Deštivý den

Deštivý den https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207509/mid_destivy-den-k0c-207509.jpg 4 89 62

Velmi silný, intimní a citově nabitý příběh mladé ženy, vlastně ještě dívky, která v jediném okamžiku přichází o skvělého partnera i malou holčičku a která jen po drobných a opatrných krůčcích hledá nové naplnění svého osudu, je důvěrnou výpovědí o cestě z hlubiny osobní tragédie k dalšímu životu, ke kráse všedních i nevšedních okamžiků i k novým přátelstvím a skutečné lásce. Ale nic není jednoduché, do cesty se jí náhle staví šokující překážka a příběh s téměř detektivní zápletkou míří k překvapivému finále. Dramatický děj autor oživil milým humorem. Prostě, upřímně a čistě napsaná kniha, která jistě zasáhne všechny čtenářky (i čtenáře) nejen věrohodností osobního prožitku, ale především tím, co nepochybně nabízí v první řadě: totiž naplněním naděje, že i ten nejtemnější mrak má stříbrný okraj.... celý text

Přidat komentář

pegasek
25.10.2022 5 z 5

Ke knize jsem se po letech vrátila.Moc mě mrzí,že autor této knihy už nežije,protože bych byla velmi zvědavá na další jeho knihy.Pribeh se mi líbil poprvé a i dnes.je to silný příběh a chvilkami bylo těžké knížku číst,protože bolest kterou hlavní hrdinka prožila byla příliš hmatatelná,příliš skutečná.Doporucuji knížku přečíst ostatním i s odstupem času

Shardlake
27.01.2020 3 z 5

Na začátku příběhu čtenáře až mrazí. O mladé ženě, která ztratí své nejbližší a o tom, jak se snaží znovu žít a najít nový smysl života.


hellena1523
19.08.2018 4 z 5

Knihu jsem i já dostala s věnováním od autora, za což moc děkuji! :)
Přečetla jsem si ji jak já, tak maminka, což asi hodnocení výrazně pomůže. Mě příběh zas až tolik neoslovil, neboť to nebyl můj šálek čaje, ale maminka byla nadšená.
Nakonec, když jsme si o knize povídaly, dospěly jsme k tomu, že je moc hezky napsaná; velmi dobře se čte, takže bych to viděla na takový zdařilý, lepší průměr, který asi neosloví každého, ale myslím si, že pro určitou cílovou skupinu je perfektní.

Patapuf
28.07.2018 1 z 5

Jako u ostatních... knihu sem dostal od autora... díky..... jinak bych řekl, že méně je někdy více.... děj se táhne jako smrad nad smetištěm..... konec překvapil, ale mám z toho rozpačité pocity.... podle mě nereálné.... zkrátil bych to tak na polovinu a závěr bych změnil na něco uvěřitelnějšího... hvězda za snahu a prvotinu....

Hathor89
29.03.2018 4 z 5

Začátek knihy zcela pohltil moje smysly. Popis autonehody vypadal zcela reálně. Také se mi líbilo psychologické zpracování návratu do života, prolínání minulosti se současností, smutné oči průvodkyně … které nakonec začínaly postupně zářit. Ale … Bohužel část knihy připomínala četbu, kterou bych zařadila do červené knihovny (tu běžně nečtu), a to mě zklamalo, obzvlášť chování skutečného viníka mi připadalo neuvěřitelné, plán záchrany dvou duší, který se změnil v lásku. Děkuji, ne. Některé citáty doplňovaly děj a dávaly mu smysl, ale možná jich bylo moc. Ale každý autor má určitě vlastní osobitý styl. Musím ocenit absenci chyb v textu, což je ve srovnání se současnou českou produkcí velký úspěch.

