Děti z Montmartru

Děti z Montmartru https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388741/bmid_deti-z-mortmartru-JrH-388741.jpg 4 29 5

V roce 1905 je pařížská čtvrť Montmartre domovem těch nejchudších. Děti zde vyrůstají na ulici a netuší, že je dlouhá léta velmi pozorně sleduje jeden malíř... Ony mu dávají inspiraci a on jim své jméno... Labyrint spletitých špinavých uliček s provizorními schody, s dřevěnými a hliněnými domy však pomalu mizí. S ním se rozplývá také poetické přátelství a dobrodružství party dětí na předměstí staré Paříže.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Komiksy

Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

Poulbots , 2014


více info...

Přidat komentář

sackettboy
19.03.2022 3 z 5

Možno to v našich končinách poteší ľudí, ktorí vyrastali na rýchlych šípoch alebo tých ktorí sa zaoberajú a žijú francúzskymi reáliami. Aj keď mám rád Prugneho indiánky a kresbu, tak toto je dejovo to najslabšie, čo som od neho čítal. Strašne som sa nudil a ledva prinútil to dočítať. Ako začínajúci vydavateľ európskeho komiksu by som určite nezačínal týmto dielom. Som rád, že sa aj napriek tak slabému výberu na začiatku sa ERB aj naďalej predáva.

Eillen
15.08.2020 5 z 5

Příběh nostalgického vzpomínání na jedno skoro bezstarostné dětské dobrodružství.


tereza1198
25.02.2019 4 z 5

Opravdu krásná kresba a poučení o tom, že i v těžkých časech můžete s partou zažít krásné dobrodružství.

Norri
09.01.2019 4 z 5

Když se mi tato kniha dostala do rukou, tak jsem vůbec nevěděl, co od ní mám čekat. Věděl jsem, že je to příběh o chudých dětech a očekával jsem něco ve stylu Rychlých šípů. Dostal jsem ale francouzskou verzi románu Bylo nás pět. Dostal jsem nostalgické ohlédnutí doprovázené trpkým pousmáním. Fiktivní vzpomínku na staré kamarády z dětství, z nichž se někteří nevrátili ze zákopů první světové války, a na atmosféru “špinavé” části Paříže ze začátku dvacátého století. Děti z Montmartru můžu s klidným srdcem zařadit do knihovny vedle knih Pavla Čecha – společného toho mají dost.

Ivan Kučera
09.11.2018 4 z 5

Skvelá, úžasná vec, ktorej v mojich očiach možno trošku, jemnulilinko uberá na sile, intenzite a väčšej nezabudnuteľnosti fakt, že hrdinovia nezažijú zas až tak veľké resp. silné dobrodružstvo (napr. ako kamoši z Kingovej poviedky Telo) a že ich príbeh sa odohráva nie behom rokov (vďaka čomu by sme si k nim vytvorili lepší vzťah), ale v podstate behom pár desiatok hodín. Napriek tomu je to fakt parádna vec. Už po vizuálnej stránke – Josef Vybíral zvolil veľký formát, tvrdú obálku, sú tam pozoruhodné bonusy (krásne čierno-biele retro fotky Poulbota a „jeho“ detí a „ich“ štvrte). Nad príbehom sa nízko vznáša smútok, melanchólia a nostalgia, ktoré sú dokopané do úspešného konca predovšetkým na samom konci, ktorý sa odohráva o mnoho rokov neskôr, ako hlavný dej. K tomu super prostredie Montmartru a jedinečná kresba. Parádna ukážka súčasného frankofónneho komiksu.

Autorovy knížky

Patrick Prugne
francouzská, 1961
2018  77%Děti z Montmartru

Kniha Děti z Montmartru je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce26x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x