Ještě jednou a naposledy stopem po galaxii aneb Losos pochybnosti

Ještě jednou a naposledy stopem po galaxii aneb Losos pochybnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60784/bmid_jeste-jednou-a-naposledy-stopem-po--AzR-60784.jpg 4 137 7

Dirk Gently série

< 3. díl

Ocitáme se před branou vedoucí do provokativního, benevolentního a rozjařeného světa Douglase Adamse. Spodní zásuvku psacího stolu nedávno zesnulých spisovatelů je často nejlépe nechat pevně zamčenou: v případě Douglase Adamse stálo za to tuto zásuvku, či spíš podadresář jeho počítače, násilím vypáčit. Nikdy ho neopustila schopnost klást slova vedle sebe ve službě potěšení, balamutění, ujišťování, informování nebo zábavy čtenářů. Nejdelší text této knihy – Losos pochybnosti – se sestává z deseti kapitol románu, na kterém Adams pracoval až do svého skonu. Zápletka je stejně bláznivá jako název tohoto nedokončeného díla. Detektiv Dirk Gently zahajuje pátrání po půlce siamské kočky a po herci, jehož náhlé objevení není zas až tak náhodné. Vedle detektiva, navyklého na pizzu, vystupují v příběhu norský bůh hromu Thor, Dave z Davokraje a nanejvýš zmatený nosorožec jménem Desmond. I ostatní texty, shromážděné z jeho milovaných počítačů Macintosh, jsou udivující sbírkou dílek. Vedle povídky Mladý Zafod sází na jistotu, v níž vystupuje známá mezigalaktická hvězda ze série Stopařův průvodce Galaxií, je zde dopis dvanáctiletého Adamse do časopisu Eagle, náhledy do duše dospívajícího mladíka plného obdivu k Beatles a nenávist ke krátkým kalhotám, i přednášky vyjadřující Adamsovo pojetí filozofického světa a obdiv k technologii. Proto si můžete přečíst články s tématy natolik rozmanitými jako jsou náboženství, „serepetičky“, které jsou nevyhnutelným zlem ve světě počítačů, čaj či whisky nebo Douglasova milostná aféra se dvěma psy v Novém Mexiku. Pro všechny čtenáře je tato kniha pozoruhodnou krmí sestávající z šíleností, vybroušeného vtipu a úžasných pochodů života, vesmíru a vůbec.... celý text

Literatura světová Humor
Vydáno: , Aurora (Praha)
Originální název:

The Salmon of Doubt: Hitchhiking the Galaxy One Last Time , 2002


více info...

Přidat komentář

Pítrs85
04.05.2022 3 z 5

Neotřelá, ani ne tak životopisná kniha (tu tady máme od kolegy Gaimana), jako spíš pomníček a poklona jednomu z nejzábavnějších a nejhravějších spisovatelů moderní doby. A přestože je to knížka veskrze veselá (tak jako byl sám Douglas Adams), nejednou je člověku při jejím čtení smutno, když si uvědomí, o kolik literární svět přišel, vzhledem k tomu, že Douglas nosil v hlavě pokračování nejen Stopařova průvodce, ale i Dirka Gentlyho... Knížka však ukazuje tohoto autora i z dalších stran- jako velkého fanouška počítačů, vědy (číst si kapitoly tohoto tématu v sedm hodin ráno, než jdete do práce, jo, to už s jedním zamává :-) a taky jako letitého ochránce zvířat. Darmo, DNA (jak zní jeho iniciály) byl velký člověk, a to nejen svou výškou bezmála dvou metrů.

DzordanoChruno
25.01.2019 odpad!

Veľmi slabé. Vydanie knihy je prezentované veľmi ušľachtilo: ako zbierka vynikajúcich textov, zozbieraných z Adamsových šuflíkov, mailov a adresárov. V skutočnosti však šlo len o to, priživiť sa na autorovej sláve a zarobiť lóve. Kniha obsahuje všakovaké príhovory, články, úvodníky či predslovy malej umeleckej hodnoty. A tiež fantazírovanie na vedecko-technické témy, pričom nedostatok znalostí autor zakrýva kvázi humorným podaním. Ale výsledok je trápny. A keď Adams počas svojho života nevydal všetko, čo napísal, asi vedel prečo. Mám ho za génia, ktorý by určite nesúhlasil s vydaním tohto paškvilu. Jednoducho povedané: z omrviniek pozametaných okolo stola koláč nevytvoríš.


ShiYuAkai
01.11.2018 5 z 5

Díky této knize jsem našla svůj idol a upevnila jsem si díky tomu své cíle. DNA byl skvělý člověk - vtipný a dobrosrdečný, a jen mě mrzí že se s ním nemohu už nikdy setkat.

lyriq
22.08.2018 5 z 5

Losos pochyb rozhodně nemusí sednout každému a to ani z řad fanoušků. Teď nemyslím třetí příběh Dirka Gentlyho, ale knihu jako celek, který je složen z mnoha střípků myšlenek. Zejména skrze rozhovory tu pro mě osobně vzniká působivá koláž, která ukazuje, jak úžasným, upřímným, vřelým, vtipným a inteligentním člověkem Douglas byl. Torzo samotného třetího holistického případu je pak pomyslnou třešničkou na dortu, neboť za mě se jedná o nejzábavnější příběh série, bohužel neukončené... O to více zamrzí Adamsův předčasný skon.

Liv
11.08.2014 3 z 5

Některé články mě neoslovily, zkrátka jsem asi do nich ještě nedospěla. Každopádně Adams jako vždy servíruje spoustu zajímavých myšlenek. Ale samotná závěrečná část Losos pochyb se mi celkem líbila.

Lubakus
19.03.2013 5 z 5

Teprve po této knize jsem si uvědomil, jaká osobnost byl Douglas Adams. Tolik oroginálních pojednání, zamyšlení a malých životních dobrodružství podaných neskonale zábavnou a promyšlenou formou nikde nenajdete.

Wishkah
30.11.-0001 5 z 5

Sbírka projevů, článků a rozhovorů s Douglasem Adamsem, povídka o Zafodovi, nedokončená knížka a nesmrtelná příhoda se sušenkama. Zábavné a zajímavé čtení