Poseidonův šíp

Poseidonův šíp https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174372/bmid_poseidonuv-sip-jan-174372.jpg 4 40 9

Dirk Pitt série

< 22. díl >

Ponorka schopná dosáhnout neuvěřitelné rychlosti… Ředitel NUMA Dirk Pitt se vydává na hon za pravdou ´ „Dirk Pitt je oceánografický protějšek Indiany Jonese,“ napsal Associated Press. „Exotické lokality, bezohlední zlosynové a mnoho úniků o vlásek – čtenáři si ke Cusslerovým přicházejí pro napětí a dostává se jim ho plnými hrstmi.“ Právě teď nám Cusslerové nabízejí dosud nejnebezpečnější Pittovo dobrodružstvím. Je to největší pokrok v amerických obranných technologiích za celé desetiletí – útočná ponorka schopná dosáhnout pod vodou neuvěřitelné rychlosti. Nic z námořních arzenálů jiných států se jí nemůže rovnat. Je tu však jeden problém: klíčová část prototypu zmizela – a člověk, který ji vyvinul, je mrtvý. Ve stejné době začnou uprostřed oceánu mizet lodi, které se zpravidla nikdy nenajdou, a pokud ano, bývají na palubě mrtvá těla spálená na uhel. Co se to děje? A co to má společného s italskou ponorkou, která zmizela v moři v roce 1943? Nebo snad nezmizela? Řediteli NUMA Dirku Pittovi nezbude, než aby se v doprovodu krásné agentky Námořní vyšetřovací služby NCIS a svých dětí, námořního inženýra Dirka a oceánografky Summer, vydal na zoufalý mezinárodní hon za pravdou, z Washingtonu do Mexika, Idaha a Panamy. To, co nakonec objeví, představuje mnohem větší hrozbu, než si kdy dokázali vyšetřovatelé představit. Pokud ve své misi selžou, svět, jaký známe, se možná změní na místo velmi odlišné – a nijak příjemné. Poseidonův šíp, kniha plná napětí a mimořádné imaginace, je dalším důkazem, že v žánru dobrodružných románů nemá Clive Cussler konkurenci.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , BB art
Originální název:

Poseidon , 2012


více info...

Přidat komentář

Luigi1
23.09.2023 5 z 5

Zajímavý příběh který pobavil

ludek.n
30.05.2022 3 z 5

Edward Bolcke je muž, který touží nejen po moci a bohatství, ale i po pomstě za příkoří na něm spáchaná. Mikrovlnný systém na rozhánění davu se v jeho rukou proměňuje ve smrtící zbraň. A nyní si dělá zálusk i na chloubu amerického námořnictva - ponorku Sea Arrow. Zastavit jeho řádění může jen ředitel NUMA Dirk Pitt. Poseidonův šíp se ničím neodlišuje (myšleno v dobrém i špatném) od ostatních společných prací Clive a Dirka Cusslerových. Sympatický a neohrožený hrdina za pomocí přátel a agentů všech možných vládních agentur, příležitostně i speciálních zásahových týmů, musí zabránit padouchům v páchání jejich nepřístojností, ať už se jedná o únosy, pirátství, krádeže, zotročování nebo dokonce vraždy. Nástrojů, jak toho dosáhnout je po ruce vždy spousta. Nezřídka jsou vysoce sofistikované, vybrané výhradně pro danou operaci a na nejvyšší technické úrovni, ale ještě častěji jsou hrubé, náhodné a improvizované. Jak například zachránit sestru z poničené ponorky za mnoho milionů dolarů? Použijete ulomenou vlajkovou žerď z nedalekého potopeného vraku. Jednoduché a účinné. Příběh honby za Sea Arrow je navzdory všem elektrizujícím ingrediencím přesto jaksi těžkopádný, unavený a zahrabaný do bahnitého sedimentu, jenž ho drží dole u dna. Vlastně až v závěru knihy v Panamském průplavu se začne tlačit vzhůru k hladině, ale na oslepující zážitek už je trochu pozdě. Potenciál Barbarigo z prologu zůstal nevyužit a i samotné finále je více než rozpačité.


