Deti žltej hviezdy

Deti žltej hviezdy https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462174/bmid_deti-zltej-hviezdy-BT2-462174.jpg 4 73 21

August 1942. Jacob a Moses Steinovci, mladí židovskí bratia, žijú so svojou tetou v Paríži uprostred nacistickej okupácie. Rodičia chlapcov, známi nemeckí dramatici, nechali chlapcov v starostlivosti tety, kým nenájdu bezpečný prístav pre svoju rodinu. Prv než sa však Steinovci stihnú opäť stretnúť, Paríž obsadia nacisti a francúzski žandári na ich príkaz zatknú chlapcov a odvedú ich na cyklistický štadión Vélodrome d´Hiver, ktorý slúžil ako koncentračný tábor, kde držali tisícky židov pred deportáciou do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Jacob a Moses vedia, že musia utiecť, aby prežili, ale majú iba zopár listov z južného Francúzska, ktoré ich môžu priviesť k rodičom. Nebezpečenstvo striehne za každým rohom, keď chlapci, majúc iba jeden druhého, putujú naprieč okupovanou krajinou. Počas svojej pozoruhodnej cesty stretávajú cudzincov i statočné duše, ktoré riskujú vlastný život, aby ich ochránili. Niektorí z nich dokonca zaplatia najvyššiu cenu za pomoc mladým utečencom. Tento inšpirujúci príbeh demonštruje silu rodiny a nezlomnosť ľudského ducha aj v najtemnejších chvíľach modernej histórie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Los niños de la estrella amarilla , 2017


více info...

Přidat komentář

Mermaida
27.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Od autora jsem četla Osvětimskou ukolébavku (říjen 2019) a ta mě teda pohltila daleko více. I tak je tahle kniha velmi poutavá a čtivá. Příběh je o osudu dvou židovských bratrů, kteří cestují Francií během německé okupace a hledají své rodiče. Na své cestě plné útrap však potkávají i dobrosrdečné lidi, a mnozí z nich riskují své životy, aby chlapcům pomohli. Místy je děj těžko uvěřitelný, ale sám autor na konci knihy uvádí, že postavy Jacoba a Mosese jsou fiktivní, avšak jejich příběh vychází ze zážitků skutečných dětí. A také uvádí chronologii historických událostí, které se v knize (a i ve skutečnosti za druhé světové války) udály. To může čtenáře ovlivnit v konečném vnímání knihy.
Ale tak jako tak je to především kniha o naději!
Za sebe bych knihu doporučila: byla napínavá, ale nebyla tolik emočně náročná, jako jiné (ji podobné) knihy.

Fidibus
20.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Zápletka knihy byla dobrá - 2 židovští kluci za války z nacistické Paříže urputně míří za svými rodiči, nakonec až do Jižní Ameriky, a mají pri svém útěku štěstí na obětavé lidi. Občas trochu nudné, zpestřené pobytem v horách a láskou k Anně. Bohužel jsem neuvěřila, že by rodiče, kteří kluky velmi milují, takhle opustili...
Místy až moc filozofie.


Klaton
19.07.2022 3 z 5

Kniha je psana velice čtivě, ale pravě diky tomu jsem moc nevěřila, že by to mohlo mit obrys skutečných událostí, když pominu toto, je to krásná kniha o dvou chlapcich kteří měli velke odhodlání a velke štěstí na lidi kolem sebe, kteří byli ochotni a svuj úkor pomoci

helča5
10.04.2022 5 z 5

Napínavá kniha o cestě dvou židovských chlapců po Francii za svými rodiči,i když to neměli lehké,našlo se hodně lidí,kteří jim pomohli,dobře se četla,doporučuji

