Devět částí touhy

Devět částí touhy https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21005/bmid_devet-casti-touhy-6n3-21005.jpg 3 41 7

Skrytý svět muslimských žen. Soubor dvanácti příběhů o životě a postavení muslimských žen napsala americká novinářka, která prožila šest let na Středním východě jako novinářka. Ve své knize se snaží nazírat problémy muslimských žen ze všech možných úhlů, mluví s ženami, jimž islám vyhovuje, s ženami, u nichž ztroskotaly všechny pokusy o alespoň částečné osvobození z mužského područí i s Evropankami, které se z lásky provdaly za muslimy a snaží se přizpůsobit zcela odlišné kultuře. Svými příběhy dokazuje, že chtějí-li se muslimské ženy skutečně osvobodit, musí to udělat samy a žádné zásahy zvenčí je rovnoprávnosti nepřiblíží. Z anglického originálu „Nine Parts of Desire“ vydaného nakladatelstvím „An Anchor Book“ v New Yorku roku 1995 přeložila Petra Eflerová. Obálku navrhla Jana Šťastná. Doslov k českému vydání napsala Alena Jakoubková. Vydání první.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Nine Parts of Desire , 1995


více info...

Nofar197
Nofar197
11.01.2023 5 z 5

Autorka sice není Američanka, nýbrž Australanka, ale nevadí. Každopádně Geraldine Brooks během svých cest po Středním východě nasbírala fakta, která zpracovala do výjimečné knihy. Dozvíme se, že i v teokratickem Íránu lze žít ve spokojenem manželském svazku, zažijeme proměnu emancipované Egyptanky v pokornou muslinku či aspekty života v horách Kurdistánu. Nechybí ani trochu historie nebo informace o jednotlivých směrech islámu.

R.E.M.
R.E.M.
27.11.2020 3 z 5

Tíživé téma, spousta informací, kvůli kterým má smysl si knihu přečíst.

Autorka nedokázala systematicky utřídit a seřadit informace, chaoticky přechází v textu od jedné země ke druhé. Pro čtenáře je pak složitější zapamatovat si i zajímavé informace. To je velké mínus.

2,5 - 3 hvězdy


Radka1911
Radka1911
05.03.2020 2 z 5

Knih ze života muslimských žen bylo vydáno hodně, a dost jsem jich přečetla. Devět částí touhy je dle mého názoru nejslabší z nich.

Janynka
Janynka
19.07.2018 2 z 5

Zajímavá, určitě poučná, ale na toto téma jsem přečetla víc knih, které mne dokázaly strhnout. Tato bohužel ne. Dočetla jsem celou, ale už bych se k ní nevracela...

Merlinit
Merlinit
10.07.2018 3 z 5

Kniha je plná odkazů na novodobé dějiny islámských zemí, "skáče" z jedné země do druhé a čtenáři tím trochu komplikuje život. Přesto vůbec není špatná, ba dokonce ji mám v mnoha směrech za poučnou.

Vini
Vini
07.09.2012 3 z 5

Tuto knihu nepovažji za jednu z nejlepších, protože jsem se v ní občas ztrácela a některé pasáže jsem musela číst dvakrát.

evajs.evajsek
evajs.evajsek
06.07.2012 3 z 5

Při čtení této knihy vstoupíte do světa zdánlivě krutých tradic...kniha není psána stylem honby za senzací, ale ukazuje jak úmyslný omylný výklad islámských svatých textů může být a je. Vyprávění, dokument očima ženy, která je schovaná za čádorem - tradičním oblečením muslimských žen. Čte se jedním dechem.