Hedvábník

Hedvábník https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/221461/bmid_hedvabnik-2Er-221461.jpg 4 3391 640

Když se spisovatel Owen Quine ztratí, jeho žena se obrátí na soukromého detektiva Cormorana Strika. Domnívá se, že se manžel sám uchýlil na pár dní do ústraní – stejně jako to už dříve udělal – a chce, aby ho detektiv našel a přivedl zpátky domů. Jakmile Strike zahájí vyšetřování, je stále jasnější, že za Quinovým zmizením je více, než si jeho žena připouští. Spisovatel právě dokončil rukopis nové knihy, ve které vykreslil velmi jedovaté karikatury téměř všech svých známých. Pokud by byl román vydán, rozvracel by životy – je tedy mnoho lidí, kteří by si mohli přát Quina umlčet.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Plus
Originální název:

The Silkworm , 2014


více info...

Přidat komentář

LenkaMacak
06.04.2024 4 z 5

Parádní druhý díl série, líbil se mi ještě více než první. Vraha jsem neuhodla, i když jsem si pak říkala, jak to bylo jednoduché! 4/5*

Jaja0403
02.04.2024 4 z 5

Podle mě by kniha mohla být o polovinu kratší, ale jinak se mi líbila. Stejně tak jako první díl a určitě si přečtu i další


Petass
20.03.2024 4 z 5

Já jsem to věděla! Ale i tak jsem si pomalé vyšetřování a závěrečné odhalení užila. Spousta zajímavých postav, popisů, londýnských hospod a sněhu. :) I když mě druhý díl bavil a těším se na pokračování série, nechápu to nízké hodnocení Volání kukačky. Jednička byla dle mě ještě o fous lepší. Těším se, k čemu dalšímu odhalí Cormoran u Robin nadání a jak se jejich kancelář rozvine.

katerina4564
13.03.2024 3 z 5

Vzhledem k recenzím, jsem se po první knize těšila na druhou, ale přišlo bohužel zklamání.
Rozsáhlá kniha, ve které figuruje velké množství postav, velké množství popisů míst, ulic a budov a v podstatě jsem po většinu knihy neměla pocit, že se hledá vrah. Prostě jsem četla rozhovory lidí a chození po ulicích, ježdění taxíkem atd. Z knihy jsem měla dojem, že sama autorka nevěděla do poslední chvíle, kdo bude vrah a na konci to najednou nějak rozhodla. Po půlce jsem určité pasáže začala přeskakovat a závěr už mě v podstatě ani nezajímal. Mám ráda, když v knize alespoň trošku máte tušení, kdo za čím stojí a kdo, co provedl, ale tady už jsem v množství postav ani nevěděla kdo je kdo.
Stejně jako u první knihy jsem měla problém s češtinou a slovosledem, nečetlo se to příjemně. Nehledě na to, že když už jsou v knize použity vulgarismy, tak jich v jedné větě napočítáte nespočet, což mi přijde naprosto zbytečné.
Ještě zkusím třetí díl, ale pokud ani ten nezaujme, tak autorku odkládám.

radim777
10.03.2024 5 z 5

Poslouchána jako audiokniha ve vynikajícím podání Petra Olivy. Bombyx mori je určitě lepší jak Kukačka, ale i té první jsem dal plný počet hvězdiček, neboť někteří si léčí svůj komplex vůči autorce a označují knihu za odpad a to určitě není.

Detektivka s jednou vraždou bez zbytečných sériových vrahů, pedofilů atd. Vtipné a skvěle napsané.

luculi
08.03.2024 5 z 5

Po několika letech jsem se odhodlala vyzkoušet další díl ze série Cormoran Strike. Stále vychází nová pokračování a já zůstala zaseknutá u Volání kukačky. Ta mě kdysi příliš neohromila a tak jsem se dál nedostala.

Jenže pořád mě lákalo dát autorce šanci. Její první série je moje nejoblíbenější a v podstatě mě přivedla ke čtení. Nechtěla jsem ji tedy odepsat nadobro. A ještě že tak. Hedvábník mě chytil hned od začátku, velmi dobře se četl a mě bavilo sledovat pomalé odhalování pachatele, vyšetřování případu i vývoj vztahů mezi postavami. A že ty Strikovi postupy trvaly, to se musí nechat...

Byla to titěrná a zdlouhavá práce, zajímavá, i když mám radši příběh, který mě pomalu vede k vyřešení, abych sama dokázala tipovat pachatele, tady mi to ale příliš nešlo. Stopy byly vždy jen opatrně prozrazovány a ke konci si je detektiv vyloženě nechával pro sebe, takže bylo obtížné hádat, kdo je skutečný vrah. V tomhle případě nezbývalo než jen sledovat postupné odkrývání pravdy a dozvědět se ji až na úplném konci jako zbytek postav.

Nicméně i samotné detaily ze života ústřední dvojice plynou pomalu, jejich minulost i současnost, rodinné vazby, strasti a mnoho dalšího. To, co je dělá takovými, jací jsou. Přesto zůstávají určitá tajemství, která pravděpodobně přetrvají ještě pár nadcházejících knih. Tento postupný spád v ději i v charakterech hrdinů hnutí člověka číst a pokračovat. Proto jsem zvědavá a rozhodně budu sledovat příběh i nadále. Sérii znám také díky seriálu, který si však nepamatuji úplně podrobně, jen určité útržky. Kniha byla samozřejmě mnohem vypracovanější, ucelenější a rozhodně z ní má čtenář lepší prožitek díky delším postupům a vývoji, kdežto v seriálu to je jen na hodinku či dvě. Takže je to hodně odbyté. Každopádně je se na co těšit a brzy se ke Cormoranovi a Robin vrátím...

