Dinosauři v Čechách

Dinosauři v Čechách https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337021/bmid_dinosauri-v-cechach-dzB-337021.jpg 4 14 8

Ucelený a čtivý pohled na historii objevů zkamenělých pozůstatků různých pravěkých tvorů, které se do dnešní doby našly na území Čech, Moravy a Slezska. Tvorové, jež obývali naši planetu před mnoha desítkami milionů let, představují pro mnoho z nás živočichy záhadné, fascinující a mnohdy až děsivé. Často se s nimi setkáváme ve filmech jako Cesta do pravěku nebo Jurský park, ale notoricky známí jsou též z obrazů a ilustrací Zdeňka Buriana, které si oblíbily celé generace dětí i dospělých. Za to, že tato vyobrazení dinosaurů odpovídají ve velké míře realitě, vděčíme především výzkumům zkamenělin, které člověk od pradávna nachází takřka po celém světě. A ač se to mnohým může zdát překvapivé, Česká republika v tomto ohledu není výjimkou.... celý text

Massek
Massek
31.07.2023 4 z 5

Budu se trochu opakovat, protože tu panuje shoda s předchozími komentáři. Knížka je super, stojí za přečtení celá. Uvést ji do světových souvislostí je potřeba, ale když ji nazvete Dinosauři v Čechách, tak ty souvislosti nemůžou zabrat téměř 100 stránek, to je prostě móóóc. Ale neberte to zle, oba Vláďové odvedli dobrou práci (pro mě jsou nový objev Rimbalovy perokresby). Přeji tomu našemu malému českému rybníčku nálezů, aby se brzy rozrostl na křídové moře!

PastorMal13
PastorMal13
03.01.2021 5 z 5

Bravurní kniha o dávno vyhynulých obludách žijících na našem území.


Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova
03.03.2020

Zajímaly mě právě jen nálezy dinosaurů na českém území, abych mohla svým malým domškolákům zpestřit terénní výuku přírodovědy. Potřebné informace jsem našla, nepotřebné přeskočila. V celkovém hodnocení souhlasím se zimelou: na půjčení z knihovny jó. A ještě dobře poslouží jako reklama na Chlupáčovo muzeum, deset let jsem jako studentka nevědomky chodila okolo! Navštívíme.

baacinka
baacinka
10.03.2018 3 z 5

O dinosaurech v Čechách se toho mnoho nedozvíme, protože nálezy o nic tu moc nemáme, to by mi ani tak nevadilo. Co je horší, je že už v autorově Encyklopedii dinosaurů téměř celý obsah knihy najdeme. Takže má smysl si ji spíš koupit, doplnit s ní knihovnu, protože má krásné ilustrace. Vedle Knihy o pravěku se bude líbit. Ale stejně jako u Knihy o pravěku, její poznatky brzy zastarají. Jak pomíjivé jsou informace které se člověk v dětství nad dinosauřími encyklopediemi učil zpaměti, aby jimi udivoval dospělí.

Vlk.kh
Vlk.kh
05.01.2018 3 z 5

Jak napsal Zimela - na to, že se kniha jmenuje Dinosauři v Čechách se toho zase tolik o dinosaurech v Čechách nedozvíte. Ale úplně marná to kniha to není, člověk se tam dozví mnoho novějších informací o dinosaurech všeobecně, protože jejich výzkum se žene vpřed velikou rychlostí a nové poznatky a druhy stále přibývají.

zimela
zimela
06.12.2017 3 z 5

Napsat knížku o tom, co na naší plovoucí podlaze mutovalo v dobách, kdy se ještě za těžkopádného funění vulkánů sunula v místa, kde se nachází dnes, je činem navýsost chválihodným.
A nezkalilo mi ho ani zjištění, že po ní, namísto Brontorexů s dunivým krokem rozechvívajícím hladiny kaluží, cupitaly většinou nějaké chcípácky připosražené, ostrovní svačinky.
Co mi ten čin ovšem zkalilo je, že je Vláďa Socha suchý jak pod střechou schovaná skulptura a taky to, že se Dinosauři v Čechách, přísně vzato, věnují dinosaurům v Čechách na třiatřiceti stranách z celkových dvouset...
Jako na půjčení z knihovny jó.

Ps: Kniha je doprovázena černobílými perokresbami...takže přinejhorším máte aspoň omalovánky.

Zahonek
Zahonek
30.10.2017 5 z 5

Velociraptor je cool, slepice nikoliv! Po přečtení této velmi zajímavé a poučné knihy si ale přece jen našeho kohouta vážím o něco víc:)

Astronom82
Astronom82
20.09.2017 5 z 5

Skvěle napsaná kniha se spoustou zajímavostí z historie a především dějin vědy. "Must have" pro všechny nadšence do dinosaurů, paleontologie, dějin vědy, českých dějin apod.