Děti Bezejmenných

Děti Bezejmenných https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483370/bmid_deti-bezejmennych-IQA-483370.jpg 4 52 14

Dvojčata Tacenda a Willia dostala ve chvíli svého narození do vínku dar a zároveň prokletí. Tacenda byla obdařena schopností chránit své okolí proti jakémukoli nebezpečí a víc než 15 let chránila své blízké a celou vesnici. Jedné noci však její posvátná píseň, která vesnici chrání, ztratí svou moc. Tacenda z toho, že ve vesnici zůstala naživu jen ona sama a přišla úplně o všechno, podezírá zámeckého pána, známého tím, že se spolčuje s ďábly. Ve snaze se pomstít vnikne Tacenda na zámeček. A tam objeví počátek ještě většího tajemství… Novela Děti Bezejmenných je zasazená do světa sběratelské karetní hry Magic: TheGathering.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Children of the Nameless , 2018


více info...

Přidat komentář

trudoš
14.01.2024 3 z 5

Asi jsem v minulosti málo hrál kartičky Magic: The Gathering. Ne, že by román skomíral v detailech, jako je funkčnost magie či zákonitosti fyziky, jen chvíli trvá zorientovat se v tom, kdo, co, proč a jak. Navíc se na knize podepsala autorova láska k epickým příběhům, kterou u dvou set stránkového příběhu nedokáže uplatnit. Úvod tak probíhá letem papírovým světem a teprve po seznámení dvou ústředních postav zpomalí natolik, aby si člověk užil i samotný děj. Ten má přitom sympatický limit dvanácti hodin, v němž postavy během jediné noci musí porazit smrtelné zlo přicházející z lesů. Koncepce zápletky pak připomíná detektivku plnou kouzelnických soubojů, sympatických démonů a milého sarkasmu. Být to povídka, fungovala by osnova o dost lépe, protože by nebylo třeba vší té specifické omáčky, potřebné k zařazení do franšízy.
Ve finále mírné zklamání, ale protože očekávání nebyla veliká, ničeho nelituji. A rovnou přiznám, že s diabolistou Davrielem by mi vůbec nevadilo se někdy znovu setkat.

Alixon
03.04.2023 3 z 5

Na Sandersona teda hodně slabé. Málo rozvinuté a hlavně těch chyb v knize. To sakris nikdo nekontroloval? Jsem lehce zklamán


jennefer
18.02.2023 4 z 5

Trochu mi to připomnělo jednotlivé knihy Zelaznyho, ne Amber, ale třeba Jacka, pána stínů. Atmosféra skvělá, humor parádní, postavy taky hezky napsané... a není to na pokračování! Mně se to líbilo, a to jsem magic karty viděla naposledy v 90.letech :-D

cathyblack
11.12.2022 4 z 5

Davriel Cane je jedna z dalsich postav, o kterych bych si rada precetla vice. Jak prisel k tem vsem svym demonum, ke sve sile, k Entite… ??? Neznam onu karetni hru, ale chtela bych si z toho sveta precist neco vic.
Nebudu ale o teto novele zvanit, abych vas nepripravila o onen pozitek z typickeho Brandona. Lehce predvidatelna zapletka a malo prostoru pro rozvoj postav mi nijak obzvlast nevadil, presto je to urcite na 3/5 zarivych hvezd. Ale to je ciste muj pohled na vec, nejsem totiz povidkovy typ.

nikolthestrange
31.07.2022 3 z 5

Začátek nic moc, ale pak se to rozjede, bavily mě hlavně Davrielovy hlášky :) nicméně překladatel/ka asi na něčem frčel/a, jinak si nedovedu vysvětlit slovo m'lostpán o.O WTF

Deia
13.07.2022 4 z 5

Spočiatku som z knihy bola veľmi rozpačitá. Čitateľ je v podstate hodený do vody, nevie veľmi o čo ide a to ja také veľmi nemusím :D. Navyše tam na môj vkus bolo hneď na začiatku až príliš veľa rôznych typov démonov, čo mi prišlo prinajlepšom zvláštne a nepáčilo sa mi to. Ale postupne ma to chytilo, hlavne tá atmosféra, mierne strašidelná, mierne detektívna, taký správny mix. A postavy boli tiež skvelé, hlavne zámocký pán Davriel a jeho pochybný zmysel pre humor, takisto aj démonka slečna Highwaterová, či samotná Tacenda. Aj príbeh ma potom už bavil, sama som bola zvedavá, kto chcel vyvraždiť celú dedinu a také rozuzlenie som nečakala. Škoda, že je to len taký krátky príbeh, že to celé nebolo viac rozvinuté, pretože ten svet, to prostredie, sa mi páčilo a bavilo by ma čítať o tom viac. Takto je to naozaj len jednohubka, aj keď príjemná, na ktorú ale rýchlo zabudnem.

