Deti kapitána Granta

Deti kapitána Granta https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127034/bmid_deti-kapitana-granta-A3V-127034.jpg 4 769 77

Ve svém rozsáhlém díle popsal Jules Verne cestu kolem světa hned v několika románech. V žádném z nich však hlavním hrdinům nenavršila jeho fantazie do cesty tolik děsivých překážek jako zde. Hrdinu románu lorda Glenarvana a jeho blízké vtáhla do smrtelného dobrodružství touha pomoci kapitánu Grantovi. Ten ztroskotal kdesi ve světě, přičemž vzkaz nalezený ve žraločím břiše poskytl jen jediné vodítko: to místo se nalézá kdesi na sedmatřicáté rovnoběžce jižní zeměpisné šířky. Nezbude tedy než putovat pustinami Jižní Ameriky a pak Austrálie a Nového Zélandu. Překážky vytváří nespoutaná příroda, ať už to jsou zemětřesení nebo větrné smrště, ale i lidé, lidojedi, uprchlí trestanci a především výlupek všeho zla, chladnokrevný zrádce. Čtenář dostává tento příběh do rukou opět v převyprávěné podobě podtrhující napínavost děje a vyzdobený skvostnými ilustracemi Zdeňka Buriana. Příběh se bude čtenáři odvíjet před očima jako dobrodružný film, od něhož se jen těžko dokáže odtrhnou. 066-118-87... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Les enfants du capitaine Grant , 1867


více info...

PitoR
PitoR
14.03.2024 5 z 5

37° južnej zemepisnej šírky a...!
Jeden z veľkých čitateľských zážitkov môjho detstva.
Všetko sa začalo 26. júla 1864. Jules Verne nás prostredníctvom tohto príbehu pozval na dobrodružnú cestu po 37° južnej zemepisnej šírky, keďže zemepisná dĺžka bola na nájdenej listine nečitateľná. Spanilá jazda s bohatým opisom fauny a flóry – nezlomná vôľa a viera v záchranu kapitána Granta, ktorý sa stratil s loďou Britannia...
Neľutujem, že som sa k príbehu opäť vrátil a teším sa na ďalšie stretnutia s francúzskym spisovateľom.

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Dobrodružný román od mistra Vernea mě většinu času velmi bavil. Putování hrdinů je napsané poutavě a napínavě. Množství geografických a historických podrobností v této knize je až zarážející a musím připustit, že jsem se opravdu mnoho z těchto oblastí nově dozvěděl.
Přesto tato kniha není bez nedostatků. Asi nejvíc mi vadil fakt, že ženy jsou popisovány ve většině případů jako nepříliš schopné a působící ve výpravě spíše jako přítěž, než k užitku. Asi zrcadlo doby, kdy kniha byla napsána, ale i tak to bylo nepříjemné. Kniha byla také možná až příliš dlouhá a některé kapitoly byly pouze vyprávěním o historii oblasti, kde se hrdinové zrovna nacházeli.
Kniha je velmi přístupná i pro děti, což ovšem může dospělého čtenáře mírně odradit. Vědomost, že autor nikomu z kladných postav nehodlá žádným způsobem ublížit trošku snižuje napětí v příběhu. Celkově dávám 4/5 velmi zábavné knize s pár nedostatky. Znovu ji už asi číst nebudu, ale dalším dílům od tohoto autora se určitě nebráním.


ArkAngel
ArkAngel
13.02.2024 2 z 5

Fanda Verneovek ze mě asi nebude. Na jednu stranu chápu, že kdysi byly knihy populární, protože nebyla žádná televize a o vzdálených zemích se lidem mohlo jenom zdát, ale na dnešní dobu se jedná o velice povrchní příběh, kdy členové posádky jsou ti dobří a domorodci jsou strašliví divoši. Zápletka je celá taková hloupoučká, kdy se dobrodruzi vydávají zachránit kapitána Granta, ale při cestě se kvůli špatné interpretaci zprávy vydají dokonce na špatný kontinent. Celou dobu vlastně jen putují a dělají chyby... ale nevzdávají to, protože kapitána zachrání, i kdyby ho měli hledat v každé zemi světa. Místy je to pouze přehlídka zvířeny nebo historie a zbytečně se to táhne. Pokud příště po Verneovi vůbec sáhnu, bude to asi nějaké sci-fi.

