Diplomatova žena

Diplomatova žena https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94625/bmid_diplomatova-zena-zjK-94625.jpg 4 154 51

Marta Nedermanová série

< 2. díl

Marta Nedermanová, jedna z hrdinek předchozí autorčiny knihy Velitelovo děvče, prožívá konec války v hrůze nacistického vězení. Při osvobozování se poprvé setkává s americkým vojákem Paulem, náhoda je pak znovu svede dohromady a oba mladí lidé společně doufají ve šťastnější budoucnost. Martiny naděje na setkání v Londýně a společný život se však zhroutí ve chvíli, kdy čte zprávu o zřícení Paulova letadla. Zoufalá a těhotná přikývne na nabídku k sňatku od mladého britského diplomata a odhodlaně se pouští do budování klidného domova a spokojené rodiny. Své štěstí však znovu dává v sázku, když je britská tajná služba ohrožena komunistickým špionem. Jediný člověk, který může zrádce odhalit, je spojen s její minulostí…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Víkend
Originální název:

The Diplomat's wife , 2009


více info...

Přidat komentář

Raislin
06.10.2023 5 z 5

Hezký příběh z období po druhé světové válce. Některé události jsou nepravděpodobné až nereálné, ale kdybych chtěla číst fakta, nesáhnu po románu. Jak mi Marta nebyla sympatická v prvním díle, zde se vše změnilo. Jsem spokojená a kniha dle mého názoru stojí za přečtení.

laura
24.08.2023 3 z 5

Po prvním, značně nereálném příběhu (Velitelovo děvče), přichází druhý (Diplomatova žena), který ho svou nereálností v mnohém překonává...

Všechny ty do očí bijící náhody, situace postavené na vodě (například poklidné překročení hranic v době, kdy přejít hranice bez ohrožení života vůbec nebylo možné) a spousta dalších autorských přešlapů vás nutí se usmívat - a příliš nevěřit tomu, co se na stránkách knihy děje. Příběh sám je čtivý, napínavý, zalidněný spoustou zajímavých postav, ale tak moc nevěrohodný, že si na konci řeknete: co to jako bylo? Pohádka? Parodie na bondovky? Nebo zoufalý pokus o válečný román, který se zvrtl v cosi ... cosi...

Příběh o zradě, bolesti, intrikách, zoufalství i osamění. Příběh o agentech, velvyslancích, diplomatech i obyčejných lidech. O touze po svobodě, porozumění i náklonnosti. O lásce. O naději. I o beznadějné bezútěšnosti...

Příběh o pravdě i lžích, nejistotě a poválečných zmatcích. O světě, kde se ti mocní přetahují o vládu a ti ostatní si přejí jediné: žít...

Bylo by to skvělé, kdyby to nebylo postavené na hlavu v mnoha ohledech nepravděpodobných náhod. Bylo nebylo, dávno nedávno...

Ale od čeho jsou příběhy? Aby se vyprávěly a četly. Věřit jim nemusíme :)


Morana107
19.02.2022 4 z 5

(SPOILER) Po dočtení předchozího dílu Velitelovo děvče jsem pociťovala podivnou pachuť a rozmrzelost jako při kocovině a druhý díl byl vyprošťovák, kyselá okurka a česnečka v jednom - zkrátka zpravil chuť. Marta byla sympatická dívka, která se nepovažovala za velkou krásku, ale v nejtežší chvíli poznala člověka, s kterým chtěla jít cestu životem. S Paulem smíte prožít románek v Salzburku a následně při dalším setkání v malebné Paříži, městě všech milenců. Budete smět pro Paula truchlit společně s Martou a hledat si nový smysl života. Cesta nás zavede až do naší známé Prahy a Marta nachází staré známé a postupně odhaluje síť politických intrik a zjišťuje, že ne každý její blízký je skutečně přítelem. A při znovuobjevení staré lásky bude muset Marta volit mezi povinností a citem. Dozví se Paul, že před lety zanechal v Paříži společně s Martou ještě někoho třetího nebo se pro něj písek času dosype při záchraně Marty příliš brzy? Je možné se dočkat společného osudu, když i smrt je proti vám? Tak co, také už máte chuť pustit se do víru dobrodružství společně s Martou?
No tak, Paul vám podává ruku, vy ji nepřijmete?;)

Szilvia1
29.09.2021 5 z 5

Knížka byla napínavější jak první část,byla o životě po válce,jak se lidi začali zotavovat ale začínala zase strašnější doba,ale se muselo žít dál,jak to bylo i u hrdinky Marty.Určitě si přečtu i jiné knížky od téhle autorky,jakmile vyjdou,protože píše pěkně.

vlkove
25.07.2021 1 z 5

Moje druhá a zároveň i poslední kniha této autorky. Slabé, neuvěřitelné, plné náhod a strašně předvídatelné. Nejvíce mi vadí styl psaní autorky, který je velice zjednodušený a válku odsouvá na druhou kolej a využívá ji spíše jako kulisu.
Veřím, že každá kniha má svého čtenáře ale já se této autorce příště obloukem vyhnu.

ivousekk
06.05.2021 4 z 5

Dobre to bylo, napinave. Sice v nekterych vecech a nahodach az pohadkove, ale co, je to fikce, tak se to tak musi brat. Libilo se mi to.

zimolka
22.04.2021 5 z 5

První díl jsem si že začátku myslela, že je lepší ale pak nešlo od příběhu odtrhnout.