Kacka999
29.06.2022 5 z 5

Tato knížka od Sandersona se mi velice líbila. Byla stručná, žádné obkecávání. Věc, která mi hodně vadila byl překlad. Hrubka skoro na každé stránce.
Příběh byl každopádně opravdu pěkný. Taková hororová detektivka větší špetkou humoru.
Doporučuji si přečíst. :)

FallenOne
11.03.2022 4 z 5

Upřímně nevím, co přesně to má společného s "medžiky". Úvod mi přišel hodně zvláštní, neúplný, vlastně jsem byl rovnou vržen do děje a nikdo nic nevysvětloval (možná kdybych znal "medžiky", věděl bych víc). Víc loru a uvedení do světa by neuškodilo. Nicméně s každou stránkou se můj celkový dojem zlepšoval. Pro úplné docenění bych potřeboval vědět o tom světě trochu víc. Něco tomu chybělo, ale špatné to nebylo. Za mě to je na 3,5 hvězdy, ale z úcty k Sandersonovi dám 4.

RemiBlack
04.03.2022 5 z 5

2022/11
Upřímně nevím, co mě na téhle novelce tolik chytlo. Objektivně asi nemá na 5*, ale zastihla mě v dobrém rozmaru a celý se mi to vlastně líbilo. :)
MtG znám vlastně jenom podle jména a tak netuším, jestli ten příběh zapadá do něčeho většího a podobně. Ale má to dobrý námět, skvělé postavy (Davriel a slečna Highwaterová jsou absolutně geniální) a pěkně vybudovanou - tak správně tajmenou, trochu creepy - atmosféru. Seděla mi i délka, je to taková jednohubka.
Jediné co mě zajímá, je, kdo to "přeložil" a kdo tomu (ne)dělal korektury. Někdy jsou věty divně kostrbaté a tolik chyb v textu jsem dlouho neviděla. Kdyby to někdo hodil do Wordu a opravil, aby to tolik nebilo do očí, byla by to záslužná činnost.

Gwilwilethiel
02.02.2022 5 z 5

Knihu teď hodnotím dle obsahu. Překlad a úprava textu jsou bohužel odfláklé, věty jsou občas divně poskládané, sem tam je jiné písmenko ve slově nebo úplně chybí. Nicméně, za to autor nemůže a když jsem si tyto chybky odmyslela, tak jsem se ponořila do skvělé, tajuplné a lehce hororové 'detektivky'. Kniha od jednoho z mých nejoblíbenějších autorů, zasazená do prostředí mé nejmilejší karetní hry? Jako velký fanda dávám pět hvězdiček :) Ani délka mi nevadí. U Sandersona jsem zvyklá na bichle, ale tohle byl příjemný uzavřený příběh :)

PS: zbožňuju ty humorné dialogy, které tak prosvětlují temnou atmosféru Stykadel...ale teď si asi půjdu dát šlofíka ;)

Knihomlok2015
24.12.2021 2 z 5

Dvě hvězdy jen a pouze protože Sanderson. A to nemluvím o tom, že je plná chybějících písmenek, čárek a dokonce i jedné přejmenované postavy (Ron opravdu není Rom a to nejmíň dvakrát). Takže bohužel zklamání.

Hakkon
18.12.2021 4 z 5

Zaujímavá jednohubka pre fanúšikov ako kartovej hry, tak aj Sandersona. Rýchla mystická detektívka jedného démonológa posadnutého mocnou silou na pozadí kulís sveta gotického lovecraftovského hororu. Zábavné, zaujímavé a dejovo svižné.

Highlander
04.12.2021 4 z 5

Magic: The Gathering neznám (nicméně vím, že existuje), ale nevím, jak moc by to mohlo případně ovlivnit můj vztah ke knize.
Nápad zajímavý, děj utíká, sympatické postavy... co víc si přát? :)
Ale jednu hvězdičku ubírám hlavně za množství chyb/překlepů v knize. A za krátkost - na Sandersona docela nezvyk. :)

SedllY
23.11.2021 3 z 5

Jako občasný hráč karetní hry Magic: The Gathering jsem se na knížečku moc těšil, avšak nijak mě moc nepotěšila. Stopáž bych zkrátil klidně i o větší polovinu. Od Sandersona mám v češtině přečteno vše a jsem zvyklý na víc. Škoda.

Autorovy další knížky

Brandon Sanderson
americká, 1975
2012  94%Cesta králů
2008  92%Finální říše
2006  89%Elantris
2019  89%Meč Přísahy
2019  91%Vzhůru k obloze

Kniha Děti Bezejmenných je v

Právě čtených2x
Přečtených56x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce74x
Chystám se číst25x
Chci si koupit18x
dalších seznamech1x