Devadesátka pokračuje

Devadesátka pokračuje https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102866/mid_devadesatka-pokracuje-QE7-102866.jpg 4 553 34

Devadesátka série

< 2. díl

Kniha volně navazuje na knížku Pod junáckou vlajkou. Jaroslav Foglar v ní vypraví o dalších osudech skautského oddílu Devadesátka a jejího nového člena Mirka Trojana, který se již zcela vymanil z vlivu Ondry a navíc na svou stranu získal dalšího člena bývalé party, Josku. Devadesátka však také prožívá krizi a mezi chlapci je mnoho rozporů. Díky vedoucímu Tapinovi a jeho dlouhodobé hře o Alvarezovi, kterou chlapcům připravil, jsou všechny problémy postupně překonány a Devadesátka je nakonec opět svorná, sehraná a plná přátelství. Hru Alvarez hrál v roce 1942 Foglarův známý oddíl Dvojka. Předlohou se tehdy Foglarovi stala kniha Dobytí Mexika.... celý text

Přidat komentář

RemiBlack
23.02.2024 4 z 5

2024/11
Pokračování se mi líbilo víc než první díl; hlavně začátek. A i ten zbytek je takový o něco reálnější než klasicky dokonalé ostatní foglarovky. Ale právě ten "reality check", že děcka na táboře se i pohádají, nebo ten, s kým se chceme přátelit, má radši společnost někoho jiného... to celkem zamrzí. Naštěstí je to pořád Foglar, takže síla přátelství a láska ke skautingu kolektiv zachrání. ;)

Ristridin
17.09.2023 5 z 5

I přes slabší druhou polovinu jsem měl vždy tuto knihu raději než první díl Pod junáckou vlajkou.
Devadesátka na mě působila vždy až magicky a určitě mě bavila víc než knihy o hoších od Bobří řeky.
Foglar je samozřejmě trochu šablonovitý, ale tahle šablona je prostě krásná i pro dnešní dobu.


Hakate
23.08.2022 4 z 5

Autor, který mě provázel dětstvím, skvělé dobrodružné knihy, po kterých by měla sáhnout hlavně dnešní generace.

mataaskorice
26.04.2022 4 z 5

Druhý díl Devadesátky se mi zdá o něco slabší než jednička. Hra Alvarez mi nepřišla nezajímavá, naopak jednotlivé její úseky byly docela napínavé, ale po prvním díle mě už trochu iritovala přítomnost bídáka Ondry, který se pořád a pořád vynořuje jako nějaké prokletí. Myslím, že by si pokračování Devadesátky zasloužilo nějakou sofistikovanější, neotřelou zápletku.

hrdlickova_61
07.12.2021 5 z 5

Dlouho jsem komentář k téhle knížce odkládala, protože je jednou z mých nejmilejších a není snadné ty všechny dojmy z ní stručně vyjádřit. Ale teď před Vánoci je asi ta pravá chvíle zavzpomínat, jak mi maminka kdysi odtajnila dárek pro mého bratra Mirka a podělila se se mnou o radost, co bezvadného má pro něj připraveno. Druhý díl k jeho oblíbené foglarovce „Pod junáckou vlajkou“! Byla to pro nás obě krásná představa, jak bude překvapený. Běhala jsem v tu chvíli samým štěstím sem a tam po předsíni a křičela „Devadesátka pokračuje. Ona pokračuje. Pokračuje…“ Potom jsem si oba díly přečetla i já a byly mi blízké už jen tím, že i hlavní hrdina se jmenuje Mirek a že chodí do oddílu (to chodil náš Mirek taky, i když v té době už to byl „jen“ vodák).

Můžu za sebe potvrdit to samé, co je často vysloveno i tady na DK, že foglarovky se hodí i pro děvčata. A určitě ne jenom pro sestry a kamarádky kluků. Typický holčičí zájem o rodinné i jiné vztahy je v nich živený všemi těmi příběhy o ohroženém a znovu obnoveném přátelství, o dobré vůli nucené se přenést přes různá nedorozumění a křivdy a stále hledající kýženou harmonii. Moc mě ve všech knížkách J. Foglara bavily dobrodružné události, lahodila mi chvála přírody, ale nejvíc mě zajímalo všechno to psychologické, čeho jsem v nich nacházela spoustu a mohla jsem porovnávat s vlastními zkušenostmi. Bolestné dospívání Jiřího se mi spojovalo s náladovostí mojí kamarádky, Tapinova chápavost se podobala vlastnostem mých rodičů, všudypřítomný foglarovský humor ladil s mojí vlastní veselou povahou.

Nedivila jsem se Mirkovi Trojanovi, že se nerad loučil s bezproblémovým hravým obdobím svých oddílových začátků a že pro něj bylo těžké se vžít do přítele, který jej předběhl v dospívání a choval se tak divně a nespravedlivě. Vážila jsem si vedoucího Tapina a jeho trpělivosti, s níž to on sám snášel a Mirkovi vysvětloval jako něco normálního a vlastně nutného, co je v pořádku. Určitě mi tahle průprava pomohla i v rozličných situacích mého života - a jsem za to ráda : o)

Sianka
08.10.2021 3 z 5

Když jsem přečetla po letech z nostalgie Pod junáckou vlajkou, samozřejmě jsem musela vytáhnout i knihu Devadesátka pokračuje. Oproti té první už pro mě neměla takové kouzlo, ale bylo zajímavé připomenout si, jak pokračovaly osudy známých hrdinů.

