Starožitná smrt

Starožitná smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225851/bmid_starozitna-smrt-225851.jpg 3 47 17

Detektiv Berka série

1. díl >

Stanislav Berka, bývalý kapitán kriminálky, nyní soukromý detektiv, má za sebou dobrodružnou minulost, miluje dobré jídlo a pití, procházky kolem Brněnské přehrady a svoji sbírku modelů všeho, co má kola. Jeho vyšetřovací metody jsou občas lehce neortodoxní - jediné, co ho zajímá, je výsledek. Když ho kamarád kněz poprosí o vyjasnění osudů před lety ukradené a náhodně nalezené sochy z jeho kostela, Berka mu nabídne pomoc. Brzy však zjistí, že se zamíchal do záležitostí, které jsou velmi nebezpečné pro něj i pro jeho klienty. Zdaleka totiž nejde jen o jednu dřevěnou sochu...... celý text

Přidat komentář

pepa4081
24.02.2023 4 z 5

Trochu přitažené za vlasy, ale je to knížka. Velmi dobře se četla. Doporučuji.
Velmi uspokojivé.

EliskaD
10.01.2023 2 z 5

Asi třicet stran před koncem jsem knihu odložila a měla jsem s ní seknout rozhodně dříve. Kniha je psaná velmi nepříjemným jazykem, takovým komisním, navíc v dlouhých souvětích. Ani námět a protagonisté to nevyvážili k lepšímu. Ve snaze o autentičnost autor také několika postavám dal stejná jména, takže máme třeba několik Radků nebo Honzů.


kolacky
22.08.2021 3 z 5

Opět tentýž Češka, ukecaný a opakující se...
A že by bylo v Brně tak oblíbené jméno Radek? Už jinde jich bylo ažaž. Tady Radek Vohnoutka, Radek Sirový, Radek Čech... hm.

Marla
12.05.2021 3 z 5

Sex, prachy, vlivní lidé, lepé děvy, jedno soukromé očko a spousta chyb. Víc není třeba psát.

twix6862
07.01.2021 2 z 5

Neurazí, nenadchne. Čtivost spíš průměrná, zápletka vzbudila můj zájem až těsně před koncem. Postavy nezískaly mé sympatie. Dala bych hvězdu navíc za českého autora, ale hrubé chyby v knize a nelíbivý jazyk si ji fakt nezaslouží

jprst
02.05.2020 2 z 5

Tak jsem po nějaké době zase zkusil detektivku českého autora, jehož knihy se mi zatím vyhýbaly. A výsledek? Žádné velké očekávání jsem neměl, ale i tak mě to zklamalo. Chyběl tomu spád, dost zbytečné vaty, jako by autor byl placen za počet stránek, prostě slušnější podprůměr, na který asi brzy zapomenu.

rafan65
13.02.2020 5 z 5

Moc pěkná kniha bezvadně se čte,děj člověka vtáhne a nepustí dokud knihu nedočte.

Vojslava
09.02.2020 4 z 5

Kam se může zvrhnout pátrání po osudech (ne)obyčejné starožitnosti... :-) Pobavilo mne, jako četba na cestu do práce víc než pohodové, nad některými pasážemi jsem jen tak zakroutila hlavou, nad některými dostala hlad, některé mne bavily. Autor prostě neuchvátí, ale neurazí. Asi zkusím - až budu potřebovat vypnout - něco dalšího.

trudoš
08.01.2020 2 z 5

Kdyby šlo o polovinu kratší román, skončil bych s hodnocením na poctivých padesáti procentech. Jenže rozsah dvou set padesáti stran byl na i takovouhle „detektivku“ moc. Asi to má co dělat s tím, že vysloužilec Stanislav Berka je tak bodrej, až mě z toho drnčely zuby. Navíc všechno ví, všechno zná a o polovinu mladší holky z lepší společnosti mu padají do náruče lusknutím prstů. Že by v tom bylo to bezelstné image à la Jiří Krampol? Nevím, nepochopil jsem.
Zápletka vykročí jedním směrem, pokračuje úplně jiným a k vraždě se děj přichomýtne málem omylem. Půlka vyprávění je přitom o tom, jak postavy drží jedny druhé v šachu. Velmi napínavé, vskutku. Což je ještě podmíněno popisy hospodských jídel a krás brněnských lokalit. Celé to pak vyvrcholí v polistopadovou pohádku, která by se mohla jmenovat Kterak čestný detektiv zlotřilou mafii přemohl. To se přiznám, že i kinematografické klenoty jako Kamarád do deště II či Nahota na prodej v sobě měly víc napětí, než celá tahle podivuhodnost.

ivoiro
24.11.2019 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, kterou jsem sloupnul jako malinu.

witko
18.06.2018 2 z 5

Měl jsem co dělat, abych knihu vůbec dočetl. Nesedla mi. Zkusím ještě nějakou od tohoto autora, ale nevím, nevím.

Honzin
09.06.2017 3 z 5

Každopádně je kniha psaná čtivě.

kika 13
11.09.2014 3 z 5

Česká detektivka i když se odehrává v zahraničí.

Keddie
16.10.2013 3 z 5

Jsem sice milovník spíše klasických detektivek, ale i při čtení této knihy jsem se bavil. Román je celkem svižný. Zápletka je jednoduchá, možná by někdo řekl i celkem banální. Pokud hledáte oddychovou četbu, při které nemusíte přemýšlet, pak knihu doporučuji. Pro náročné milovníky detektivek ale moc není.

Sirius
10.08.2013 2 z 5

Řekl jsem si, že bych si mohl přečíst taky nějakou českou detektivku. Volba padla na Starožitnou smrt - jméno autora mi nic neříkalo, ale anotace zněla poměrně zajímavě, stejně jako název. Příběh mi přišel celkem fajn, hlavní hrdina se tváří sympaticky. Ale to je asi tak všechno. Vedlejší postavy jsou jen papírový figurky, co mají dva úkoly: 1) pokecat s hrdinou 2) hrdinovi pomoct, protože jsou jeho kámoši ještě z doby, kdy byl policajt a bez jejich pomoci by se ani nepoškrábal ani na zadku. To jsou ještě pořád věci, nad nimiž lze přimhouřit oči, jelikož se jedná o prvotinu. Nad čím ale přimhouřit oči nemůžu, je autorův otřesný styl, kvůli němuž se mi kniha zprotivila a četby jsem v půlce zanechal. Odpovědný redaktor nejspíš knížku viděl z pendolína - jinak by autorovi překopal idiotsky sestavený věty, vyškrtal všechny "mého" "svého", pro příběh zcela nedůležitou první stránku (kde hrdina chlastá pivo a cpe se velkou porcí žebírek ve své oblíbené restauraci) centimetry v popisech osob (kvůli tomu jsem měl místy pocit, že se jedná o technický popisy) a pro příběh nedůležité a nudné informace o různých lokacích, kde se příběh odehrává. Takže koho tady člověk musí podplatit, aby v dnešní době dostal českou detektivku na úrovni?

Macek58
05.06.2013 4 z 5

Výborná detektivka,krásné čtení na dlouhé zimní i nezimní večery.Už se těším na další autorovu knihu.

vitavita
06.04.2012 4 z 5

Děj se odehrává i v Brně a dobře se čte.