Dievča, ktoré musí zomrieť

Dievča, ktoré musí zomrieť https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420024/bmid_dievca-ktore-musi-zomriet-8R1-420024.jpg 4 730 201

Milénium / Millennium série

< 6. díl >

Mikael Blomkvist a Lisbeth Salanderová odhalia ruské trolie farmy V štokholmskom parku zomrie bezdomovec. Na prvý pohľad to vyzerá ako bežné tragické úmrtie, no patologičke Fredrike Nymanovej sa čosi nepozdáva a osloví Mikaela Blomkvista. Blomkvist sa tak trochu nechcene začne zaujímať o prípad. Bezdomovca opakovane počuli blúzniť o švédskom ministrovi obrany Johannovi Forsellovi. Šlo o čisté bludy, alebo mal žobrák naozaj niečo spoločné s vládou? Mikael požiada o pomoc Lisbeth Salanderovú, no tá po pohrebe Holgera Palmgrena vycestovala z krajiny a teraz akoby sa pod ňou zľahla zem. Nikto netuší, že odišla do Moskvy, aby si raz a navždy vyrovnala účty so sestrou Camillou. Už ju nebaví byť korisťou, túži byť predátorom. Dievča, ktoré musí zomrieť je veľké finále série Millennium z dielne Lagercrantza, plné politických škandálov, mocenskej hry, skúmania DNA, expedícií do Himalájí a dezinformačných internetových kampaní šíriacich nenávisť, ktorých korene siahajú až do ruskej trolej farmy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , Ikar (SK)
Originální název:

Hon som måste dö , 2019


více info...

Přidat komentář

Evkaha
06.02.2024 4 z 5

Na původní tři díly p. Larssona to nemá, ale myslím, že se toho pan Lagercrantz zhostil se ctí. Aspoň má Milénium nějaký konec a díky za něj.

JaneSour
03.01.2024 2 z 5

Mam docteno Kniha byla o kralet lepsi, nez predchozi dil, ktery nebyl za me nic skveleho. Z knihy jsem nebyla nijak nadsena. Nic vyznamne noveho se ve vyvoji osob neodehralo.
Kdo jeste necetl.. doporucuji zustat u trilogie Milenia od spisovatele Stieg Larsson.


bumble
07.12.2023 3 z 5

No, co na to říct. Nechci, aby můj příspěvek vyzněl jako jen kritika, protože řekněme první 4 díly byly snad bych řekl i super, ale teď... Wau se tedy opravdu nekonalo. Lisbeth a Mikael mě bavili, ale myslím, že je dobře, že už to skončilo. Lisbeth byla jak 150 cm Thor, Spiderman a Iroman v sukních, která je tedy sice průstřelná, zato nesmrtelná :-).
Musím se však přiznat, že obdivuji práci investigativních novinářů, jako zde byl Mikael, protože to musí být svým způsobem šílenci , hrající si se svým životem. Odhalení některých ožehavých témat, co má kolikrát za následek zkrachování a zničení mnoha životů, jistě není snadné. Novinář si musí být jistý, že mu kolikrát o život skutečně půjde.
Přes to všechno nelituji, že jsem (i přes 2 autory) věnoval této sérii dostatek času a myslím, že jsem si to užil.

mila2411
31.10.2023 3 z 5

Přečteno tak nějak ze zvědavosti, s lehkými obavami, že LEGENDY se mají vymýšlet, psát a NE na ně navazovat. Nebyla to žádná tragédie, ale prostě originál to není. Další díly už nedám.

Radiq
22.10.2023 2 z 5

Do šestice všeho ... dobrého? No nevím.

Sice jsem nečetl knihu, ale poslouchal audioknihu, kterou ze sebe bravurně ústně vypudil Martin Stránský a k tomu nemůžu říct ani popel (babičky v urně). Jeho hlas je prostě silně poslouchatelný a vždy mě jeho přednes oblaží. I když po šesti dílech je toho už trochu moc.

