Dětství ve Slezsku

Dětství ve Slezsku https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68051/detstvi-ve-slezsku-68051.jpg 4 10 5

Známý český hudební skladatel a klavírista vzpomíná na své dětství v Porubě a Svinově, jak jej formovali rodiče, učitelé, příbuzní, na své umělecké kompoziční začátky, první úspěchy a zklamání.

Přidat komentář

valda
25.03.2023 5 z 5

Meziválečné dětství slavného českého skladatele Ilji Hurníka. V této knize nejde ale tolik o něj, jako o prostředí ve kterém vyrůstal. Stejně jako on, i já jsem se narodil v Ostravě-Porubě, i když o pár generací později. Kniha mě překvapila svou čtivostí. Malebné obrázky z Poruby těsně předtím, než se zde začalo stavět hornické sídliště. Z dob, kdy Poruba ještě byla ospalá vesnička s jednou továrnou, sokolovnou, kostelem a pár zemědělskými usedlostmi. Atmosféra blížící se těžební horečky. Ilja se později přestěhoval blíže k Ostravě, do Svinova. Pokud vás zajímá tento kraj, doporučuji přečíst.
Pokud vás zajímají přímo fakta, tak doporučuji také: https://www.databazeknih.cz/knihy/mezi-dvema-kimy-na-studiich-v-kldr-352197

Moonca
18.12.2019 3 z 5

Kniha vypráví o dětství a mládí na Ostravsku, a vzhledem k tomu, že je mi tato část země blízká, zaujaly mě především tehdejší realie. Zdá se, že už tehdy platilo, že v Ostravě je "Praha daleko a Bůh vysoko". Bylo milé číst o době, kdy Svinov či Poruba byly vesnicemi vzdálenými od Ostravy a Opava neuvěřitelně daleko (dnes cca 20 minut).

Také musím ocenit autorovy rodiče - jsou důkazem toho, že se správnou podporou a vírou v potomka dokáže dítě mnohé a že žádný sen není nesplnitelný. Kniha je velmi pozitivní a milá, to, co by jiný líčil jako katastrofu je podáno s nadhledem až úsměvem.

V hudbě jako takové se však příliš neorientuji, autora jako skladatele blíže neznám, proto knihu nemůžu hodnotit z životopisného hlediska, věřím však, že ty, co se se tímto zabývají, zaujme.


zdennyrakky
03.06.2019 5 z 5

Prostě Ilja Hurník. Pro mě mnohem větší spisovatel než skladatel. Knížka je plná úžasných vzpomínek a jedinečných reálií zmizelého meziválečného Ostravska. A hlavně plná hurníkovské poezie. Bez přehánění - jedna z nejkrásnějších knížek, které jsem kdy četl. (A pro mě navíc inspirativní, i co se týká hudby, mám k tomuto světu dost blízko...)

vivienna
19.01.2018 2 z 5

Je to vzpomínková kniha od známého skladatele, který v ní popisuje své dětství a rodnou Ostravu. Čeština je pěkná, ale bohužel, kniha mě nezaujala…

bukiet
19.03.2013 5 z 5

Je to kraj i mého dětství, jen prožitého o mnoho mnoho let později. A jako Slezan rodem panu autorovi děkuji nejen za všechny jeho noty, ale i za písmenka, kterými nás potěšil.