Cesta do Chandary

Cesta do Chandary https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246380/mid_dinotopie-cesta-do-chandary-246380.jpg 4 19 5

Dinotopie série

< 2. díl

Autor James Gurney po mnoha letech hledání objevil v antikvariátu dosud neznámý deník cestovatele z 19. století Arthura Denisona. Jeho předchozí líčení cest bylo vydáno pod názvem Dinotopie: Země odloučená od času a Dinotopie: Svět v hloubi. Dinotopie byla představena jako zapomenutý ostrov, na němž žijí dinosauři s lidmi v poklidném souznění.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Eastone Books
Originální název:

Dinotopia: Journey to Chandara , 2007


více info...

Přidat komentář

Robodlak
24.08.2023 5 z 5

Pokračování příběhů z kouzelné Dinotopie. Autorem i ilustrátorem je James Gurney, známý mimo jiné i prací na filmu Oheň a led. Knížka je přehlídkou fantazie a výtvarného umění.

dancadragneel
03.08.2023 3 z 5

Úplně bych jí nedoporucovala menším dětem. Ale od takových 13 let by to mohlo někoho zaujmout. I přesto je to taková nic moc kniha za mě... skoda


roso.mak
23.07.2021 2 z 5

Jeden z nejjednodušších příběhů (myšleno tak, jak když o nějakém člověku říkáte ze zdvořilosti ,že je jednoduchý), který jsem kdy četla. Na druhou stranu ty ilustrace, to je něco dokonalého!

Rawen616
13.08.2019 5 z 5

Příběhově jde o takový milý dětský příběh popisující putování a život v pohádkové zemi, kde žijí lidé a dinosauři v pozoruhodné symbioze a která je jakýmsi mixem mezi starověkem, středověkem a bájnou Atlantidou. Potud dobré. Ale teď přijde to zásadní! Knihu hojně (a tím myslím, že téměř co strana to obraz) ilustroval James Gurney a jelikož jde o jednoho z bohů ilustrace, tak zcela na rovinu říkám, že po umělecké stránce jde o možná nejkrásnější knihu pro děti, jaká kdy vznikla. Ne-li o jednu z nejkrásnějších knih vůbec. A není jen pro děti, protože Gurney ilustruje neskutečně realisticky a ať už jde o jeho krajiny, postavy či dinosaury, doslova cítíte, že už by stačilo jen málo a obživnou. Naprostá dokonalost, která podle mého, převyšuje i takové legendární malíře pravěkého světa jako byl Burian. Pokud jenom trochu hovíte ilustracím, dinosaurům nebo zkrátka jen krásným knihám či předmětům, vůbec se nerozmýšlejte a berte tuto knihu jakmile ji spatříte.
Mimochodem James Gurney má i úžasný videokanál na youtube, kde vám rád ukáže jak Dinotopie vznikala a je to něco neskutečného.

yaoiyuri
05.01.2018 4 z 5

Pokračování po grafické stránce opět skvělé, ale mrzí mě, že jazykově si druhý díl neudržel kontinuitu názvů (jiný nakladatel i překladatelka). Vzhledem k tomu, že v Dinotopii mluví vlastním jazykem (a kniha je primárně pro děti), přišlo by mi logičtější přeložit či počeštit názvy, jako tomu bylo v prvním díle, než je nechat anglicky.

Navíc některé zavedené počeštěné názvy z Dinotopie tady zůstaly nepřeložené Delfíní zátoka (minuli jsme Dolphin Bay), Pobřeží vážek (aka pobřeží Dragonfly?!!!), Tahle přemíra anglických (v podstatě nepůvodních) názvů, působí v textu jako pěst na oko. A přitom si překladatelka mohla se všemi toponymy úžasně vyhrát. Škoda je také nepřeložené (mnohem podrobnější) mapy ostrova či tabulky s typy písma.

Vrcholem byla vlastní jména. Triceratops Zlomený roh, ze kterého se v Chandaře stal Brokenhorn, syn Greybecka Moudrého, pak Boon Sloth a spousta dalších. Dost hrůza. Další věc je, že v sérii Dinotopie je toto už 4. a nikoliv 2. kniha, škoda, že předešlé části nevydali.

Štítky knihy

utopie dinosauři

Autorovy další knížky

James Gurney
americká, 1958
1994  93%Dinotopia: Krajina mimo času
2008  88%Cesta do Chandary

Kniha Cesta do Chandary je v

Právě čtených1x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce13x
Chystám se číst5x
Chci si koupit7x