Katynka01
03.02.2021 3 z 5

Musím říct že kniha mě překvapila. Byla opět krásně napsaná.. A konec naprosto šokující ale doporučuji přečíst

Klára90
19.01.2021 1 z 5

(SPOILER) Začátek knihy byl sladký jak růžový marshmallone, po odjezdu Marty do Anglie to bylo trochu lepší, ale odjezdem z Anglie nastoupila řada naprostých náhod a marshmallone ještě o něco více zrůžověl.
Nemůžu si pomoct, ale pro mě tento příběh byl fakt blbost. Od začátku do konce.
První díl byl též už dost na hraně, ale ještě se to dalo, proto jsem byla zvědavá i na díl druhý a trochu lituji, že jsem vůbec věnovala čas dočtení. !!!SPOILER !!! Příběh byl v některých věcech předvídatelný (Simon), naopak u nesmrtelnosti Paula jsem se ke konci už snad jen pousmála...co je moc, to je prostě moc. Nicméně musím přiznat, že chvilkami byl děj i napínavý a zajímalo mě, jak to dopadne dál (i když v tomto případě mě asi víc zajímalo, jak daleko ještě dojde autorčina fantazie, než děj samotný), proto dávám 1*. Dát knížce “odpad” bych si nedovolila, přeci jen jejímu napsání někdo věnoval dost času a knihy jsou prostě otázkou vkusu. Tahle mi bohužel vůbec nesedla.

Xaveza
21.12.2020 1 z 5

Vážím si každého kdo dokáže napsat knihu. A určitě si každá kniha najde někoho, kdo jí bude mít rád a bude ji vychvalovat...takže se omlouvám předem za hodnocení. Ale tohle byla vážně jízda. Po přečtení prvního dílu se mi do druhého dílu už nechtělo...ale přišlo mi to škoda, knihu zaříznout aniž bych jí dala šanci. Opět oceňuji nápad...tohle mohlo být vážně dobré, jelikož se ke mě ještě nedostala kniha o osudu lidí po válce. Statečně jsem bojovala a odmítala to vzdát...po 200sté stránce...jsem hrubě zaklela, s tím, že si už dělá p...l. (Nechci prozrazovat, kdo četl pochopí). Knihu jsem hodinku nechala odležet...buď končím nebo se bičnu...bičla jsem se. Náhoda sem, náhoda tam. Prostě absolutně neuvěřitelné. A jestli bude třetí díl...tak tipuju, že se v Americe náhodou potká s Emmou, která bude spokojeně žít s německým velitelem...kterého Marta vlastně vůbec nezabila...protože měl velitel náhodou v kapse tabatěrku, která zastavila kulku...a kulka náhodou mířila přesně do místa, kde měl tu tabatěrku....

Radiela
27.07.2020 5 z 5

Velmi pěkný příběh, kniha se čte velmi rychle

kaja77
30.06.2020

bohužel jsem čtení po dvou poctivých pokusech vzdala. Hlavní hrdinka byla natolik naivní , že jsem ztratila trpělivost... nevěřím, že by dívka pocházející z tradiční židovské rodiny z venkova v Polsku v 1.polovině 20.století měla takové sklony/mravy :)

jitka7326
20.04.2020 3 z 5

První polovina super, v druhé polovině už to byla moc červená knihovna a spousta neuvěřitelných událostí

snowpinkee
31.01.2020 4 z 5

Druhý díl. Nechci srovnávat s prvním. Jsou to dvě samostatné knihy, pouze některé postavy se prolínají.
Tohle byla pohádka/červená knihovna. Dostáváme se do období po 2. světové válce.
Hlavní hrdinové mají více štěstí než rozumu. Asi by se tohle nikdy nestalo, ale proč si občas nezasnít. Kniha se četla moc hezky, stránky ubíhaly a děj příjemně plynul.
Kdyby měl být díl třetí, zase si ho přečtu. :) 65%

Darleen
09.09.2019

Předchozí díl jsem přečetla, ale Diplomatovu ženu jsem bohužel asi po třetině odložila. Tohle už na mě prostě byla až moc velká červená knihovna, a jestli mi u Velitelova děvčete vadila neuvěřitelnost zápletky a nelogické chování postav, tak tady to bylo ještě mnohem horší.

mira399
22.07.2019 4 z 5

Četlo se to dobře. Příběh opravdu hodně o náhodách, ale kdo z nás ví, co život přinese. Kolikrát si v běhu života člověk říká, že tohle by nevymyslel.

haski
22.02.2019 4 z 5

Po prvním díle jsem trochu zklamaná. Začátek dobrý, ale ke konci náhoda střídala náhodu a všechno se mi zdálo trochu moc neuvěřitelné. Napínavý děj poválečného období v Anglii a v Evropě je popsán dramaticky, ale trochu moc románově. Přesto si ráda přečtu další knihu od autorky, ze zvědavosti.

broskev28
08.01.2019 2 z 5

Komentáře autorů orinka3 nebo Lena63 mluví za mě. První díl jsem nečetla, ale soudím, že jsem o moc nepřišla. Příliš mnoho náhod, nepravděpodobný mi připadal i způsob, jakým se Marta stala diplomatovou ženou.
Tak jen doufám, že další kniha této autorky, kterou jsem si půjčila z knihovny, Světla zimní noci, bude podstatně lepší.

Ála41
16.12.2018 4 z 5

Také se mi líbila tato kniha, ale Velitelovo děvče se mi líbilo trochu více... Místy takové naivní a moc náhod dohromady... Ale příjemné čtení... Samozřejmě v rámci tematiky..

klara1550
17.07.2018 3 z 5

První polovina super - dobře se četla, dýchla na mě atmosférou a nemohla jsem přestat číst. Byla plná pocitů z poválečného světa.
Druhá polovina a hlavně rozuzlení se mi zdálo dost přitažené za vlasy a dost mi to zkazilo dojem z knihy. Bylo to jak nepovedená bondovka. Taky jsem vnímala, že se opakuje hromada témat z prvního dílu.