Dialog s doktorem Dongem

Dialog s doktorem Dongem https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14473/bmid_dialog-s-doktorem-dongem-Akg-14473.jpg 3 23 5

V reálném prostředí Vietnamu, jak jej sám poznal při své cestě v r. 1962, rozvíjí autor napínavě vyprávěný neskutečný příběh senzačního nálezu. Novela, v níž ovšem hlavní roli hrají především vědci a lékaři, „se snaží řešit problém nikterak obecný, ale ten nejaktuálnější – boj s dogmatismem v myšlení“.

Přidat komentář

PastorMal13
27.12.2023 2 z 5

Od knihy jsem moc nečekal, ale i přesto jsem mírně zklamán. Ano, prostředí Severního Vietnamu je vykresleno zajímavě a čeština je také krásně užita, avšak to jsou všechny pozitiva. Z nějakého důvodu je zde na DK kniha vedena pod žánrem sci-fi, což asi úplně také nebude pravda...

peří
22.01.2023 1 z 5

Kniha se dá přečíst rychle, ale nyní je to již jen historický snímek literatury, jaká mohla vycházet za "komunismu s lidskou tváří". U města Dien Bien Phu v roce 1954 byla závěrečná bitva indočínské války, která skončila velkým triumfem pro Vietnamce a rozdělením země na Severní Vietnam, ovládaný Viet Minhem a komunisty (Ho Či Min, SSSR), a Vietnamský stát na jihu, podporovaný Spojenými státy, VB a Francií. Pak tam jel autor na výlet a napsal o severním Vietnamu knihu. Děj sice zajímavý, ale postavy postrádají logiku. Například jsem nepochopil jak to ti čtyři hlavní hrdinové udělali, že se všichni hned přesunuli z Vietnamu do Prahy (peníze či výjezdní doložky pro ně evidentně nebyly žádnou překážkou.. u Vietnamců divné). Hlavní hrdina je prý děvkař, ale ty dívky jsou tam také nasazeny dost uměle... Nechcete si od dr.Nesvadby přečíst něco jiného?


ladyfromskye
30.03.2022 5 z 5

Poklad z babiččiny knihovny.
V této útlé knížce toho najdete opravdu hodně a věřte, že ji nebudete chtít pustit z ruky.
Je to cestopis.
Je to milostný román.
Je to detektivka.
Je to sociálně-politický román.
Právem se Dialog s doktorem Dongem setkal v době svého vydání s úspěchem v zahraniční a neprávem je nyní zapomenut na své domácí scéně. Pojďte to změnit, litovat nebudete :-)

krnoha
23.12.2016 4 z 5

Nakonec je to docela prosté. Nesvadba napsal knihu proti fanatikům marxismu. Dopsal to v roce 1963, náhodou na den přesně pět let před vpádem sovětské armády. Nemohl si ještě moc dovolit, rozhodně ani náznakem se nezmíní, že by snad sám nebyl tak úplně marxistou. Ty pasáže, které by mohly být problematické, opatrně zabalil do náznaků a intelektuálských kliček. Hodně se pouští do rozboru mechanismů, které vedly k poválečnému rozpadu kolonií. Celé se to odehrává ve Vietnamu v době ještě před tím, čemu dnes běžně říkáme vietnamská válka. Na začátku 60. let byla ale v paměti ještě ta předchozí válka, v níž Vietnamci vyhnali Francouze ze severní části země. Nesvadba se hodně vyžívá ve vietnamském prostředí, hodně exotickém a hodně drsném. Myslím že knížka se docela povedla, je tam pěkně udělaná detektivní zápletka. Taky trochu sexu, dneska se může zdát krotký, ale tehdy to byla v české literatuře novinka, psát o sexu tímto způsobem, Nesvadba si to zkusil a prošlo mu to.

WEIL
11.08.2011 3 z 5

Knihu jsem dosud důkladně nepročetl, takže jen částečně a líbí se mi, je to takový J. Nesvadba jak ho mám rád.