Devět bran

Devět bran https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348820/bmid_devet-bran-NBo-348820.jpg 4 56 15

Přidat komentář

Yummymoon
27.08.2023 5 z 5

Prostota, špína, jednoduchost, naivita, radost, vděčnost, milosrdenství, vtipnost, radikalita, mystika, moudrost, odevzdanost, tvrdohlavost, víra, zázraky, nepochopení. Svědectví jako z jiného světa... nebo ne z jiného, ale ze skrytého.

Saxofonista
16.07.2023 5 z 5

Je sice otázka, proč je obecně (tedy ne pouze Langerem) z judaismu literárně zpracováván nejvíce právě chasidismus, který je jeho poměrně dost extremistickou formou, ale co naplat - je to uchvacující. A u Langera to ani nesmrdí tou "filosofií pro dámy" jako u Bubera.


Marcik7
03.04.2022 4 z 5

Není to kniha, kterou byste jen tak rychle přelouskali. Je v ní mnoho moudrosti, též humor a hodně o víře v Boha.

evask
30.01.2020 4 z 5

Bylo to místy zajímavé, místy trochu náročné až nudné a nejzajímavější pro mě byla asi předmluva.

Juagustin
31.12.2019 4 z 5

Pitoreskní příběhy a "báje" polských židů. Sonda do dnes už nepředstavitelného, zaniklého světa a kultury.

Aeon
24.11.2019 5 z 5

velka podobnost s m. buberom ale pre cloveka ako mna ktory oblubuje zidovsku filozofiu medzi ludovymi vrstvami chasidov ako stvorene. pre hlbsie zamyslenie sa nad zivotom a jeho tragikomikou

zdenaR
31.07.2019 5 z 5

Zajímavé čtení, doporučuji každému, kdo se chce dozvědět něco o historii a životě Chasidů z východní Haliče.
Příběhy vážné, ale také komické a groteskní, k zamyšlení i pousmání.

KURACHJO2018
13.09.2018 5 z 5

Judaismus potažmo Chasidé mě přitahovali již dávno svou zvláštní tajemností, která se časem ukázala jako ne až tak tajemná, jako hluboce moudrá . Děkuji za tuto knihu, která mi hodně otevřela oči a přestal jsem tuto kulturu a lidé v ní žijící brát jako sice nadmíru vzdělané , ale strnulé až nudné patrioty, kteří na svět přišli proto, aby stáli nad knihou a úsměv brali jako prohřešek proti životu samotnému.

belldandy
11.06.2018

Tohle byl můj úvod do kultury, myšlení a cítění chasidů. A je to nádhera! Jsou zde zachyceny příběhy, jež si polští židé vyprávějí o svých učitelích-světcích-rabínech. Je to moudré a mystické, občas i vtipné a ironické. Zároveň z toho sálá velmi silná nostalgie nad světem, který už není. Asi ideální duchovní literatura pro mě.

tool
30.07.2017 5 z 5

Nesmírně milé, poučné, humorné i vážné čtení o chasidech.

Jadla
13.07.2017 5 z 5

Nádherná kniha psaná s láskou, nadhledem, vtipem člověka, který píše o tom, co miluje a čeho si váží. Pelmel příběhů vážných, smutných, ale také komických a groteskních, k zamyšlení i pousmání. Některé jsou vysloveně anekdotické. A kdo si rád neposlechne (nepřečte) židovskou anekdotu!
Domnívám se, že lze tuto knihu označit za zdravou esenci židovské zkušenosti, moudrosti a humoru. Snad je právě taková i díky tomu, že je napsána ještě před hrůzou holokaustu.

novecento
06.03.2017 4 z 5

František Langer v poutavé předmluvě popisuje svůj vztah k mladšímu bratrovi Jiřímu a snaží se nám vysvětlit jeho počínání v kontextu rodiny a židovské Prahy na počátku 20 století, ale taky utrpení Jiřího cestou po Dunaji do vysněné Palestiny. V závěru píše. Pod modravým nebem Izraele, ani v pouličním ruchu Brooklynu už nemůže trvat mystická skutečnost, jakou chasidský nárůdek mohl používat, jen ve své haličské odloučenosti od světa, v chudobě, ve které si všichni byli rovni, ve svobodě v níž byli podrobeni jen vůlí boží, a ve vznešenosti, která na jejich obce padala z moudrosti a ze zázraků jejich posvátných rabínů. Kniha je z mého pohledu také cenné svědectví o životě věřících lidí, kterým dnes tak málo rozumíme a chybí nám více vzájemného porozumění. Pravda je, že se o to moc nesnažíme.

berau
28.10.2015 5 z 5

Není snad vhodnější kniha, kde by člověk mající v oblibě židovská mudra, jich toliko našel pohromadě jako v Devíti branách...
Zajímavý je též osud autora, který se nakonec dočkal návratu do své svaté domoviny, ale bylo mu dopřáno jen pár dní. Těžce nemocen, zemřel v Tel Avivu, krátce po vylodění.

Damato
18.10.2015 5 z 5

Díky naší úžasné knihovně ( knihovna v Králíkách) jsem tu knihu sehnala, je to mnou naprosto nejdéle čtená kniha, protože se musí číst pomalu, ale zážitky - to se snad nedá popsat. Původně jsem sháněla něco, co by mi pomohlo pochopit judaismus a pak alespoň porozumět chasidskému učení. Jsem tímto naprosto "nepoznamenaná" a díky knihám Ašer Lev a Dar Ašeho Leva jsem se zažala o judaismus a potažmo chasidy zajímat. Vždyť kdo neslyšel alespoň jednou v životě větu typu: "Je to starý žid'- nakonec i Maryša a její pověstné kafe tím vstoupilo do dějin...Souhlasím s tím, že je to svým způsobem magické čtení.

Ikkju
19.09.2011 5 z 5

Zvláštní až magické čtení "oustidera" o chasídech. Kniha byla přeložena i do angliny (jsem šťastný vlastník jednoho výtisku).