Děti z Bullerbynu

Děti z Bullerbynu https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84781/bmid_deti-z-bullerbynu-io4-84781.PNG 5 4585 628

Kniha vypráví o 6 dětech a jejich zážitcích v malé vesničce Bullerbynu. Sestry Anna a Britta, Olle, sourozenci Lisa, Bosse a Lasse společně chodí do školy do vzdálené vesnice, hrají si spolu na indiány, tráví spolu Vánoce, chodí spolu bruslit. Prožívají společně různá dobrodružství jako například uvíznutí ve sněhové bouři cestou ze školy, hledání ztraceného pokladu, koupání na ostrově, hledání vodníka u mlýna. Chodí často navštěvovat dědečka Anny a Britty, kterého si ostatní děti přivlastnily.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Příběhy

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Alla vi barn i Bullerbyn, Mera om oss barn i Bullerbyn, Bara rolight i Bullerbyn , 1947


více info...

simca9342
simca9342
10.03.2024 5 z 5

" Z pravěku"

Jako malá jsem je mohla číst pořád. Ale stále vychází nové a pěkné knihy, takže není čas se neustále zastavovat u jedné. Přece o téhle dětské knize napíšu pár slov.

Děti, rodiče a jejich domácí mazlíčci žijící v jedné malé vesnici ve Švédsku vypráví svůj příběh. Dohromady ano , ale hlavním vypravěčem je Lisa - malá sedmiletá holka na svůj věk chytrá tak, že by mohla psát knihy.
To jak se Anna s kamarádem Lassem často hádá nebo jak Annina sestra Britta chystala s kamarády útěk, který se nepovedl. Také ale poznáme oslavy známých svátků (Vánoce, Velikonoce,...) a švédský způsob života.
Výhoda kamarádství je bydlet poblíž. Ve Švédsku jsou domy tak blízko sebe, že můžete přeskočit plot a jste u kamaráda. Takhle žijí děti v celém Švédsku a prostřednictvím života v této zemi nám autorka ukázala nejenom typickou rodinu, ale taky tradiční švédské zvyky.

mario.nette
mario.nette
05.03.2024 5 z 5

Tohle jsem četla na základce - někdy v sedmé třídě. O prázdninách na chatě a milovala jsem to. Moc krásná knížka :)


Emik87
Emik87
13.02.2024 5 z 5

Můj nejoblíbenější příběh od autorky. Takové pohlazení po duši. :)

elexmil
elexmil
26.01.2024 5 z 5

Nechápu jen 92 procent, jedna z mála knih, kdy bych předpokládala, že bude mít stoprocentní oblíbenost. Milovaná kniha mého dětství.

mila2411
mila2411
17.01.2024 5 z 5

Klasika. Obrázky co mě přenesli do školy někdy v roce 1984. Děj vonní venkovem, bezstarostností a kamarádstvím. Teď v době, kdy je všechno jinak a NE zrovna lepší je to milý návrat o velký kus zpátky.

girdi
girdi
13.01.2024 5 z 5

To je tak perfektní se s dětmi vrátit do vlastního dětství. Jedna z knih, které si syn zamiloval díky předčítání ve školní družině. Takže jsme z knihovny u rodičů vytáhli salátové vydání a znovu si užili všechny příhody dětí z Bullerbynu. Nadčasové!

LenkaStr
LenkaStr
07.01.2024 5 z 5

Kdyby se mě někdo zeptal na oblíbenou knihu mého dětství a směla bych vybrat jen jedinou, byla by to tahle. Četla jsem ji tolikrát, až už sotva držela pohromadě, měla jsem to brožované vydání z osmdesátých let, jehož obálka je tu vyobrazená (jo, jsem stará větev a nestydím se za to). Jistě, po letech si vybavuju už spíš jen střípky, ale stejně pořád cítím tu atmosféru, jak vyprávění poklidně plynulo, žádná velká dramata a zvraty, prostě pohoda, milé postavy, soudržnost té pidikomunity stranou od civilizace. Achjojo. Těžko říct, zda bych knihu po těch letech vnímala jinak, nejspíš jo, takže to nebudu pokoušet. A ilustrace Heleny Zmatlíkové? Luxus!

PinkBunny
PinkBunny
02.01.2024 5 z 5

Krásná dětská knížka, kterou jsem jako malá moc milovala a četla ji opakovaně. Bonusem jsou navíc krásné ilustrace. Opravdu moh doporučit.
Čteno jako kniha

Venda32
Venda32
17.11.2023 5 z 5

Bravurně napsáno tak, jako by vedle vás seděla sedmiletá holčička a vyprávěla vám příběh sama. Přesto v knize najdete i úsměvné historky, kdy se pousměje i větší čtenář.
Bullerbyn je v knize popsán s takovou láskou a krásou, že mě při předčítání dceři před spaním kolikrát napadlo, jak ten tehdejší život byl někdy i přes obrovské těžkosti krásný.
Nádherné ilustrace jen doplňují pětihvězdičkové hodnocení.
Tohle se prostě bude líbit všem.

