O mé rodině a jiné zvířeně

O mé rodině a jiné zvířeně https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38649/bmid_o-me-rodine-a-jine-zvirene-NXS-38649.jpg 4 791 136

Dětství na Korfu série

1. díl >

Vtipné a moudré vzpomínkové vyprávění známého anglického přírodovědce o lidech a zvířatech na středomořském ostrově Korfu. Vyprávění je prodchnuto půvabnými vzpomínkami na mládí, v nichž perspektiva času tlumí drobné starosti a smutky a staré zážitky protepluje humorem a ironií. Kromě úsměvné pohody přináší knížka i vzrušující a zasvěcený pohled na středomořskou přírodu a řadu poznatků ze života její fauny a flóry.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Příroda, zvířata

Vydáno: , Odeon
Originální název:

My Family and Other Animals , 1956


více info...

Přidat komentář

Maki229
07.03.2024 5 z 5

Sympaticky s nadhledem a humorem čtivě popisuje autor zážitky z dětství s maminkou, dvěma bratry a sestrou na ostrově Korfu. Chvílemi děj plyne rychleji a někdy nám zase pěkně popisuje přírodu, zvířata a moře. Obě polohy se mi líbí. Ta s lidmi navíc ukazuje, jak žili místní starousedlíci před 100 lety. Ta se zvířaty zase, co všechno lze doma chovat.
Rozhodně stojí za přečtení a já už se těším na některou z dalších Durrellových knih.

uzivatel35424
19.02.2024 5 z 5

Můj oblíbeny autor, kterého jsem četla jako dospívající. Jeho humor je mi velmi blízký a připomíná mi to naše rodinné příhody. Pohodové čtení třeba na dovolené :-)).


PetK
18.01.2024 3 z 5

Taková skládačka příhod jedné rodiny. Chvíli jsem hledala červenou nit, která by je všechny spojovala, až jsem pochopila, že tam není. Což není výtka, jen konstatování osobní preference. Víc by si tu knížku asi užil někdo, kdo má rád hmyz. :-)

Janizoun
20.12.2023 5 z 5

Milé historky, milý anglický humor, krásné čtení.
Vyprávění o tom jak autor v dětství odjede se svou rodinou na řecký ostrov Korfu, kde žije pět let se svou maminkou a sourozenci, než se vrátí zpátky do Anglie. O jeho lásce ke zvířatům, která byla tak obrovská, že za pár let měli doma malou zoologickou zahradu.
Moc milé, pěkné čtení.

"Toto je historie pětiletého pobytu na řeckém ostrově Korfu, kam jsem podnikl zájezd se svou rodinou. Původně jsem zamýšlel napsat mírně nostalgické líčení přírodopisných poměrů ostrova, ale dopustil jsem se však vážné chyby, když jsem již na prvních několika stránkách uvedl do knihy svou rodinu. Neboť jakmile se její členové ocitli na papíře, všichni se tu ihned začali prosazovat a přizvávat s sebou do kapitol nejrůznější známé. Toliko s největšími potížemi a s vynaložením nemalé dávky lstivé taktiky se mi podařilo místy vyšetřit několik stránek, které jsem mohl věnovat výhradně zvířatům."

KnihomolkaEva
30.11.2023 4 z 5

Na knize se mi nejvíc líbily popisy různých šarvátek mezi členy rodiny, to jsem se často smála nahlas, ale i vykreslení přírody na ostrově se četlo hezky.

SBH
05.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Tuto knihu jsem dostala, a přestože jsem kdysi dávno některou od autora četla, tudíž tušila, o co kráčí, tahle mi dlouhé roky ležela ve frontě a nějak jsem se k ní nedokázala prokousat.
Zasáhl osud, já ji otevřela a rázem získala další přírůstek do svatyně titulů, které mě spolehlivě rozesmějí a zlepší den.
Desetiletý Gerry vypráví příhody z tříletého pobytu na Korfu s početnou, velmi svéráznou rodinou. Tudíž ich-forma a víceméně román v povídkách. Na čtivost to však nemělo vliv, ke stránkám jsem se s nadšením vracela v očekávání, jakou hloupost provede Margo, čím své příbuzné rozčílí nadutý Larry a jaké přiměřeně odporné zvíře si Gerry ochočí. V plejádě barvitě vykreslených postaviček s přehledem září řecký učenec Theodor. Jeho historky mě pokaždé rozplakaly (smíchy) a nejspíš vítězí divadelní představení Tosca, ačkoli ani souboj Řeků s Peršany nebyl marný.
Nesmím opomenout další úžasnou složku nesmírně poetické a barvité popisy jak krajiny, tak počasí, zvířat, budov a podobně. Nejen že mě dokonale vtáhly do prostředí, ale byly napsány okouzlujícím jazykem. Tímto vzdávám hold i překladatelce E. Tilschové. A pochopitelně autorovi ilustrace na obálce, panu Bornovi. Vydání z roku 2004 u BB art má proti tomu obálku nevýraznou a naopak výrazně zavádějící.
Je to čtivé, zábavné, poučné, lyrické, barvité, jedním slovem skvělé. Vřele doporučuji.

