Devatero řemesel

Devatero řemesel https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50852/devatero-remesel-50852.jpg 5 14 4

Drobné, někdy i pohádkové příběhy a vyprávěnky a ševcích, krejčích, kamenářích, dřevařích, pastýřích, pometlářích, hamernících, řeznících a jiných řemeslnících s velmi pěknými ilustracemi ANNY GRMELOVÉ. 1.vydání.

Přidat komentář

Kontryhelka
07.02.2022 5 z 5

Řemesla starých dávných časů. Není na škodu si připomenout, kdo a jak pracoval, jak se různá řemesla nazývala a jak se říkalo lidem, kteří to řemeslo vykonávali. Poučné a pěkné. I když historické.

MaxQ
14.07.2020 5 z 5

Ke konci jsme si s dětmi už dělali z jednotlivých příběhů srandu - samý tovaryš, samý mlynář, ale většina pohádek byla pěkná a dětem se líbily. Navíc se odehrávají v okolních dědinách, které známe, takže bod navíc.


moničina
09.04.2018 5 z 5

Skvelá rozprávková kniha so skvelými slovenskými ľudovými príbehmi a peknými ilustráciami. V detstve moja druhá top rozprávková kniha po Dobšinských rozprávkach.

Cusco
10.05.2015

"Remeslo nemělo vždy zlaté dno. Bývali řemeslníci dovední, pilní, a přece je životem provázela bída s nouzí. Nejhůř na tom byli učedníci a tovaryši, ti měli nejčastěji jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou. Vandrovali za chlebem kraj světa a jen někteří se zmohli na vlastní živnost. Ale ani páni mistři neoplývali vždycky blahobytem. O nejednom platilo přísloví, že kovářova kobyla a ševcova žena chodí bosy. ..
.. Tak jako ve zmíněných knihách i zde se prolíná pohádkový motiv s životní pravdou, fantazie s realitou, báje a legendy s příběhy a příhodami z obyčejného života. Některé z vyprávěnek jsou smutnější, jiné veselejší, jsou zrcadlem minulosti dávné i nedávné.
Vedle plnokrevných pozemšťanů jsou v nich i strašidla a duchové, čerti a hastrmani. Vítězí však dobré síly nad zlými, rozum nad hloupostí, píle nad leností. Ale ne snadno, tak jak to chodí na světě dodnes." (anotace na přebalu knihy, 1976)