Děvčátko s kosou

Děvčátko s kosou https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249116/bmid_devcatko-s-kosou-Tjx-249116.jpg 3 33 11

„Tati, co je vlastně smrt? Je to tvoje kosa?“ zeptá se jednoho dne pana Smrtky jeho malá dcerka. A on se rozhodne poslat ji do světa, aby se tam naučila všechno podstatné o životě. Ale jak má jít malé děvčátko ve velkém světě vlastní cestou, aniž by přitom ztratilo samo sebe? A co si má počít s tátovou velikánskou kosou? Naštěstí se brzy ukáže, že stačí mít oči dokořán a pořádně se dívat kolem. A tak černou kutnu nahradí po pádu do kbelíku se žlutou barvou veselé šaty, které jsou den ode dne kratší, jak je děvčátko s kosou den za dnem větší a dospělejší. A z otcovy kosy se může stát třeba ihoupačka. Okouzlující příběh pro malé i velké podtrhují půvabné koláže Dorothee Schwabové. Kniha získala Cenu města Vídně za literaturu pro děti a mládež (2010) a byla nominovaná na Čestnou listinu IBBY (2012). V současnosti je rozebraná, nové vydání se připravuje na rok 2015.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež

Vydáno: , Portál
Originální název:

Die kleine Sensenfrau , 2010


více info...

Přidat komentář

Jizi
11.09.2023 2 z 5

Ač mám Stavariče nesmírně ráda, Děvčátko s kosou pro mě bylo zklamáním ani tak kvůli příběhu postrádajícímu skutečný vyprávěcí oblouk a alespoň naznačený závěr, ale kvůli grafickému zpracování českého překladu. Netuším, jak vypadá německý originál, ale v češtině jsou některé stránky téměř nečitelné - tmavý podklad a černé písmo nejdou úplně ruku v ruce. Do kategorie ohavnost největší pak spadá ohavný kurzívní font, který je tak generický, že ho jako defaultní používá Česká pošta na online pohlednicích. A k tomu třetí font, to aby se grafik/čka nenudil/a. Takže pěkně danke, tohle mě mělo minout.

liana 12
30.08.2022 2 z 5

pro děti tato kniha rozhodně není... nepochopí nic...


K.A.T.Y
24.06.2022 1 z 5

Knih s touto tematikou jsem přečetla nemálo. Tady tuto však hodnotím nejhůře. Ilustrace nebyly špatné, ale příběh je velmi otevřený, nekonkrétní, vyvolává otázky, na které si každý odpoví jinak. Pro děti je možná až příliš filozofický. Hodnotím v porovnání například s knihou Návštěva malé smrti, Je smrt jako duha?, To je otázka. Pokud chcete dětem vložit do ruky knihu s tématem smrti, pak doporučuji raději poslední zmíněné. :-)

oolinkaa
06.11.2020 3 z 5

Co napsat ... Kniha k velkému zamyšlení . Zřejmě po prvním přečtení nezjistíte vše , co tím chtěl autor říct ( přirovnala bych to stylem k Malému princi , kdy pointa přijde až časem ).. každopádně hloubku to mělo , ale vadily mi ilustrace a celková nepřehlednost knihy .

cmelda87
22.04.2020 4 z 5

Ztotožňuji se se všemi zde uvedenými kladnými komentáři.
Velmi mile mě překvapilo celkové zpracování a podání příběhu, poučné poselství na každé stránce i kolážo-ilustrace.
Jen ta již několikrát zmiňovaná špatná přehlednost textu na stejnobarevném pozadí a přesah textu na stránce, ubírá tu jednu hvězdičku z celkového mého hodnocení.
A nejvíc mě pobavily "značkové" plavky Smrtečky :-)

triatlet
05.05.2019 4 z 5

Když může žít svým vlastním filmovým životem Smrtka v Dařbujánovi nebo
v pohádce Honza málem králem, proč by děti s pomocí dospělých nemohly sledovat životní putování děvčátka s kosou...
Knížka má velice pestrou typografickou úpravu, moc hezké ilustrace - Smrteččiny plavky jsou vtipné :-)
Autor Michael Stavarič dokáže navázat kontakt se čtenářem. "A víte co? Jak řekli, tak udělali."
Zajímavý je motiv havrana.