hana4834
14.02.2021 4 z 5

Jaký vždy dobrý příběh jeden se víc dozví o vzácných zeminach a jejich použití

čef
26.05.2019 5 z 5

Tak jsem se zas dobře poučil o Panamském průplavu a vzácných zeminách a jejich použití v supermoderních zbraních. Také jsem unikl z tábora otroků a z potopené ponorky. Zničil jsem rovněž několik lodí a zachránil USA. A to všechno za pár hodin čtení tohoto napínavého dobrodružného románu, který nemá chybu. Cusslerovci a Pittové to se mnou zase dokázali!

lampernaqui
11.11.2015 2 z 5

Z úcty k panu autorovi, ale tohle bylo opravdu hodně slabé. Už jsem zvyklý, že všechny jeho knihy mají stále stejnou šablonu podobný typ hrdinů, ale v poslední době už je vidět úpadek kvality. Většinou jsem přehlížel různé chyby, protože jsem se u knihy bavil, ale tady jsem měl problém se na příběh soustředit. Zatímco nedávno mě potěšila změna v podobě Isaaca Bella, tak tady Dirk klesl hodně hluboko.

Eidalon
08.10.2014 3 z 5

Clive Cussler je plodným autorem, který má za sebou již přes padesát knih, které spojuje dobrodružství, romantika, dobrý příběh, NUMA a moře jako takové.

Knihy jsou dnes uspořádány do pěti sérií, dle hlavních hrdinů, kteří jsou však vzájemně neustále propojeni (Dirk Pitt, Akta NUMA, Akta Oregon, Isaac Bell a Fargo) a v knize Poseidonův šíp (2012) se po delší odmlce autor vrací ke svému hlavnímu hrdinovi Dirku Pittovi, který je již ve zralém věku usazen na vedoucí židli ředitele NUMA, těšící se ze svých dětí dvojčat a milován krásnými ženami. V knize vystupuje řada další postav známých z jiných Cusslerových knih. A Dirk Pitt – to je hrdina, ve kterém se promítá značná autobiografie s autorem samotným.

Opět se rozehrává příběh Cusslerova formátu, ve hře je nová tajná technologie, státní zájmy i prostá lidská hamižnost. Ve svém příběhu Vás autor protáhne všemi oceány, přiblíží pobřeží Afriky a nakonec skončíte v atraktivním Panamském průplavu, kde je dokonáno vše, co dokonáno má být. Vše okořeněno osudem staré ponorky z druhé světové války.

Pro neznalce Cusslerovy tvorby čtení pro dovolenkové lenošení či propršené víkendy, kniha nijak nenadchne, ale ani neurazí. Ti co mají Cusslera načteného však musí vnímat jistý ústup ze slávy předchozích děl a jistou šablonovitost, která se pravidelně opakuje.

To může být výhoda i nevýhoda, to když očekáváte něco, co pak skutečně dostanete. Čekáte - li ale něco zásadně nového, pak můžete být zklamáni.

Slušné čtení, Cusslerův průměr za 3 hvězdy.

Patapuf
09.02.2014 3 z 5

Příběh jako takový nebyl špatný, ale třeba Dana Fowlera sem odhadl hned na začátku... stejně jako krádež plánů a motoru ponorky bylo celkem laciné... už vidím paranoidní Američany, jak po krádeži plánů nechají tak důležitou věc jako motor ponorky převážet dvěma chlapíky kamiónem......

Herodes
31.12.2013 3 z 5

Mám pocit, že už je autor tak trochu unavený ze všech těch příběhů. V určitých pasážích je děj předvídatelný a už jsem četl knihy, které měly větší spád a napětí. Knihu jsem si koupil do série kvůli hrdinům Dirkovi a Alovi :-).

keduler
25.10.2013 4 z 5

Pěkný dobrodružný román, který má skoro hned od začátku slušný spád, který se postupně stupňuje. Pouze mám takový dojem, že se autoři začínají opakovat. Některé sekvence knihy jsem jistě už v jejich tvorbě četl, jen například loď či miniponorka měla jiný barevný odstín či jméno…

Štítky knihy

dobrodružství

Autoři knihy

Clive Cussler
americká, 1931 - 2020
Dirk Cussler
americká, 1961

Kniha Poseidonův šíp je v

Právě čtených1x
Přečtených70x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce81x
Chystám se číst16x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x