Sanatorium

Sanatorium https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471904/bmid_sanatorium-Ml3-471904.jpg 3 176 63

Detektiv Elin Warner série

1. díl >

Le Sommet, napůl ukrytý v lese a zastíněný hrozivými vrcholky švýcarských Alp, byl vždy zlověstným místem. Kdysi opuštěné sanatorium, které dlouho provázely znepokojivé pověsti, je nyní zrekonstruováno na luxusní hotel. A je tím posledním místem, kde by Elin Warnerová chtěla být. Ale vzala si volno od své práce detektiva, aby zde mohla oslavit zasnoubení svého bratra Isaaca a jeho přítelkyně Laure. Po příjezdu uprostřed hrozivé bouře se Elin okamžitě cítí divně – hotel ji bez zjevného důvodu znepokojuje. A když následujícího rána zjistí, že Laure zmizela, musí Elin věřit svým instinktům i tomu, že ji dokáže najít. Bouře uzavře všechny přístupové cesty, a čím déle je Laure nezvěstná, tím více začínají ostatní hosté panikařit. Elin je pod tlakem, aby Laure našla, jenže nikdo si nevšiml, že se ztratila další žena. Jediná, která mohla ostatní varovat, jak velké nebezpečí jim všem hrozí... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Sanatorium , 2020


více info...

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
25.02.2024 3 z 5

Chvílemi mrazivo, častěji nuda. Celkem nadějná zápletka, ale všechno jde tak nějak po povrchu. Nenadchne, neurazí.

iveta3689
iveta3689
24.01.2024 2 z 5

Divná kniha. Autorka, asi ve snaze budovat napětí, psala částečné informace. Asi abychom si něco domýšleli. Na mě to ale působilo zmateně, neúplně, spíš jsem tápala, co že to chce básník říct. Hrdinové byli neslaní nemastní. Kdyby hotel nebyl v minulosti sanatoriem, děj by byl vlastně stejný. Minulost neměla žádný význam a to spojení bylo zbytečné. Dočetla jsem jen kvůli čtenářské výzvě, nebavilo mě to.


Pavlína2019
Pavlína2019
22.01.2024 5 z 5

Mě se kniha líbila velice. Ohromně dobře se mi četla, krátké kapitoly k tomu napomáhaly, je velmi napínavá, líbí se mi prostředí a minulost místa, kde se kniha odehrává. Určitě doporučuji.

etell
etell
07.01.2024 4 z 5

Na knihu Sanatorium som sa veľmi tešila. Pri čítaní recenzií som si ju v hlave nedopatrením zaradila do priehradky, že by mohlo ísť o modernú verziu kníh na štýl Agathy Christie. Omyl! Atmosféra knihy bola úžasná, preniesla ma naozaj do hotela v horách. Zasneženej krajiny, ktorá láka a desí zároveň. Príbeh bol napínavý, nenašla som nudné pasáže, všetko zapadalo do seba a lákalo čítať ju bez prestávky. Nazeranie do minulosti nebolo rušivé. Nestrácali ste sa v línii deja, ako sa to stáva pri niektorých príbehoch. Kameňom úrazu však pre mňa bola hlavná predstaviteľka, nechápala som mnohé jej rozhodnutia. V druhej polovici knihy som si aj povedala, že toto naozaj nie je na štýl mojej obľúbenej Agathy, tá by tak pochabo a nerozvážne nekonala. Ale veď aj v reálnom živote je to tak, že nie všetky konania iných vieme pochopiť. Knihu považujem aj napriek tomu za jednu z tých lepších. K autorke sa určite vrátim.

martina.culik
martina.culik
14.12.2023 3 z 5

Hotel, ve kterém dojde ke zmizení a pachatel je nejspíš mezi hosty, kteří jsou v důsledku bouře odtrženi od civilizace. A k tomu policistka na odpočinku.
Námět a provázání s minulostí bylo zajímavé, ale nějak mi tam ještě něco chybělo a hlavní hrdinka mi vůbec nebyla sympatická. Každopádně až na to dojde, ráda si přečtu další díl ze série.