"Klít se nemá. A my to neděláme. Nikdy!"

Marcela1968
30.04.2019

Zajímavě udělaná kniha, graficky přitažlivá, ale naprosto souhlasím s názory bibi.r a broskve28 - ne vždy se dobře čte (tmavá písmena na tmavém podkladu, přesah textu na další stranu). A pro děti podle mě docela těžká na chápání významu slova "smrt". Asi je dobré tuto knihu číst s dětmi a vysvětlovat. Ale jinak - u mě dobrý:-)

broskev28
25.04.2019 3 z 5

"Polidštění " smrti byl skvělý (i když ne nový) nápad a styl vyprávění je určitě dětem blízký - Smrtečka je milá a ochotná, takže snad ani nelze nemít ji rád. Jak ale správně podotýká bibi.r, zakomponování textu do grafického podkladu se místy velmi nepovedlo - považuju se za zdatnou čtenářku, ale přesto jsem měla na některých stranách problém zjistit, kde text pokračuje, zda věta přesahuje, tedy zda je nutné číst celou dvojstranu jako jednu stránku. Jindy jsem zase na tmavém podkladu část textu přehlédla; teprve ztráta souvislostí mě donutila lépe hledat. Jak si v tomto případě poradí nepříliš sečtělý dětský čtenář?
Grafická vynalézavost ilustrátorky je úžasná, ale někdy porozumění a hlavně plynulosti textu spíše brání nežli napomáhá. Přesto jsem ráda, že tuhle zajímavou knížku v naší knihovně máme.

Měňavka
30.10.2018 5 z 5

Výborný námět, zpracování a ilustrace. Další originální kniha pro ty, kteří mají rádi netradiční čtení.

M-arta
09.12.2017 4 z 5

"Je na čase, aby ses vydala do světa a naučila se něco o umírání a o životě. Takový je konec konců běh všech věcí", řekl jednoho dne pan Smrtka své dcerušce a poslal ji na zkušenou... Ač příběh o opravdové téma smrti spíš jen lehce zavadí, představuje ji celou dobu především jako přirozenou součást života a změn, které přináší,
celkem optimisticky, s nadsázkou a hravostí - malá smrtečka prochází světem, dětskýma očima obhlíží, jak jde život a mezitím dospěje...

Knížka je mi hodně sympatická tím, že vypráví spíš o změnách, a o tom, že když něco končí, něco nového zase začíná. Smrtečka je trochu svérázná holčička, ale jako kterákoli jiná holčička prostě je, hraje si, přemýšlí, tančí, raduje se, učí... a má na světě své místo a úkoly. V knížce se neobjevuje nic smutného ani morbidního.
Příjemná kombinace ilustrací a koláží, texty jsou proložené v obrázcích a musí se sem tam trochu hledat.
Vtipné, milé, osvěžující, ale samotnou smrt to rozhodně nijak neznevažuje ani nezlehčuje.

bibi.r
27.10.2015 3 z 5

Výtvarná stránka knihy je naprosto geniální.
Text byl občas nevhodně vložen do obrázku a špatně se četl a také se přiznám, že nevím, zda jsem poselství knihy vůbec pochopila.

Autorovy další knížky

Michael Stavarič
rakouská, 1972
2010  71%Mrtvorozená Eliška Frankensteinová
2015  68%Děvčátko s kosou
2016  91%Dny ohňů, dny spálenišť, dny popela
2015  88%Království stínů
2009  87%Včelikář

Kniha Děvčátko s kosou je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce9x
Chystám se číst15x
Chci si koupit6x