Devět bran - Chasidů tajemství

Devět bran - Chasidů tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292271/bmid_devet-bran-DN5-292271.jpg 4 56 15

Příběhy a legendy ze života zbožných chasidů a rabína Jisachara Dov Rokeacha ve výhodní Haliči upoutají prazvláštními figurami věřících i zázračných rabínů z doby před 1. světovou válkou, které Jiří Langer v Belzu poznal. Svým odchodem do Haliče překvapil své přátele i svoji takřka asimilovanou židovskou rodinu z pražských Vinohrad. V roce 1913 se poprvé vydal do východní Haliče do městečka Belz poznat chasidismus zblízka, „aby se vrátil do středověku, kde prostota vřelé víry, život v pokoře a víra v sílu modlitby byly spojeny s nevědomostí, zaostalostí a špínou, pro moderního člověka nemyslitelnou“. Sám Jiří Langer „puzen tajemnou touhou“ svou cestu přiblížil čtenářům v úvodu knihy chasidských vyprávění Devět bran: „Neschůdná je cesta do říše chasidů. Cestovatel prodírající se houštinami pralesů, nezkušený a nedostatečně vyzbrojený, není větším odvážlivcem než ten, kdo se odhodlá vniknouti do světa chasidského, nevzhledného, ba odpuzujícího svým podivínstvím. Jen málo dětí Západu tuto cestu vykonalo.“... celý text

Yummymoon
Yummymoon
27.08.2023 5 z 5

Prostota, špína, jednoduchost, naivita, radost, vděčnost, milosrdenství, vtipnost, radikalita, mystika, moudrost, odevzdanost, tvrdohlavost, víra, zázraky, nepochopení. Svědectví jako z jiného světa... nebo ne z jiného, ale ze skrytého.

Saxofonista
Saxofonista
16.07.2023 5 z 5

Je sice otázka, proč je obecně (tedy ne pouze Langerem) z judaismu literárně zpracováván nejvíce právě chasidismus, který je jeho poměrně dost extremistickou formou, ale co naplat - je to uchvacující. A u Langera to ani nesmrdí tou "filosofií pro dámy" jako u Bubera.


Marcik7
Marcik7
03.04.2022 4 z 5

Není to kniha, kterou byste jen tak rychle přelouskali. Je v ní mnoho moudrosti, též humor a hodně o víře v Boha.

evask
evask
30.01.2020 4 z 5

Bylo to místy zajímavé, místy trochu náročné až nudné a nejzajímavější pro mě byla asi předmluva.

Juagustin
Juagustin
31.12.2019 4 z 5

Pitoreskní příběhy a "báje" polských židů. Sonda do dnes už nepředstavitelného, zaniklého světa a kultury.

Aeon
Aeon
24.11.2019 5 z 5

velka podobnost s m. buberom ale pre cloveka ako mna ktory oblubuje zidovsku filozofiu medzi ludovymi vrstvami chasidov ako stvorene. pre hlbsie zamyslenie sa nad zivotom a jeho tragikomikou

zdenaR
zdenaR
31.07.2019 5 z 5

Zajímavé čtení, doporučuji každému, kdo se chce dozvědět něco o historii a životě Chasidů z východní Haliče.
Příběhy vážné, ale také komické a groteskní, k zamyšlení i pousmání.

KURACHJO2018
KURACHJO2018
13.09.2018 5 z 5

Judaismus potažmo Chasidé mě přitahovali již dávno svou zvláštní tajemností, která se časem ukázala jako ne až tak tajemná, jako hluboce moudrá . Děkuji za tuto knihu, která mi hodně otevřela oči a přestal jsem tuto kulturu a lidé v ní žijící brát jako sice nadmíru vzdělané , ale strnulé až nudné patrioty, kteří na svět přišli proto, aby stáli nad knihou a úsměv brali jako prohřešek proti životu samotnému.

belldandy
belldandy
11.06.2018

Tohle byl můj úvod do kultury, myšlení a cítění chasidů. A je to nádhera! Jsou zde zachyceny příběhy, jež si polští židé vyprávějí o svých učitelích-světcích-rabínech. Je to moudré a mystické, občas i vtipné a ironické. Zároveň z toho sálá velmi silná nostalgie nad světem, který už není. Asi ideální duchovní literatura pro mě.

tool
tool
30.07.2017 5 z 5

Nesmírně milé, poučné, humorné i vážné čtení o chasidech.

Jadla
Jadla
13.07.2017 5 z 5

Nádherná kniha psaná s láskou, nadhledem, vtipem člověka, který píše o tom, co miluje a čeho si váží. Pelmel příběhů vážných, smutných, ale také komických a groteskních, k zamyšlení i pousmání. Některé jsou vysloveně anekdotické. A kdo si rád neposlechne (nepřečte) židovskou anekdotu!
Domnívám se, že lze tuto knihu označit za zdravou esenci židovské zkušenosti, moudrosti a humoru. Snad je právě taková i díky tomu, že je napsána ještě před hrůzou holokaustu.

novecento
novecento
06.03.2017 4 z 5

František Langer v poutavé předmluvě popisuje svůj vztah k mladšímu bratrovi Jiřímu a snaží se nám vysvětlit jeho počínání v kontextu rodiny a židovské Prahy na počátku 20 století, ale taky utrpení Jiřího cestou po Dunaji do vysněné Palestiny. V závěru píše. Pod modravým nebem Izraele, ani v pouličním ruchu Brooklynu už nemůže trvat mystická skutečnost, jakou chasidský nárůdek mohl používat, jen ve své haličské odloučenosti od světa, v chudobě, ve které si všichni byli rovni, ve svobodě v níž byli podrobeni jen vůlí boží, a ve vznešenosti, která na jejich obce padala z moudrosti a ze zázraků jejich posvátných rabínů. Kniha je z mého pohledu také cenné svědectví o životě věřících lidí, kterým dnes tak málo rozumíme a chybí nám více vzájemného porozumění. Pravda je, že se o to moc nesnažíme.

berau
berau
28.10.2015 5 z 5

Není snad vhodnější kniha, kde by člověk mající v oblibě židovská mudra, jich toliko našel pohromadě jako v Devíti branách...
Zajímavý je též osud autora, který se nakonec dočkal návratu do své svaté domoviny, ale bylo mu dopřáno jen pár dní. Těžce nemocen, zemřel v Tel Avivu, krátce po vylodění.

Damato
Damato
18.10.2015 5 z 5

Díky naší úžasné knihovně ( knihovna v Králíkách) jsem tu knihu sehnala, je to mnou naprosto nejdéle čtená kniha, protože se musí číst pomalu, ale zážitky - to se snad nedá popsat. Původně jsem sháněla něco, co by mi pomohlo pochopit judaismus a pak alespoň porozumět chasidskému učení. Jsem tímto naprosto "nepoznamenaná" a díky knihám Ašer Lev a Dar Ašeho Leva jsem se zažala o judaismus a potažmo chasidy zajímat. Vždyť kdo neslyšel alespoň jednou v životě větu typu: "Je to starý žid'- nakonec i Maryša a její pověstné kafe tím vstoupilo do dějin...Souhlasím s tím, že je to svým způsobem magické čtení.

Ikkju
Ikkju
19.09.2011 5 z 5

Zvláštní až magické čtení "oustidera" o chasídech. Kniha byla přeložena i do angliny (jsem šťastný vlastník jednoho výtisku).