elcapitano
elcapitano
11.02.2024 3 z 5

To je panečku dílo! Všichni to máme zafixované jako dobrodružnou literaturu, ale on je to především zeměpis a přírodopis.
Kniha hodně zestárla a pro současného čtenáře je to spíš otrava se tím prokousávat. Stejně jako v některých dalších Verneovkách jsou postavy ploché, až úsměvně superkladné nebo superzáporné. Děj je vlastně strašně jednoduchý a lineárně plyne ke zdárnému konci. Co je na tom ovšem zajímavé a proč jsem to tedy četl? Je to totiž dnes už takový historický pramen, kniha byla vydána 1867 a můžeme jasně vidět, jak se svět za 150 let posunul. Vnímání divochů, samozřejmá nadřazenost kolonistů, neustálá potřeba něco lovit.. Zajímavé je postavení dvou žen ve výpravě, autor o nich píše víceméně jako o bytostech zcela nesamostatných, na které je třeba neustále brát ohledy až komické.
Ještě bych se pozastavil nad tou spoustou přírodovědných a zeměpisných údajů, které v knize zazní - za tím je asi nepředstavitelná rešeršní práce (v době bez googlu), a JV místa popisuje jako kdyby je sám prošel. Vtipná je neexistence ostrova Tabor, který je ovšem na mnoha mapách zakreslen. A ještě taková úvaha: JV ten zeměpis do knihy dal proto, že v té době byl mnohem větší hlad po exotických krajích, vlastě teprve před cca 70 lety před vydáním obeplul první člověk celou Australii, .. prostě tehdy to bylo téma, které mělo mnohem větší odezvu. Číst dnes Verneovky je jako otevírat okno do minulosti a úrovně tehdejšího poznání.

LukasB.453
LukasB.453
22.01.2024

slátanina slátanin (ale jako děťátko jsem poctivě přečetl). s odstupem je z celé knihy nejlepší anekdotická příhoda popleteného zeměpisce, který se omylem naučí portugalsky místo španělsky - a učí se z knihy, aniž by mu byla objasněna výslovnost. kdo někdy potkal frantíka mluvícího anglicky, německy nebo kterýmkoli nefrancouzským jazykem, za břicho se popadnout musí.

mimochodem, ostrov Marie Terezie (pojmenováno emeryckým verlybářem Taberem podle jeho lodice, která nesla jméno bůhví po čem, asi po babičce rejdaře po tchyni Evropy jen ztěží, francouzi, kteří si ostrov nárokovali, však po vejprasku u Lipska a Waterloo byli na vše rakouské a německé a britské nabroušeni a ostrov pojmenovali zkomoleným jménem kytovcobijcovým, tedy "Tabor") je ostrovem fantomovým čili přízračným - byl objeven, zanesen do mapy, několikrát spatřen a více neobjeven, nenavštíven, a v padesátých letech 20. století marně hledán a nenalezen a v předmětném místě je hloubka pět kilometrů.

Lothar.777
Lothar.777
04.08.2023 4 z 5

Tak tohle byl trochu rozsáhlejší kousek s mnoha, štěstíčkama a náhodama. Za mě slušná zeměpisná lekce :-)

Naďa2411
Naďa2411
03.08.2023 3 z 5

V této aknize posádka jachty Duncan uloví v Severním průlivu mezi Irskem a Skotskem žraloka. Najdou v něm neúplné informace o ztroskotání lodi Britannia s kapitánem Grantem, místo je nepřesné. Na žádost manželky lorda Glenarvana se vydávájí na dobrodružnou plavbu s Mary a Robertem Grantovými, kde hledají místo ztrostokání jejich otece Granta. Kniha se mi líbla a správně jí náleží štítek odvaha.

Kabuky
Kabuky
10.04.2023 5 z 5

Krásná vzpomínka na dětství.

MiJant
MiJant
30.03.2023 4 z 5

O deťoch strateného Granta som čítal ešte v detstve, napínavá knižka a veľmi zaujímavá cesta po 37° rovnobežke (južnej šírky) naprieč rôznymi krajinami, neuveriteľné dobrodružstvá...

