt Václava Havla s komunistickou mocí a to, jak postupem času získal výsadní postavení v českém disentu a obrovské zahraniční renomé. Líčí jeho život včetně některých zaškobrtnutí a (z pohledu autora) ideových omylů. ... celý text

Žánr:
Literatura česká

Vydáno: , Paseka
více info...

SV321
SV321
18.11.2023 5 z 5

Autor si Václava Havla váží, ale nepatří k jeho nekritickým fanouškům. A je to pro tuto knihu dobře. Není to žádná nudná hagiografie, ale čtivě napsaná biografie, která se nebojí zmínit i některé spornější momenty z Havlova života. Hlavní postava je tak "životnější" a vlastně i více vynikne její pozitivní zápis do historie v době komunismu.

Václav Havel byl někdy považován za "nepraktického intelektuála", ale jak Kaiser ukazuje, Havel dokázal uvažovat velice realisticky, uměl velmi prakticky organizovat a dávat dohromady různé opoziční proudy, výborně formuloval společná stanoviska. Dokázal některé události i velmi umně "režírovat".

Dobře popisuje rozdíl mezi skutečným nekomunistou Havlem a "osmašedesátníky". Havel, i vzhledem k rodinnému prostředí, si na rozdíl od jiných nikdy s režimem skutečně nezadal. Jak autor připomíná mnohé jeho texty, které vydržely test času. K vrcholům patří jeho polemika s Milanem Kunderou o "českém údělu", kdy Kundera fantazíroval o jakémsi pro svět prý úžasném československém roce 1968, na což mu Havel zcela realisticky odpovídal: čím se to tady chlubíme? O něco větší svoboda slov, svoboda shromažďování apod.? Vždyť tyhle základní svobody mají v úplně každé západní demokratické zemi!

Stejně tak autor zmiňuje i to, co z jeho pohledu naopak hodně zastaralo, např. často zmiňovaná esej Moc bezmocných, z Kaiserova pohledu "dobrá analýza se scestnými závěry".

Kaiserova kniha je pro mě asi nejzajímavější ze všech Havlových životopisů. Je pochopitelně zároveň i částečnými dějinami disentu 70.-80. let, Charty, VONSu, vztahů mezi různými disidenty. Místy je to i celkem vtipně napsáno, např. pasáže o cestách Mercedesem do práce v pivovaru.

LucySmile
LucySmile
27.12.2021 5 z 5

Asi nejlepší kniha o V. Havlovi co jsem četla. Autor popisuje velmi čtivě a srozumitelně. I přesto, že autor je jistým fanouškem Havla, nezatají drobnou kritiku jeho osoby. Ráda si přečtu i jeho druhou knihu.


marvan00
marvan00
10.05.2021 5 z 5

Novinář Daniel Kaiser se netajil tím, že Václava Havla považuje za pozitivní postavu českých dějin, přesto k jeho osobě přistoupil bez potřeby jakékoli adorace. Což vyvolalo řadu roztrpčených reakcí z řad osob Havlovi blízkých.

První díl životopisu je poměrně čtivé a jednoduché lineární vyprávění, od rozporuplné historie rodiny Havlů, přes Havlovo dětství až po listopad 1989. Je zde vylíčeno bez příkras Havlovo selhání při prvním zatčení, při kterém byl kompromis se systémem zaplacen pocitem osobního selhání a posléze ho vedl k tomu, že při druhém zatčení už nebyl k dalším kompromisům svolný.

Příběh slabocha, kterému vlastně nezbývá než se systému postavit mi přijde mnohem zajímavější, než obligátní story o nezlomném hrdinovi. Nejsem sám, kdo tento životopis považuje za to nejlepší, co si může dnes čtenář o Havlovi přečíst. Většina článků a prací o Václavu Havlovi se odvolává z převážné části právě na dvě knihy Daniela Kaisera. Pochybuji, že by je v dohledné době někdo překonal.

E_Lan
E_Lan
19.02.2018 4 z 5

*** za knihu jako takovou, ***** za osobnost pana prezidenta Havla, a tak v průměru ****. Kniha je to dobrá, určitě podá hodně nových informací o jedné z nejvýznamnějších osobností doby nedávno minulé. Bez příkras a nějakých osobních obdivů. Konec knihy blížící se k převratu v roce 1989 je přímo strhující jako dějiny té doby. Kniha prostě splnila to co jsem od ní očekával.

KejmlP
KejmlP
07.04.2017 4 z 5

Musím říct, že ač jsem s Václavem Havlem spíše nesouhlasil než souhlasil, knihu jsme přečetl s chutí, a našel v ní spoustu zajímavých informací, které mi umožnily s Havlem sice dále nesouhlasit, ale mnohem více ho chápat a respektovat. Kniha umí být i kritická, byť si myslím, že až pomine pár let a bude možné mít nadhled, bude kritiky pravděpodobně ještě více (tedy hlavně v druhém díle). To ale nic nemění na tom, že kniha je psaná poměrně objektivně, zachycuje řadu zajímavých faktů a momentů, a život elitního disidenta postihuje celkem věrně, i včetně souvisejících kontroverzí.

genie
genie
24.12.2016 4 z 5

Nikdy jsem nebyla stoprocentním příznivcem exprezidenta Havla, asi ani nebudu, přesto musím knihu vyzdvihnout a autorovu práci s daty a událostmi (nejen) kolem V. Havla ocenit. Autor popisuje události celkem věcně, cituje z mnoha zdrojů, čímž čtení oživuje. Nesnaží se čtenáře "ohnout" na tu či onu stranu. Občas jsem se i pousmála ...

Dvoja
Dvoja
23.07.2015 5 z 5

Knihu doporučuji všem, kdo hledají kvalitní biografii, informace o dějinách a vnitřních náladách naší země a zejména těm, jež si chtějí udělat objektivní obrázek o bývalém prezidentovi (jak jinak). Sama jsem po této knize sáhla ze všech třech výše uvedených důvodů a rozhodně jsem nebyla zklamaná. Není lehké najít o podobných osobnostech nestranné informace a tím podporuji zmínky, jež díky jim je právě tato kniha oceňována. Smekám před Danielem Kaiserem - prokousat se tolika zdroji muselo stát mnoho úsilí.

dalimoni
dalimoni
22.06.2015 5 z 5

Další z knih o Václavu Havlovi. Tentokrát je podrobněji probírán jeho život před prezidentským obdobím. Tato část života není tolik známá (aspoň pro mě), jako jeho veřejné působení v roli prezidenta po roce 1989. Autor se snažil nahlížet na osobu Václava Havla objektivně, jako na člověka, který je obyčejným smrtelníkem, člověka, který má i chyby, jako každý z nás.
Právě tím neosobním reálným pohledem, který se nebojí kritiky, hodnotím tuto knihu velmi pozitivně.

JanaLanova
JanaLanova
21.04.2015 5 z 5

Výborná kniha. Autor si dal velkou práci s rešeršemi a rozhovory s "pamětníky". Nebojí se na Havla dívat kriticky.

Štítky knihy

životopisy, biografie politika Václav Havel, 1936–2011 čeští/českoslovenští prezidenti

Autorovy další knížky

Daniel Kaiser
česká, 1971
2009  85%Disident Václav Havel
2014  85%Prezident Václav Havel

Kniha Disident Václav Havel je v

Právě čtených1x
Přečtených50x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce39x
Chystám se číst17x
Chci si koupit7x