1v8na
12.01.2022 4 z 5

Tohle byla od autora první kniha, kterou jsem četla. Osvětimskou ukolébavku jsem ještě nečetla a neměla jsem tedy s čím porovnávat kvalitu spisovatelova psaní.
Mě osobně se kniha líbila. Jsem z ní nadšená.
Kniha měla krátké kapitoly, což podporovalo její čtivost. Jacob a Moses mi byli sympatičtí.
Podle mého je poselství příběhu v tom, že i když si myslíme, že jsme totálně na dně, vždy je naděje, dobré srdce a víra v lidskost to, co nás může vytáhnout nahoru.
Knihu jsem brala jako příběh, který je inspirován hrůzami druhé světové války, nikoliv jako knihu, která vychází a popisuje jen fakta. Takže mne kniha nezklamala. Naopak jsem si ji užívala.
Oceňovala jsem i historické upřesnění a chronologické seřazení průběhu války.
A totálně mě odrovnaly otázky k diskuzi:
Malý Jacob prohlásil: "Vždycky si musíme vybírat mezi láskou a strachem." Co se stane, když si vybereme strach?

Anie94
10.12.2021 3 z 5

Byt je to tema druhe svetove valky, kdy se deli fakt ohavne veci, tak zde je to tema pojato nezvykle lehce. Mozna je to i tim, ze hlavnimi hrdiny jsou deti a ze tak knizka je urcena mladsim ctenarum a tak tema druhe svetove valky je zde zmineno okrajove.

Knizka se dobre cetla a i format knihy a pismo podnecovali rychle cteni. Hlavni postavy jsem si oblibila, hlavne pro jejich odhodlani a statecnost absolvovat tak dlouhou cestu. Co mi ale hodne vadilo byla celkova naivita pribehu, kdy dvoum osamelym zidovskym chlapcum kazdy pomahao bez ohledu na nasledky a svuj zivot. V knize jsou take dost velke casove skoky, coz zpusobovalo obcasnou zmatenost a nesourodost pribehu. 3,5 ⭐/5 ⭐

Beruska18
18.11.2021 3 z 5

Příběh dvou židovských bratrů, které rodiče svěřili do péče tety, aby je ochránili před nástrahami války. Rodiče se sami vydávají na cestu do Argentiny s tím, že potom zajistí i přesun děti. Bohužel situace v Paříži se pro Židy nevyvíjí dobře a tak děti, aby se vyhnuli koncentračnímu táboru, utíkají a snaží se najít rodiče. Při svém putování poznají mnoho dobrých lidí, kteří jim na jejich cestě za rodiči pomohou.

Ivča.K.
08.11.2021 2 z 5

Knihu jsem rozečetla a byla jsem zklamaná, odložila jsem ji a uvidíme, jestli se k ní někdy vrátím. Osvětimská ukolébavka nasadila laťku poměrně vysoko.

Neluš
06.10.2021 2 z 5

Na mě kniha působila moc přeplácaně, asi od půlky jsem pak už přeskakovala. Osvětimská ukolébavka se mi od autora líbila víc.

Venny345
31.07.2021 2 z 5

Je mi to vždy líto, když nemohu napsat kladnou recenzi, ale nerada bych lhala. Všechny knihy z druhé světové války nám ukazují jak dobře se máme. Všechny tyto knihy mě vždy donutí se zamyslet se nad životem.
Ovšem, tato kniha byla ušita horkou jehlou. Samozřejmě byl příběh smutný, ale knihu si radim na seznam "rádoby válečných románů", které bohužel nejsou úplně kvalitní.

Katka2382
26.07.2021 3 z 5

Nemohu si pomoci,ale taky mi to přišlo takové hodně pohádkové.
A především nepochopím rodiče,že zanechají své děti v jámě lvové a prchnou pryč.Já osobně bych to udělala přesně naopak.

HockeyGirl
20.06.2021

Příběh bratrů Mosese a Jacoba pojednává o tom, jak bratři hledají svoje rodiče. Jejich cesta k nim je nelehká, vede je přes překážky, které jsou pro ně těžké a jsou rádi, když jim někdo pomůže. Ale není to vždycky pomoc, které se dočkají. Někteří je přijmou s otevřenou náručí, někdo je ale vidí jako hnusnou havěť a špínu kvůli tomu, že jsou Židé. Kolik lidí jim pomáhalo a kolik utrpení pak museli snášet, se kluci už nikdy nedozvěděli. Příběh je čtivý, napínavý, poutavý a smutný. Jen číst to, že příběh se opravdu stal jiným dětem, je smutné a bolestivé. Ale to byla válka... Dávám 4*, určitě se mi víc líbila Osvětimská ukolébavka.