Leonora
23.09.2023 3 z 5

V porovnání s Filé z platýse je to slabší.

Radimka
16.08.2023 5 z 5

Četla jsem na Korfu a o to víc jsem nasávala něžnou atmosféru knížky s poeticky popisovanou přírodou a příběhy potřeštěné rodiny.

Elea
13.08.2023 4 z 5

Příjemná oddechovka, po přečtení mám pocit, že musím ihned vyrazit na Korfu.

cukrovka
16.04.2023 4 z 5

Díky tomu, že jsem to poslouchala jako audioknihu, tak jsem dospěla ke zdárnému konci. Ten začátek byl hodně pomalý a nezáživný, ale postupně jsem se zaposlouchala a příběh mě zaujal. Je to spíš soubor různých příhod, které prožívá autor se svou rodinou a faunou a flórou ostrova Korfu. Psáno se suchým anglickým humorem a láskou ke zvířatům.

MatBla
09.03.2023 5 z 5

Tak tohle se mi moc líbilo.
Oblíbila jsem si hlavně maminku s jakým klidem řešila nápady svých dětí.
A pojmenování dvou štěňat - Bobek a Blink - to mě fakt dostalo:)

fénix56
01.08.2022 4 z 5

Milá knížka o britské rodince na ostrově Korfu. Neuspěchaná pohoda, slunce, moře, rozmanitá fauna. A svérázná, ale přitom soudržná rodina. Vzdáleně mi to připomnělo knihu Marcela Pagnola Jak voní tymián.

puczmeloun
12.07.2022 4 z 5

Kniha mého dětství. Nebydleli jsme sice na ostrově, natož ve vile, a nikdo z naší čtyřčlenné rodiny nebyl spisovatelem ani střelcem, ale v akváriích nám sídlili žáby, čolci nebo žábronožky. A o pískomilech nebo křečcích nemluvě. Naše dovolené končívaly u rybníků a potoků, kde jsme vytahovali mikroskop a zkoumali, co se pod hladinou skrývá. Nebyla kůra nebo kámen, který jsme opatrně neotočili. V krabicích od bot jsem měl krovky, svlečky hmyzu a různorodé škeble a ulity... Příběhy z Korfu, zejména ty živočišně orientované, jsem tak hltal pravidelně a dodnes na ně vzpomínám – včetně pavouků schovaných pod poklopem, želvích kopců nebo ptačích otců nosících malému Gerrymu vzácné přírůstky do sbírky. Ano, veškeré to rodinné hemžení okolo je pro knihu důležité, stejně jako setkání s místními, ale pro mě je to dodnes "jen" bonus, který jsem teď při "dospělém" čtení znovu objevoval a na které jsem si už nevzpomínal. Výjimkou je samozřejmě neopomenutelný Spiro a doktor Theodore.

Jasně, není to nejlepší literární dílo, co znám, má to v sobě ale šťávu, život a dětské objevování... A pro mě spoustu vzpomínek...

...a ano, když jsme byli na Korfu, alespoň do jedné z vil jsme se šli podívat. To by bez toho nešlo, že...

tonysojka
07.06.2022 4 z 5

Vzal jsem si to na čtení na dovolenou na Korfu. Jako celek plní svůj oddechový účel, mě místy nezaujala,místy jsem se pochechtával nad příhody rodinky,celkově jsem to viděl na tři hvězdy,až popis souboje gekona s kudlankou a rozhovor s " matinkou " Kralevského mě zaujal natolik, že dávám čtyři.
Asi působení slunce a moře zavinilo,že kniha více nezaujala.
Ale na popis drožky,že je "vznešeně zchátralá",nezapomenu.

pepe666
05.03.2022 5 z 5

Prázdninová pohoda.

PetulkaM
09.02.2022

Laskavý humor, hřející paprsky středozemního slunce, vůně moře a jedna úžásná rodina - co člen to originál. Pohodová kniha.

anonymní.Ilja
28.12.2021 5 z 5

Jako člověk s velkou rodinou a láskou k přírodě jsem si tuhle milou knihu od úžasného autora oblíbil. Je na seznamu k znovu čtenému.

Příběh malého kluka, který se svou matkou a sestrou odjel na malý řecký ostrov, kde zažívá svá podivínská faunomilná dobrodružství.

evineckY
21.12.2021 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Připomíná mi to Klostermana s klučičima lumpárnama , krásnou přírodou a zvířenou :-)
Poslouchala jsem audioknihu moc pěkně namluvenou.

kolacky
12.12.2021 5 z 5

Nevím, jak je možné, že jsem tuhle knížku ještě nehodnotila! Milovala jsem ji kdysi a miluju ji i teď, ty úžasné popisy barevné přírody, průzračných barev, zajímavých lidí, míst a příběhů. Pan Durrell prostě uměl psát, zážitky i dobrodružné příběhy.

Liturgievpatek
07.12.2021 5 z 5

Když jsem tuhle knihu četl, přál jsem si mít stejnou rodinu a plno zvířat. A to se mi částečně splnilo.