Šarlatové zmije

Šarlatové zmije https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422185/bmid_sarlatove-zmije-Han-422185.jpg 3 38 14

Středověk, jak má být – lákavý, krásný a nebezpečný. Detektivní příběh z doby Karla IV. V historické detektivce Šarlatové zmije se uzavírají osudy lékaře Siegfrieda, jeho židovské schovanky Rivky a nevypočitatelného anglického žoldáka Gabriela. Volná trilogie z období vlády největšího českého panovníka seznamuje čtenáře s tehdejší mentalitou na hradě i v podhradí, od dvora králů a papežů, až po putyky a nevěstince.... celý text

Přidat komentář

eltondo
06.11.2022 3 z 5

V podobném duchu jako druhý díl. Krutý středověk sice zůstává, ale i zde je to zaobaleno do ještě víc sarkasticky vtipného jazyka a hekticky čtivého příběhu. Ponuře vykreslená atmosféra, vleklejší příběh a hořké vzpomínky - to zůstalo jen v prvním dílu.
Zajímalo by mě, jestli ve 14. století děcka opravdu chodila na zamrzlou řeku bruslit.

hanzmb
20.05.2022 3 z 5

Jednoduchý dobrodružný román, u kterého si mozkové závity odpočinou. Jen v tom nehledejte historickou detektivku. Nenajdete ji. Nejlepší byl ale přece jen 1. díl. Tam byla alespoň snaha o určité dobové reálie z oblasti medicíny.


Valdora
19.10.2020 4 z 5

Přečetla jsem celou trilogii a celkově ji hodnotím kladně. Mám ráda historické detektivky. Tady šlo spíše o oddechové čtení, ale četlo se mi to dobře a byla jsem zvědavá na pokračování, takže svůj účel to splnilo.

Modrina
29.07.2020 3 z 5

Trochu ponuré, ale co by člověk od středověku asi tak čekal, že. Předchozí díly mě bavily trochu víc, ale přečetla jsem si to ráda.

babystar
02.07.2020 4 z 5

Poslední díl trilogie opět ukazuje, že vděku se člověk nedočká. Lékař Siegfried je přinucen hledat vraha malého kralevice, a tak s ním procestujeme z Prahy do Avignonu skoro celou zhýralou středověkou Evropu. Zajímavý obrázek drsného středověku. A do spárů tehdejších lékařů bych se opravdu nechtěla dostat!

JanzPardubic
01.07.2020 odpad!

Předchozí dva díly trilogie nebyly příliš dobré, ale tento poslední je bohužel naprostá bída. Jak literárně, tak historicky. Prvních 40 stran je zcela bez energie, pak se děj trochu rozpohybuje, nicméně nepovedený závěr to opět drtí. Knížka je plná jednoduchých klišé. Pro vytvoření životné literární postavy opravdu nestačí jen jí přisoudit některou negativní vlastnost, to chce mnohem hlubší psychologické promyšlení daného charakteru. Po historické stránce to je taky dost „svérázné“. Autor se sice v doslovu zaštiťuje prameny a odbornou literaturou a tím, že není historik, ale spisovatel, který má právo na fabulaci – dodávám, že nejen právo, ale i literární povinnost, aby historický román nebo detektivka měly kvalitu –, ale z Kalendovy knihy čiší nepochopení doby a takový ten „mělký“ pseudostředověk, plný ahistorických nesmyslů a zbytečných chyb, kterých se lze vyvarovat mnohdy i minutovým vyhledáním na internetu a za něž by se styděl snad i Vondruška. Profesionální práce kvalitního spisovatele historických románů spočívá v poměrně důkladných rešerších o pojednávané době, které ostatně mnohdy pomohou rozvinout dílčí nápady v krásné literární příběhy. Pokud to Kalenda, který je stále velmi mladým autorem, myslí se svou spisovatelskou dráhou a historickou literaturou vážně, doporučil bych mu například díla Františka Niedla či Antonína Polácha, která přesně ukazují kvalitní propojení historie, vycházející z důkladných rešerší, s barvitou literární fabulací.

Schamila
26.05.2020 4 z 5

A závěr byl také moc pěkný, moc příjemná trilogie, určitě nelituji, že jsem si knížky koupila, historický román mohu v kterékoliv době....

alnahu
23.04.2020 3 z 5

Po této knize jsem sáhla,niž bych tušila ,že je to již třetí díl s medikusem Siegfriedem ,ale vůbec mi to nevadilo -dala se číst.

Galadwen
09.04.2020 3 z 5

Siegfried dotřetice, a zase to podle mého - vzdor jistým prvkům pátrání - není detektivka, i když ji tak nakladatelství prezentuje. Pocity mám smíšené, příběh je opět ve svižném tempu, ale zápletka mi připadala místy až moc přitažená za vlasy a závěr... Řekněme, že k osobě v pozadí spiknutí v podstatě nevedou žádné nitky, takže působí divně. Rozsah novely je ještě menší než u předchozího dílu, takže úplně nechápu, proč všechny tři knihy nevyšly v jednom svazku.

cérka
27.01.2020 3 z 5

Čeho jsem se nejvíc u této série obávala se stalo skutečností. Třetí díl vyšel v době, kdy si už jen mlhavě vzpomínám o čem že byly ty díly předešlé. V hlavě zůstala jen touha dočíst celou sérii a spolu s autorem uzavřít příběh.
Přiznám se, 3/4 knihy mě bavily a autor mě mile překvapil! Bohužel konec se už opět podobal prvnímu dílu. Pátrání Siegfrieda zůstalo nedokončeno, Rivka se pro mne stala spíše povětrnou ženštinou a Gabriel? Už teď nevím, asi se utopil v alkoholu.
Škoda, potenciál velký, jen tím uspěchaným závěrem promrhaný.

DraculasLady
26.01.2020 4 z 5

Z celé trilogie pana Kalendy byl tenhle díl asi nejzáživnější a nejakčnější. Kontrast mezi třemi "vyšetřovateli" byl obrovský a leckdy jsem se musela nad jejich výroky pousmát. Zejména v těch chvílích, když jsem autorovi přečetla myšlenky o pár řádků dopředu.
Postava Kláry pak jasně odráží postavení ženy ve středověké společnosti. Bojovat se dá i s nepřízní osudu, jen to nevzdat.
Siegfried svůj boj také nevzdal, proto mě trochu mrzelo, že nemohl splnit svůj slib i když se o to tolik snažil.

tomatlas
23.01.2020 4 z 5

Knížku jsem dostal k Vánocům, další díly jsem zatím nečetl. Ale dá se číst i sama o sobě, nic jí nechybí. Postavy zajímavé, prostředí neobvyklé a hodně se mění, možná by mohla být delší.

vladislav6610
22.01.2020 3 z 5

Za mě slabší než předešlé díly.

Jolana.b
21.01.2020 2 z 5

Pokud jste se prokousali Vraždami ve znamení hvězdy a Zlomeným králem, pak jste jistě zvědaví i na třetí díl. No nevím, tu šťávu jsem tam bohužel nenašla. Ale třeba někoho jiného tato trilogie zaujme.