Lucciella_L
Lucciella_L
23.11.2023

Z této knihy jsem trošku na rozpacích. Začátek se rozjel docela dobře, kapitoly byly krátké, dynamické. Přesto se mi zdálo, že kniha v polovině "usla na vavřínech" a byla taková nijaká :( . Konec se ale zase rozjel a mile překvapil. Hlavní hrdinka mně ale bohužel nesedla, byla trošku jak zpomalený film..... Jako oddychovka se to dá, ale zázraky nečekejte...

TerkinKnižnySve
TerkinKnižnySve
07.11.2023 4 z 5


Sarah Pearse - Sanatórium

na Úvod , k tejto knihe som sa dostala vďaka knižnej štafete

Zo začiatku prichádza hlavná postava Elin a jej priateľ Will, do hotela , ktorý je prerobeny zo Sanatória na zásnuby svojho brata.
Už od prvej chvíľky bolo jasné, že to nebude v poriadku.
Najskôr zmizne jedna žena následne hneď druhá a Elin ako detektívka na dovolenke má či robiť keďže padne lavína a do hotela sa policajti nedostanú.

Táto kniha bola fantastická, stále a stále som hľadala kto je ten vrah a za každým to nebol ten čo som mala v pláne. Autorka to v tomto vymyslela dokonale až do posledných strán kde sa na to konečne prišlo som bola ako na ihlách !!
veľmi sa mi páčil aj detailný opis vrážd, vyšetrovanie , objasňovanie jednoducho všetko a záver knihy bol, že COŽE?!!

jednu hviezdičku však strhávam za pre mňa zbytočne naťahovanie, kto to bude čítať pochopí :)

Julinka679
Julinka679
17.10.2023 2 z 5

Kde autorka přišla na tak stupidní hlavní hrdinku?! Jestli Elin v minulosti dělala u policie tak by přece neměla dělat takové školácké chyby jaké tady předváděla! No škoda mluvit... Líbilo se mi to zasazení, všude sníh, laviny a v hlavní roli hotel, který je zbudován ze sanatoria takže tísnivá atmosféra by byla ale strašně špatně využitá a jak už jsem zmiňovala, hlavní hrdinka fakt neschopná, sice měla světlejší chvilky ale ty bych spočítala na prstech jedné ruky, což je fakt škoda protože začátek vypadal hodně slibně... A pachatel? Toho jsem tak nějak odhadla už na začátku...
2* s přivřenýma oběma očima.

Dani25
Dani25
04.09.2023 4 z 5

Atmosféra sa mi veľmi páčila, ale niektoré situácie mi prišli absurdné, napr. keďže išlo o čas a tušili kde je pravdepodobný vrah, napriek tomu tie reči, že počkáme na políciu. A musím povedať, že aj Elin ma znervózňovala svojim správaním.

beruska
beruska
30.08.2023 5 z 5

Napínavé, temné - tak si představuji dobrý thriller !! Také prostředí bývalého sanatoria se mi líbilo.... Jen se musím přiznat, že kdo za vším stojí a hlavně důvod všech těch hrůzných vražd - to pro mne bylo velké zklamání .. Nechce se mi věřit, že by někdo zabil tolik lidí kvůli tomu, co se dozvíme na konci... Nebudu nic prozrazovat, ale za mne i tak určitě doporučuji !!! :) 5*

Akléda_
Akléda_
22.08.2023 3 z 5

Hledala jsem nějakou audioknihu, která bude dlouhá, aby mi vystačila na pár dní v práci. To Sanatorium skvěle splňovalo - skoro 14 hodin k poslechu. No bohužel musím říct, že ta délka byla rozhodně na škodu. Načtené to ale bylo moc hezky, hlas Jitky Moučkové se mi krásně poslouchal, nebyly tam žádné ostré sykavky a kolikrát mě překvapilo jaké všechny emoce dokázala do hlasu propsat. Knížka jako taková je pro mě ale trochu zklamáním. Začátek byl velmi táhlý a pomalý, chvílemi jsem si říkala že jsem to asi blbě pochopila a je to detektivka a ne thriller. Upřímně, z toho žánrového zařazení jsem do teď zmatená, protože celou knížkou nás provází detektivka Elin, ale zároveň to není úplně klasické vyšetřování stylu Agatha Christie a dost se tam toho děje, tak nevím. Cirka po první třetině se to teda rozjede, začnou se objevovat mrtvoly, tajemství, překvapivé i méně překvapivé zvraty a mě to bavilo. Byla jsem napjatá, překvapená, dokonce jsem při pár scénách napětím nedýchala. Konec je ale zase velmi klesavé tendence, protože ač jsem neodhadla vraha, motiv mě teda zklamal. Jako chápu, ale nemyslím si, že to je dobrý důvod k tomu zavraždit tolik lidí. To mě dost zklamalo a ve výsledku jsem z toho byla taková meh. Cením ale, že Elin má psychické problémy, které se v knížce řeší. Vůbec jsem netušila že je Sanatorium první díl s touto vyšetřovatelkou a nevím, zda se budu pouštět do dalších. Úplně se do toho nehrnu, ale pokud bude audio zpracování, tak to nejspíš zkusím. Sanatorium jako takové vlastně ani nevím, jestli bych doporučila, nebylo to úplně špatné, ale že bych byla nadšená, to se také říct nedá.