Horší to je už s tím, kam se tato série po skvělém prvním díle dostala. Pořád se mi zdá, že se omílá jedno a to samé - Lisbethina minulost. A už to začíná (a vlastně i končí) být dost únavné. K tomu se zde objevuje čím dál víc postav a i pozorný posluchač, jako já, se v tom prostě přestává orientovat a začíná ztrácet.

Jako svěží závan větru ve slunečním světle zde působí himalájská dějová linka, která může klidně obstát jako samostatný celek, protože s Miléniem má pramálo společného. Přesto ji ale chválím mnohem víc, než vše ostatní, co se zde semlelo.

Ale ok, jsem rád, že se to celé tak nějak uzavřelo a že už není potřeba v sérii pokračovat. Nevím, kam až by to mohlo v mém hodnocení dospět. I tak ale díky, pořád to ještě nebyla pro spisovatele žádná ostuda.

RyonMathrin
11.08.2023 5 z 5

Završení série se mi líbilo. V tomto dílu silná vazba na Lizbethinu minulost (pozadí první trilogie a jejího otce). Myslím, že to je mistrně zvládnuté. Jak z útržku informace a smrti zdánlivě bezvýznamného člověka může vzniknout mezinárodní aféra, do které jsou zapojeny tajné služby... Postupně odkrývaný děs nelehkého rozhodnutí ve velehorách a tlak na Johannese byly sice trochu zdlouhavé, ale velmi působivé. Množství postav je velké, síť vztahů velmi propletená, ale ne nepřehledná. A do toho klasická akce a odplata, jako žehlení košile...
Poslední kapitola a konfrontace byly podle mého gusta.
Celou sérii (od původního autora Larssena i knihy jeho následovníka) vřele doporučuji.

Peťulka3
14.07.2023 5 z 5

Myslím si, že skvělý závěr série.

Ulala
13.06.2023 4 z 5

Musím říct, že D.Lagercrantz psát umí. Sice závěr knihy byl trochu ujetý a superschopnosti Lisbeth byly nadsazené, přesto s celkem jsem spokojená a konečně si mohu s klidem přečíst první 3 díly Milenia.

sf1
28.05.2023 1 z 5

Celá druhá trilogie je naprosto zbytečná, nenabízí téměř nic navíc, nerozvíjí děj ani postavy zajímavým směrem a navíc je nudná.

Majto
13.03.2023 3 z 5

Neviem, asi som čítal inú knihu ako mnohí tu, čo sa rozplývajú nad jej dokonalosťou. Abo mám len inak nastavené kritériá. No faktom je, že po prečítaní tretej knihy pokračovania Milénia vo mne nezostali takmer žiadne dojmy. Vôbec netuším o čom boli predošlé 2 a z poslednej si pamätám len útržky. A nemyslím, že moja nespokojnosť pramení v tom, že som predtým čítal knihu H. Mankella.

berila
10.02.2023 5 z 5

Dívám se na předchozí komentáře a jsou celkem nižší. Já jsem ale velmi spokojená. Nebudu tady srovnávat autory, první už není mezi živými - obrovská škoda- , ale takto navázat na předchozí díly, klobouk dolů před Davidem Lagercrantzem. Celá série se mi moc líbila, trochu smutním, že skončila.

Mirek240
23.12.2022 3 z 5

No uprimne hledam spravna slova. Ono bavilo me to, o tom zadna, cetlo se to dobre, ale proste tomu neco chybelo, abych si rekl, ze wow…

Dolik13
09.12.2022 2 z 5

Sakra, tak tohle bolí! Zatímco všech pět předchozích knih jsem hodnotil pěti hvězdičkami, uzavření této ságy je pro mě poměrně velkým zklamáním.
Příběh mě tentokrát vůbec nechytnul. Ano, má to spád, neustále se něco děje, jenže ve srovnání se skvělým dějem z předchozích dílů, to bylo jen slabý odvar.