Potvurka735
08.06.2021 4 z 5

Souhlasím s komentářem níže. Příběh se mi velmi líbil, ale přišlo mi, že v podstatě není možné, aby takhle malé děti přejely půl světa. Navíc také nechápu, že by rodiče odjeli do Argentiny a nechali je v Paříži, pokud ani neví, co s nimi je. Ale jinak se mi příběh hezky četl, líbil se mi, takže za přečtení určitě stojí.

radus
28.04.2021 3 z 5

Námět by vůbec nebyl špatný, ale čekala jsem, že příběh bude pojat trochu jinak. I když se jednalo o děti, Židy, válku... tak jsem z toho necítila strach a napětí, příběh mě tolik nestrhnul, protože byl moc zidealizovaný. Kluci vlastně pořád naráželi na hodné lidi, kteří jim pomáhali, každý jim řekl svá moudra a oni se z toho poučili... prostě na mě moc pohádka. A pro rodiče, kteří opustili v takové situaci své děti, taktéž nemám moc pochopení, proto hodnotím jako průměr ***

M100
03.04.2021 4 z 5

Kniha se mi libila. Nejvíce to jak nám chlapci ukázali jak důležitá je víra a vytrvalost. Jít si za svým snem. Když člověk věří dokáže hodně.

-markéta-
01.04.2021 5 z 5

Opět trochu jiný příběh z válečného období. Za mě super knížka! Snad 1000x jsem brečela, 100x dostala mini infarkt.
Příběh je plný naděje, lásky, riskování životů, přátelství, nenávisti - od každého trochu. Kniha měla doopravdy všechno, co jsem potřebovala. Až do konce jsem se v duchu modlila za dobrý konec.
Je neskutečné, kolik odvahy 2 malí kluci měli a co všechno dokázali (samozřejmě s pomocí ostatních) a že neztratili naději a šli, než došli. To samé u lidí, kteří jim pomáhali, riskovali svůj život kvůli malým chlapcům, kvůli Židům, i když věděli, co jim hrozí, kdyby se na to přišlo.
Osvětimská ukolébavka byla super a tohle taky, moc doporučuji!

marcela8908
27.03.2021 2 z 5

Zajímavý námět, který by určitě stál za lepší zpracování. Tak opravdu trochu moc zidealizované. Přesto stojí za přečtení.

Lucciella_L
15.03.2021 4 z 5

Jako oddechové čtení super. Stejně jako Ukolébavka i toto byl takový zidealizovaný příběh, který byl inspirován skutečnými postavami a místy. Ale četla se snadno, děj byl příjemně plynoucí.

cmelda26
23.02.2021 4 z 5

Trochu idealisticky popsaný příběh dvou osamocených židovských bratrů v okupované Francii. Kniha se pěkně četla, trochu mi tam chyběly osudy lidí , kteří jim nezištně pomáhali. Bylo by zajímavé toto do knihy zapracovat např. setkání po letech. Nicméně knížka se mi líbila, i když je zřejmě určena mladším ročníkům .

maryzka
01.01.2021 2 z 5

O této knize jsem nevěděla co s ní. Nějak se s ní nemohu ztotožnit, neboť jsem přečetla jiných knih z této doby, ale byli nějak silně emotivní. Tyhle bratři byli jeden nějak dospěl, druhý byl nějak dětštější, pak ten starší měl nějaké zásady a přitom málem ohrozil lidi, kteří jim pomáhali. Ale jinak tam byla ukázka charakteru lidí jak zbabělých tak i lidí pomáhající bez ohledu na rasu, náboženství.