Kaila
Kaila
24.03.2023 4 z 5

V dětství to byla jedna z mých oblíbených knih. Teď už jsem náročnější, většina postav mi připadá plochá a stereotypní a vlastně si o nich nic zajímavého nevybavím. Jejich chování mě navíc občas dost dožírá (viz ubití ježury a pocit nadřazenosti bělochů). Čestnou výjimkou je Jacques Paganel, ztřeštěný chaos na nožičkách, vědec a skoro jistě autista nebo ADHD. :-D To, že vidí ve tmě, mi připadalo jako jedna z nejvíc cool věcí celé knize. Kvůli němu dávám hvězdičku navíc.

Nedflanders165
Nedflanders165
26.01.2023 5 z 5

Pro mne druhá nejlepší verneovka (1. je Tajuplný ostrov).

vernem1850
vernem1850
07.01.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších a nejznámějších verneovek.
Skvělé dobrodružství které nás provede Argentinskými pampami, Austrálii a Novým Zélandem.

Lioncz24
Lioncz24
04.11.2022 5 z 5

Začíná to na lodi, kde vylovili Kladivouna a našli v něm skleněnou láhev a v tom byli 3 kopie listiny ve třech různé jazyků. Grand a jeho dvě pomocníci ztroskotaly. A naše posádka, která našla listiny se vydávají do pátrání po kapitánu Grantovi. Cesta je napříč Amerikou nevyzpytatelná. Když se dozvěděli že kapitán Grant se nenachází na Americké pevnině tak se vydávají na Austrálské pobřeží, kde našli baráček a v něm se nachází 1 trosečník lodi Britannie.

špulo
špulo
25.09.2022 5 z 5

Kolom veku 11 rokov som prechádzal objaviteľsko-encyklopedickým obdobím (dodnes ma neopustilo, len je v inom leveli). Vtedy mi bola táto kniha doporučená. A bola to trefa doprostred čela. Sympatickí hrdinovia, parádne exotické krajiny, ktorými prechádzali. Kopec informácií o flóre a faune a k tomu nejaké to dobrodružstvo. Viac mi nebolo treba. Tajne ma láka si to zopakovať ;))

Obelix15
Obelix15
23.08.2022 5 z 5

Nejoblíbenější kniha mého taťky, který ji věnoval i mně. Jsem za to velice rád, perfektní kniha!

Čmeláček
Čmeláček
25.05.2022 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších verneovek, četl jsem ji opakovaně.

Turlogh
Turlogh
30.01.2022 4 z 5

Velmi povedená dobrodružná Verneovka, nicméně úplné špice žánru nedosahuje a neřadím ji k absolutně nejlepším románům od Julese Vernea. Každopádně milovníky a fanoušky dobrodružné knihy toto dílo určitě potěší. Howgh.

Kontryhelka
Kontryhelka
22.01.2022 5 z 5

Krásná kniha, která potěší všechny nostalgiky a snílky. Příběh, který nás přenese v čase a vykouzlí úsměv na tváři. Milé zavzpomínání na doby dávno minulé.

Alix
Alix
19.05.2021 4 z 5

Kniha se mi v dětství líbila, tak jsem si ji přečetla znovu. Líbila se mi velice i teď i když k některým pasážím se dnes už stavím kriticky. Postavy Julese Verne jsou většinou černobílé, na to si člověk zvykne, ale jeho popisování "divochů" mne občas rozčilovalo. A docela mne nadzvedla krátká pasáž, kdy jeden z hrdinů zastřelí vzácného ptáka, o kterém se zmiňuje, že je na pokraji vymření, což považuji za barbarství. Další pasáž je, jak mladý Robert "udatně ubil ježuru", která mu vůbec nic neudělala a neměl k tomu žádný důvod.
Ale čtení jsem si užila a něco nového se i naučila.

eva-lupen
eva-lupen
15.02.2021 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších a nejčtenějších knih v dětství. Teď jsem se do ní "z nouze" pustila znova a už mi tak skvělá nepřišla :-D. Tedy v něčem ano, ale celkově to působí hrozně naivně. Pro děti ale super! Co mne ale velmi překvapilo je to, jak Verne úplně ignoroval Darwina! Jinak přece není možné, aby ho Paganel nikde nezmínil. V té době byly přece Darwinovy knihy velmi populární. Zvláštní.