Aleh
28.08.2021 4 z 5

Úžasné příběhy kamarádů, které ani časem neztratily nic na své přitažlivosti a poutavosti a stále mají co říct svým čtenářům. je to obdivuhodné, když se čtenář pustí do čtení, tak jen těžko knihu odkládá. A to příběhy o vzájemném poznávání, uvědomování si sebe sama, o společných dobrodružstvích party chlapců vznikaly před více než půlstoletím.

Marla
23.05.2021 5 z 5

Alvarez potřebuje jen statečné a silné! - legendární a dodnes hraná dlouhodobá hra je hlavní linií příběhu o strastech dospívání a hledání sama sebe. Možná trochu - z dnešního pohledu - naivní knížka, ale poutavé napsaná a dobrodružná. Takhle prostě Jestřáb psal, takhle psát uměl.

rumund
13.11.2020 5 z 5

Půjčená od kamaráda a přečteno jedním dechem

Turlogh
07.10.2020 3 z 5

Takže když jsem přečetl znovu po mnoha letech knížku Pod junáckou vlajkou, pustil jsem se hned následně i do pokračování příběhu skautského oddílu Devadesátky. Mimochodem, všichni znalci Jestřába a jeho života vědí, že Tapin je vlastně Foglar a Devadesátka je 2. skautský oddíl Praha, který Jestřáb šedesát let vedl. Dokonce i jména některých hochů a příběhy z historie oddílu jsou ve skutečnosti příhody Dvojky. Ale nyní zpět ke knize. Po opětovném přečtení musím říci, že je výrazně slabší než první díl. Je to dle mého vlastně takový odvar jedničky. Mnoho nelogičností v ději, např. to, že se Jiří vzorný skaut, dá jen tak z ničeho nic dohromady s bídákem Ondrou a dokonce vzápětí při dlouhodobé hře podvede Tapina a celý svůj oddíl, své bratry skauty. Vůbec znovu objevení Ondry v ději je hodně na mus, takové násilné a dosti nepravděpodobné. V podstatě se opakuje stejná zápletka jako v jedničce s minimální obměnou. Takže Devadesátka mi přišla jako hodně slabá foglarovka, skoro jako by ani nebyla od Jestřába. Howgh.

ydnac
03.10.2020 5 z 5

Dobrá kniha z mého mládí :-)

georginaa
13.07.2020 5 z 5

Tuto knihu jsem zdědila po svém bratrovi, který ještě junáka zažil. Vyprávěl mi co všechno v oddíle dělali a mě to tak upoutalo, že jsem plno věcí i přinesla, když jsem jezdila na tábory.

PanTydlitát
03.04.2020 5 z 5

Pribeh o prátelství hochu ve skautském oddile, ale také boj s chlapcem zlomyslné povahy - Ondrou, jemuz Mirek kdysi 'upsal duši.'

Krásná kniha o dulezitosti opravdového pratelstvi, které je narušováno jistým Ondrejem.

Doporučuji.

n.ezn.amy
02.04.2020 5 z 5

Pokračování knihy Pod junáckou vlajkou, kdy Mirek Trojan naprosto propadne skautskému oddílu a žije jen pro něj. Bohužel každého dostihne jeho minulost a i jeho a je nucen se své minulosti postavit ač je to pro něj velice obtížné. Další ze skvělých knih skauta tělem i duší

Halt468
05.02.2020 5 z 5

Super!

Filatov
28.08.2019 4 z 5

Jak název praví v pokračování prvního dílu se dozvídáme více o fungování Devadesátky v následujícím roku po prvním dílu. Mirek má jistou pozici v oddílu a vybudoval si v něm svou pílí pevné místo. Tak jako v prvním díle se objeví starý známý nepřítel Ondra, který chce Mirkovi zatopit, ale zdálo se mi, že teď si Mirek poradil s Ondrou celkem rychle. Jan Foglar přeci jenom asi potřeboval více času pro popis dění v Devadesátce, které ovšem bylo místy zdlouhavé a bylo toho až moc. Bral to zkrátka docela hodně podrobně. Kniha je jinak výborná.

Vendula39
24.07.2019 4 z 5

Další skvělá knížka od pana Foglara. Velice se mi líbila, můžu jen doporučit.

Zmiu
27.03.2019 3 z 5

Tak už vím, odkud byla ta skvělá hra, co se hrála na jednom táboře za mého mládí. Jmenovala se jinak, ale ty citace byly stejné. A lístečky byly taky nádherné.

danny_21
23.01.2019 4 z 5

Neméně povedené pokračování předchozího dílu o dobrodružství v Tapinově skautském oddílu a honbě v Alvarazově výzvě pro statečné a silné s typickým morálním poselstvím - 80 %

Pavelpi
01.08.2018 4 z 5

K téhle knize jsem se poprvé dostal v roce 1969,kdy ještě mohly tyto knihy vycházet.Za rok už to bylo jinak.Protože jsem první díl tehdy nesehnal,četl jsem pouze tuhle.Knížka mě bavila,hlavně tábor a Alvarez.

Štítky knihy

skauti

Kniha Devadesátka pokračuje je v

Přečtených1 005x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených31x
Knihotéce311x
Chystám se číst19x
Chci si koupit9x
dalších seznamech3x