Zemlja
Zemlja
04.10.2023 3 z 5

Všechny děti kolem mě ji měly, a četly ji. Mně přišla trochu nudná. Pippi je zábavnější.

Ayla767
Ayla767
11.09.2023 5 z 5

Opět jedna z nejoblíbenějších knížek z mého dětství. Dostala jsem ji pod vánoční stromeček :-) . Tyto a jiné příběhy mi připomínají naše vlastní malá dobrodružství ( Gabra a Málinka, Pohádky kocoura Moura ) .

elenai
elenai
03.09.2023 5 z 5

Milovaná knížka z dětství. Jak strašně jsem chtěla být v Bullerbynu a být součástí dobrodružství se všemi šesti dětmi. A i teď, ve svém věku, s nimi zase a znovu prožívám ty jejich prosté, ale intenzivní radosti. Ale vždycky mi bylo trochu líto Britty, přišla mi taková trošku odstrčenější od děvčat, přitom byla rozumově úplně někde jinde. Prokazovala i jistou moudrost na rozdíl od ostatních. To kluci spolu tvoří bezva trio. 95%,

Pebra
Pebra
26.08.2023 5 z 5

Všem těm dětem jsem záviděla báječnou pohodu, která z knihy čiší. Ale nikdy jsem nepochopila tu fintu s vypínačem na zdi! :)

marierachel
marierachel
23.08.2023 5 z 5

Jedna z nejmilejších knih mého dětství. Hřeje mě u srdce, že si ji zamilovaly i moje děti. Dcera i syn, každý si v ní našel to svoje. U většiny dětských knih to mají tak, že k ní více tíhne jeden z nich, ale tuto milují oba stejně. Děti z Bullerbynu čteme při každé dětské nemoci. Je to poetická a veselá knížka s milou atmosférou. Vytváří pocit blízkosti.

Sarah01
Sarah01
22.07.2023 5 z 5

Moje nejvíc oblíbená dětská knížka, přečteno bezpočtu krát, snad i víckrát než Vítek od pana Říhy. :-)

Vendula897
Vendula897
28.06.2023 5 z 5

Kouzlu této knihy jsem propadla někdy ve třetí třídě a láska z toho byla na celý život. Nejenže provázela dětstvím mě, moji kluci u ní usínali až do věku, kdy už dávno uměli číst ,ale jakákoli nemoc u nás začínala větou..."budeš mi číst o beranovi?"...
Hodně mě mrzí, že vnučka poslední dobou knihy vyměnila za nový mobil a už po knize takřka nesáhne... virtuální svět však nabízí vše bez čekání, ale to, že okrádá o fantazii, to už je kapitola jiná...

EmillyT
EmillyT
11.06.2023 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih z dětství. Vrátila jsem se k ní v rámci čtenářské výzvy a moc mě to potěšilo. Tenhle příběh je klasika, jen se trochu obávám, že dnešní děti už ho moc neocení.

Rup
Rup
08.06.2023 4 z 5

Takové roztomilé povídání spíše pro předškoláky, leč kdo na tom nevyrostl, tomu to nic neřekne. Pro cílovou skupinu doporučuji.

Drakobrouk
Drakobrouk
03.06.2023 5 z 5

Je to o dětech, které žijí na samotě v lese, asi hodinu cesty pěšky od vesnice. Líbí se mi na tom, že tam není žádný celkový příběh, ale je to o tom, co postupně zažívají. Nejvíc se mi líbilo, když šli lovit raky a museli si na noc postavit domečky a kluci dělali rámus, aby to vypadalo, jako že tam je vlkodlak.
Zažívat věci jako oni bych nechtěl, protože chodit do školi a ze školi každý den 2 hodiny by byla otrava. Moje 20 minutová cesta do neškoli autobusem bez kamarádů mi stačí :).

Forestwalker
Forestwalker
30.05.2023 5 z 5

Přečtení knihy jsem velice dlouho odkládal a dostal jsem se k ní teprve teď, kdy ji v rámci rodiny musíme posunout zase o dům dál. V době mého dětství to byla kultovka, kterou kromě mne četl každý a o které se neustále mluvilo ve škole. A musím uznat, že ta knížka je výborná, příjemná a že chápu, proč se dětem líbí. Ohlédnu-li se zpátky, vlastně jsme v té době měli hodně podobné dětství jako hrdinové knížky, snad byla trochu jiná forma, ale obsah ne. A tak chápu, že se v ní tehdy leckdo dokázal najít.