Thregadge
02.03.2024 4 z 5

Nechci opakovat, co jsem psal o první knize, ale ono to sedí stále. Dobrá, logická detektivka. Delší, ale čtivá. Díky tomu, že hlavní postavy už známe, nepůsobí první část tolik rozvlekle.

A opět – otřesná práce českého vydavatele. Ostuda, zmar a výsměch.

katst
02.03.2024 3 z 5

Co se týká zápletky, tak se mi první díl líbil víc. Příběhu tentokrát neprospělo velké množství postav, díky nimž byl děj poměrně nepřehledný a ani vleklé pasáže, ve kterých se rozebírá pointa knihy, jejíž autor zmizel a detektiv po něm pátrá.
To nic nemění na tom, že se těším na třetí díl, protože mě baví postavy a příběh hlavních hrdinů.

Emik87
24.02.2024 4 z 5

Detektivka je to rozhodně kvalitní. Jen jsou tam nudné pasáže, bez kterých by se čtenář klidně obešel.

Mona-Lisa
23.02.2024 5 z 5

Nekrvavá detektivka, kde zapojíš hodně svou dedukci a skládá se opět s přehršle výslechů. To bych chtěla s chutí napsat, ale i oběť by sama jistě potvrdila, ze způsob skonu lze označit jako bizarní, sadistický až groteskní.
Ale přijde na něho řec sporadicky, tak citlivé duše to přežít můžou, nebojte.
Tentokrát se pohybujeme v prostředí vydavatelství a spisovatelů.
A přichází hodně na přetřes soukromí soukromého očka a jeho pravé ruky-Robin.
Je mi jasné, ze číst to fyzicky v knižní podobě, tak brblám na rozbředlost.
Ale v uchu jsem audiknížce nevyčítala zhola nic.
Každou Strikeovu hranolku jsem si užívala, problémy s protézou i plácání Robin ve vztahu s idiotem.
Na konci se zase zopakoval model - držení čtenáře v nevědomosti, kdo je vrah.
Tentokrát jsem neuhodla nic.
Mám je moc ráda oba, tohle se Rowling fakt povedlo, jdu na další díl.

okeey
23.02.2024 5 z 5

Tato série je jiná nebo aspoň mi to tak přijde oproti ostatním detektivkám. To, že J.K.Rowling zkrátka umí, o tom se nemusíme vůbec bavit. Cormoran a Robin mě dost baví, navíc byl tento díl protknut literaturou, což je u mě téměř sázka na jistotu. Audioknihu jsem poslouchala při práci, vaření úklidu, zkrátka vás nutí k touze vědět, jak příběh dopadne. Jdu rovnou na další díl, věřím, že hude zase o kousek lepší nebo minimálně stejně tak dobrý.

jirina4159
15.02.2024 5 z 5

Velice zajímavý konec tohoto pachatele snad nikoho nemohlo napadnout, detektiv Strik nakonec ale prokoukl. Spokojenost doporučila bych.

Sulmo
12.02.2024 5 z 5

Místy dlouhé, občas napínavé, a po odhalení vraha si řeknete Proč mě to netrklo dřív? No-Strika taky ne...

Havrnka
14.01.2024 4 z 5

Tento díl se mi líbil víc než první. Ten jsem četla ještě před tím, než jsem se připojila ke čtenářské výzvě.
Děj měl větší spád, napínavé pasáže. Tentokrát jsem se v pachateli spletla.

Ísačop
13.01.2024 5 z 5

Vcelku solidní detektivka. Četla se dobře, místy trošku zdlouhavější, ale nijak to mi to nevadilo.

Luigi1
02.01.2024 4 z 5

Dobře se mi to čte

KnihomolkaOli
11.12.2023 4 z 5

První díl byl podle mě lepší, odsejpalo to. Tahle kniha se docela vlekla, klidně mohla být kratší, ale opět jsem do poslední chvíle nevěděla, kdo je vrah.

Honey0105
21.11.2023 4 z 5

Knihu jsem si, stejně jako první díl, poslechla v audiu. Znovu skvěle namluveno. Cormoran Strike mě začal bavit už s prvním dílem a druhý rozhodně nezklamal. Abych pravdu řekla, tak jednička mě bavila víc. Dávám ale stejné hodnocení, jelikož na 3hvězdy to rozhodně není. Za mě moc příjemná detektivka. Spisovatele jako Owena bych asi potkat nemusela, jelikož náměty jeho děl mě opravdu šokovaly. To by nebyla literatura pro mě. Další díly s Cormem pro mě ale rozhodně budou a těším se na ně.

m_martina
20.11.2023 3 z 5

Od prvního dílu řady s Cormoranem Strikem jsem měla velký odstup, proto mi chvíli trvalo, než jsem se začetla. Bohužel jsem byla nakonec o něco méně spokojená než u předchozí knihy. Dávám tedy tři hvězdy, ale další případy si určitě přečtu také. A pevně věřím, že budou lepší.

mila2411
04.11.2023 4 z 5

Po neuvěřitelně pěkném "Volání kukačky" velké těšení... zklámání se rozhodně nadostavilo, ale nadšení z prvního setkání s Cormoranem se už nedostavilo. Jako audiokniha stále vysoký nadrůměr, bohužel Petr Oliva naposledy. Hodně zvláštní prostředí anglické literární smetánky, originální vražda, dobré, fajn čtení.