Dětská nevěsta

Dětská nevěsta https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397805/bmid_detska-nevesta-z06-397805.jpg 4 35 8

Antologie šesti povídek od pokrokové čínské spisovatelky Xiao Hong (1911–1942) zahrnuje šest delších i kratších próz, ve kterých autorka se šokující přímočarostí popisuje brutalitu venkovského života na čínském severovýchodě, šikanu v internátní škole nebo prospěchářství sobeckého intelektuála. Zahrnuté povídky patří k jejím nejznámějším a byly vybrány tak, aby postihly autorčin tvůrčí růst a zrání. Pro její „nevyhovující“ postoje dlouho nemohly texty Xiao Hong v Číně vycházet, avšak dnes je řazena k nejvýznamnějším autorům své doby a moderní čínské literatury vůbec. Její dílo bylo přeloženo do mnoha jazyků, česky vychází poprvé.... celý text

Přidat komentář

bookemma
04.02.2023 5 z 5

Drsné a nadčasové příběhy mladé a vnímavé autorky, které jsem přečetla za jedno ráno, zůstávají ve mně ale podstatně déle...
Přemýšlím o tom, proč se tolik lidí v Číně přiklonilo k levici, a nepřijde mi na tom vlastně vůbec nic překvapivého ani nelogického - co jiného by jim slibovalo vymanit se z otrokářství feudální společnosti? Nikdo nebude nikoho bít, všichni budou mít vše, tudíž vlastně nikdo nic (ale takhle to bylo vnímáno až mnohem později), ženy a děti se nebudou prodávat.. . Ideální představa společnosti pro statisíce lidí tehdejší, v této knize tak syrově a zároveň poeticky, popsané doby...

vemrazik
22.09.2021 4 z 5

Vhled do života na čínském venkově. Zvyky a pověry, tvrdý život ve velmi syrové formě. Přijde mi, že jsou tam dost upozaděny emoce... Emoce postav, ne ty vaše. Ty budou naopak vřít.
Dost dlouho po dočtení jsem o knížce přemýšlela, nemohla jsem ji dostat z hlavy.


TipsyChipsy
21.05.2021 5 z 5

Skvělá a vzácná kniha z Číny. Autorka je výborná spisovatelka a kniha jako jedna z mála odkrývá skutečný život čínských vesničanů. Ukazuje beznaděj obyčejného člověka, který nejenže nemá možnosti, ale bohužel ani schopnosti dosáhnout v životě více. Dává nahlédnout do krutých pověr i malebných tradičních obyčejů prostých lidí. Zajímavý doslov od překladatelky Lucie Olivové a informace o dalších do češtiny přeložených čínských pokladech: www.cinskaliteratura.cz.
A co je to "dětská nevěsta"???
Z doslovu: "Na čínském venkově byly tehdy běžné sňatky nevěsty asi desetileté a ženicha ve věku batolete. Nevěsta se o něj starala jako malá chůva... výhodou byla nižší cena za dětskou nevěstu a její snadnější adaptace na manželovu rodinu."

IvyL
13.09.2020 5 z 5

S některými předchozími komentáři nemůžu souhlasit. Tato tenká knížečka mi stylem psaní nijak složitá nepřišla. Povídky popisují, předpokládám, že věrně, příšerné poměry venkova v Číně 20. a 30. let. Oddychové čtení nečekejte, ale pokud máte o téma zájem, tato kniha by vaší pozornosti ujít neměla.

daza.dt
11.10.2019 5 z 5

Knížka mě dostala. O čínské literatuře 30 let minulého století pravda moc nevím, ale Xiao Hong píše opravdu tak, že vám povídky nepůjdou z hlavy. Hnedka první povídka - Dětská nevěsta vás vysloveně dostane (tedy alespoň u mě se to autorce povedlo). Škoda. že autorka zemřela tak mladá, zajímal by mě její další posun v tvorbě.

lenkaabooks
04.06.2019 3 z 5

Knihy asijských autorů mě míjely, dokud nepřišla Výzva. No a sáhla jsem po zajímavém a hlavně depresivním čtení. Útlá kniha povídek, které se nečtou zrovna lehce a to nejen obsahem, ale i stylem psaní. Čínský venkov, tak tvrdý a nevědomý, obzvláště první povídka se člověku zadře pod kůži.

josefina_silena
05.05.2019 2 z 5

Pro mě to bylo velmi náročné čtení jak obsahově, tak stylisticky. Zároveň to ovšem bylo i zajímavé seznámení s čínskou literaturou a jsem ráda, že jsem se dozvěděla něco o životě na čínském venkově. Myslím, že 6 povídek v knize je akorát, protože víc bych asi ani nezvládla číst. Jde opravdu o drsné a depresivní čtení.

tabaluga
26.02.2019 2 z 5

Kniha obsahuje několik povídek, které popisují život chudých lidí v Číně. Nejobsahlejsi byla právě povídka Dětská nevěsta, kdy bylo 12 leté děvče v podstatě utyrano z důvodu nevědomosti a nevzdelanosti čínské chudiny. Tento svět na mne působí krute...přečetla jsem za odpoledne i když to nebyl úplně můj šálek kávy, jelikož na mne kniha působila spíše depresivne...

Štítky knihy

čínská literatura výbor z díla

Část díla

všech 6 částí díla

Autorovy knížky

Xiao Hong
čínská, 1911 - 1942
2019  77%Dětská nevěsta

Kniha Dětská nevěsta je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst18x
Chci si koupit4x