Sahti
Sahti
12.05.2023 5 z 5

Je to druhý den, co jsem knihu dočetla a mám ji stále v hlavě. Bylo to hodně napínavé a stále jsem si nebyla jistá, kdo za vraždami stojí... Když jsem se na konci dostala k odhalení vraždícího, byla jsem hodně překvapená. Ovšem epilog mě dostal a já přemýšlím, co vlastně mohlo být ještě jinak a já jsem přehlédla??? Hodně povedené.

ERIK 2
ERIK 2
16.04.2023 5 z 5

Za mne dobře napsaná detektivka, není to Chris Carter, na toho nikdo nemá, ale tohle stojí za přečtení.

lucia0482
lucia0482
11.03.2023 3 z 5

Musím povedať,že z tejto knihy mam veľmi zmiešané pocity. Páčila sa mi zápletka, napätia tu bolo až až. Začiatok ma veľmi nebavil, potom sa však dej pekne rozbehol. Hlavná hrdinka mi neskutočne liezla na nervy, nevedela som sa s ňou zžiť a od konca som čakala trochu viac. Kniha ako taká nebola zlá, zhltla som ju za dva večery, avšak čakala som viac

Fzuzik
Fzuzik
03.03.2023 2 z 5

Očekávala jsem něco jiného, ponuré prostředí mělo velký potenciál, který pro mě autorka nevyužila.

Janík511
Janík511
26.11.2022 4 z 5

Mě se kniha líbila a četla se mi dobře. Konec mohl být trochu více akčnější, ale nevadí. Nechápu nízké hodnocení.

Frenkis
Frenkis
01.11.2022 4 z 5

Autorka dobře vystihla ponurou zimní atmosféru hotelu, který je odříznutý od civilizace a stala se v něm vražda. Kniha se četla dobře, měla spád a těšil jsem se na rozuzlení, bohužel k mému zklamání, byl závěr knihy a motiv pachatele zbytečně překombinovaný téměř nereálný a napětí se z posledních kapitol téměř vytratilo do prázdna, kdy se rozebíral velice zamotaný a prapodivný důvod k vraždě.

111moni
111moni
23.10.2022 5 z 5

Nečekaně dobrá, zápletka, kdy vám běhá trochu mráz po zádech, zatajujete dech, přemýšlíte, kdo tedy a hlavně proč. Příběh má tempo, osoby jsou vykresleny přesvědčivě, otázky, které byly položeny, mají odpovědi. Nabízí se možnost pokračování, nicméně, tento příběh je uzavřen. Za mě dobrý.

L.Helena
L.Helena
06.10.2022 4 z 5

Knížka mě poměrně bavila. Líbilo se mi prostředí a atmosféra, dokonce jsem i docela rozuměla Elin, že vzhledem k prožitým traumatům nebyla tak úplně v psychické pohodě. Příběh se postupně rozvíjel, přibývaly záhady i zločiny. Akorát rozuzlení celého případu mně přišlo hodně nevěrohodné, motiv nepřesvědčivý, navíc nemám pocit, že by bylo v závěru vše vysvětleno. 3,5*

Keporkakyně
Keporkakyně
02.10.2022 2 z 5

V poslední době si člověk musí dávat pozor na knihy, kde je hlavní hrdinkou žena. Podle nich to totiž vypadá, že si něžná pokolení hrají na neskutečně silné a rozumné lvice, zatímco jsou jen hysterické a hloupé slepice.