Další věc, která mi tentokrát už dost vadila, byly schopnosti Lisbeth, která by suverénně mohla konkurovat všem superhrdinům. A když ke svým hackerským, bojovým a intelektuálním schopnostem přidala i znalost genetiky, už mi to začalo lézt na nervy. A aby toho nebylo málo, čekal jsem velkolepý závěr, který všech 6 dílů nějakým způsobem uzavře, jenže to se nestalo.

První tři knihy od Larssona patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy četl. Další dva díly od Lagercranze byly pro mě velmi příjemným překvapením a ke všem pěti knihám se jednou velmi rád vrátím, tento ale už v mé knihovně zůstane nedotčený. Jednou stačilo.

Markyspu
17.10.2022 2 z 5

Nevím no, těšila jsem se na pokračování o Lisbeth, ale jsem zklamaná, očekávala jsem asi něco víc. Musela jsem se do knihy nutit, abych ji vůbec dočetla. Nebylo to nejhorší, ale předchozí díly byly podstatně lepší.

L.Helena
30.09.2022 3 z 5

Audiokniha
Nejvíc mě asi bavilo to, že knihu četl Martin Stránský. Hlavní příběh okolo nalezeného těla bezdomovce a s ním souvisejících postav mě moc nebavil. Mikael a Lisbeth mi přišli docela upozadění. Jako severská detektivka průměr, jako poslední díl Milénia trochu zklamání.

janina66
09.09.2022 5 z 5

Z tohoto posledního dílu jsem nadšená. Velmi zajímavé téma této knihy, kdy celá zápletka začíná výpravou na M.Rverest a její dohře v přítomnosti. Mně osobně se celé pokračování (4.-6.) líbilo. Lisbeth a Mikaela jsem si oblíbila. Nádherné zakončení celé série, kterou jsem vyposlechla audio s nezapomenutelným hlasem M.Stránského.

TerezaaBaarova
23.05.2022 3 z 5

Už díl předchozí nebyl takový jako Milenium, který známe a který chceme.. pro mě zklamání a moc s prvky akčnosti až superhrdinosti... Není tam už typický duo Lisbeth-Mikael.
Myslím, že David mě napsat asi něco jinýho, svýho - mohl použít postavu Mikaela, ale nemusel pokračovat...

mazlak
21.05.2022 5 z 5

Tuto sérii prostě miluji. A kriminální příběhy tohoto typu také. Děj je po celou dobu napínavý, pulsní a energický. Kniha se se jen tak odložit nedá.

Katulinka69
12.05.2022 2 z 5

V nejlepším přestat. Fajn,ale stačilo.

PPardinio
30.04.2022 2 z 5

Místy velmi zmatené vyprávění s podivnou dějovou zápletkou, kdy z redakční práce Milenia nezůstalo vůbec nic. Autor definitivně překlopil výhybku a popustil uzdu své fantazii. První dva díly mi jeho pojetí sedlo a nevadilo, ale zde to na mě bylo již moc vratké, nepropracované, zmatečné a trochu nastavované. Děj se totiž střídavě točí kolem rozpolcené Lisbeth a její pomsty, Mikaelovo zašlé novinářské slávy kombinované s novými románky a událostmi spojenými s podivným exotickým mužíčkem, kterému vstoupil do života pan Dokonalý, jenž najednou začal být panem Nenáviděným. Osobně si myslím, že se autorovi vůbec nepodařilo propojit dějovou linku zaběhlého dua Mikael - Lisbeth s děním kolem pana Dokonalého. Na závěr dodám, že akční scény David Lagercrantz pojal ve stylu Marvelovských super hrdinů, což sráží mé hodnocení až ke 2*. Lisbeth s železnou tyčí, zbraní a motorkou proti bandě ozbrojených motorkářů a profesionálnímu zabijákovi Galinovi. Sklo se rozbíjí, kulky sviští, zloduši nevěřícně kroutí hlavou, padají jak mouchy a Lisbeth neohroženě jezdí a běhá všude kolem. To už bylo prostě moc.