Poutníci ze Svaté země

Poutníci ze Svaté země https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484509/bmid_poutnici-ze-svate-zeme-WV5-484509.jpg 3 22 10

Detektivní případy mnicha Blasia V odborných historických kruzích vyvolal nedávno rozruch nález latinských rukopisů z počátku 15. století na zámku v Českém Krumlově. Původně byly považovány za náboženské traktáty sepsané jako polemika s názory Jana Husa a jeho následovníků. Pečlivější překlad však ukázal, že se ve skutečnosti jedná o vzpomínky rožmberského levobočka františkánského mnicha Blasia na kriminální případy, které kdysi pomáhal řešit svému příteli Jakubu Protivovi z Protivce, rychtáři na Novém Městě pražském. První z nich byl případ poutníků ze Svaté země, kteří se při svém návratu z míst spojených s životem Ježíše Krista a jeho apoštolů na čas zastavili v Praze. Shodou okolností se tito zbožní muži a ženy dostali do podezření z velkých loupeží a krvavých mordů. Jaká však byla pravda?... celý text

Misabi
Misabi
10.12.2023 5 z 5

Mne to bavilo. Příjemné čtení na dlouhé zimní večery. Místy i humorné.

TeaPeter
TeaPeter
19.03.2023 2 z 5

Autor mě s touto knihou docela zaskočil. Jako se říká, že nevstoupíš dvakrát do stejné řeky, tak by se mělo říkat, že se stejnými postavami nenapíšeš dvě různé série na stejné téma. Co to pana Bauera napadlo, to možná ví jen on a nebesa. V každém případě se tato nová série asi bude snažit o recyklaci té předchozí - už jen to, jak se do omrzení opakuje, kolik univerzit mníšek studoval, kdo je jeho nevlastní bratr, kdo byl jeho dobrý spolužák... Tato kniha psaná rádoby historizujícím jazykem působí o něco košilatěji něž starší příběhy a určitě patří k těm autorovým méně povedeným dílům.


Dixinka
Dixinka
01.10.2022 5 z 5

Pěkná kniha. Ale nelze číst jen historické romány. Potom už je to až Protivné.

Dandulka
Dandulka
30.09.2022 5 z 5

Tak jsem uvažovala, zda dát 4* nebo 5*. Je velká škoda, že nejde dát 4,5*. Nakonec jsem se z dlouhodobé náklonnosti dala 5*, ale jen proto, že mám ostatní knihy od autora moc ráda.
Ráda vysvětlím, proč taková váhavost: Příběh mnicha Blasia je perfektní, četl se moc dobře, v tom problém není. Velký problém vidím v tom, že zase někdo nezvládl sazbu a tisk. V celém příběhu je velké množství překlepů, velmi často schází předložky a spojky, nesedí skloňování; prostě hrůza!!!!! Tyhle nedostatky mají velký vliv na příběh samotný! Píšu to už po několikáté!!!!! Byla by na místě důkladnější kontrola než půjde kniha do tisku a do prodeje či do regálů knihoven!!!!!

ivoiro
ivoiro
23.09.2022 4 z 5

Z mé strany spokojenost. Příjemná oddechovka.

čef
čef
10.08.2022 3 z 5

Kdo čeká detektivku ze středověku, bude trpce zklamán. Jenom se zde chodí po hospodách, obdivují se bílá, deroucí se ňadra dmoucí a šuká (toto slovo je v knize mnohokráte použito). Sem tam nějaký ten mrtvý zlatník a jasný konec. Snad se dá ocenit špetka vtipu a to je tak vše.

WaN635
WaN635
21.06.2022 3 z 5

Jednohubka na jedno odpoledne. Neurazí, nenadchne.
Kniha byla oddechovka, příběh byl o mě známých hrdinech, tentokráte z pohledu mnicha Blasia. Příběh měl celkem spád, byl psán hezkou, srozumitelnou, jednoduchou češtinou. Na druhou stranu to bylo hoooodne ukecané a poměrně málo akční.
Cíleně tuto novou sérii vyhledávat nebudu, ovšem pokud se mi do rukou dostanou výhledově i další díly (až vyjdou) ráda si je přečtu.

petra6315
petra6315
01.06.2022 2 z 5

Jak moc jsem se těšila na další pátrání Protivy a Balasia,tak moc jsem byla zklamaná
Tak třetinu příběhu opakování,jak byl Balasius studentem dvou univerzit a jak byl v mládí prostopášný a často opilý,což mu vlastně zůstalo po celý život.
Doufám,že další příběh už bude zase psán očima Jakuba Protivy

martin9929
martin9929
13.03.2022 2 z 5

Kniha nijak nezaujala.

babystar
babystar
24.02.2022 2 z 5

Tato kniha mne vůbec nezaujala. Příliš mnoho slov a málo děje. Tuto sérii asi číst nebudu.