Ewiczka_areebah
24.02.2018 3 z 5

Knihu jsem jako několik dalších zde dostala přímo od autora a slíbila nezaujatý komentář...tak tady je: kniha jako taková není špatná, nápad dobrý, prvních pár stránek mne vtáhlo do děje..popis nehody byl zcela reálný a nakopl mne dočíst tu knihu...dokonce i ten nápad na rozuzlení je vážně dobrý....ale je tam spousta zbytečný omáčky okolo, spousta popisů o ničem..x stránek které tam jsou vlastně k ničemu a spousta odstavců které jsem měla nutkání přeskočit..na prvotinu ale myslím si velmi dobrá kniha:)

SlamLenka
10.12.2017 odpad!

Stejně jako jiní přede mnou, i já jsem od autora knihu dostala zdarma poštou. Nemohu se teď zbavit dojmu, že jen jako odměnu za tento dar mnozí hodnotili knihu pozitivně, ale já tak opravdu činit nemohu - tím bych zabila své vlastní svědomí.
Dialogy v příběhu byly hodně laciné a nerealistické, oslovování postav mezi sebou bylo nepříjemné, užívání zdrobnělin nemístné (podobně nevhodné jsou i užitá citoslovce), nervy drásající jsou pak popsané myšlenky dětí za současného užití šišlání. Podobně se to má i s popisy děje - jsou laciné, vlastně až kýčovité, přitom jen ploše zasazené do prostoru. Postavy jsou silně nesympatické a velmi povrchně vykreslené, nedospělé (dospělí tam jednají jako děti ve věku 12-15 let). Těch několik zvratů, které v knize jsou, lze popsat jen jako účelové (tedy zvrat jen proto, aby tam nějaký byl) a opět velmi nerealistické.
Do budoucna bych navíc doporučila více dohlídnout na korekturu, narazila jsem na několik chyb, např. v dělení slov na konci řádku nebo když je zde psáno email, ale myšlen je e-mail.
Hodně dlouho jsem zvažovala, zda dám knize jednu hvězdičku nebo hodnocení "odpad", ale protože jsem měla problém knihu dokonce jen dočíst, přikláním se k tomu horšímu hodnocení a čtenářům, kteří od knih očekávají víceúrovňový požitek a záleží jim i na formě podání, Deštivý den nedoporučuji.

whiolet
30.05.2017 3 z 5

I já jsem dostala knihu s věnováním přímo od autora, vážím si toho a děkuji.
Do poloviny mě kniha překvapila jak čtivě,citlivě a nenásilně byla napsaná.
Ovšem druhá polovina knihy byla jako z dívčího románku a posledních třicet stránek knihy bylo pro mě velmi nereálné. Opravdu jsem se děsila toho, že to skončí happyendem.
Takže ačkoliv mě mile překvapila hodnotím jí jako průměrnou

1casper
28.05.2017 5 z 5

Knihu jsem dostala s věnováním přímo od autora, i tímto mu děkuji. :-)
Tato knížka patří k těm, kde jsem si přála, aby měla o sto stránek víc. Ráda se k ní někdy vrátím. Skvělá knížka na dovolenou.
Je hodně čtivá, taková "lidská". Jen bych vynechala ty zdrobněliny, přeci jen mi k dospělým lidem nesedí...je to můj názor.
Dávám pět hvězd a doporučuji.

viva71
24.05.2017 1 z 5

Knížku jsem dostala, čehož si velmi vážím a děkuji přímo jejímu autorovi. Slíbila jsem hodnocení a tady je.
Začátek knihy mě zaujal. Ne proto, že bych vyhledávala černou kroniku v Blesku a lákal mě popis tragédie mladé rodiny, ale proto, že jsem chtěla vědět, jak se hlavní hrdinka s takovou hrůzou vyrovná a zda to vůbec dokáže. Střih, o pár let později přichází úplně jiná žena-dívka, neustále zmiňovaná jako Erička (ta zdrobnělina mi vadila strašně moc), mentálně i pocitově někde úplně jinde, než bych očekávala u ženy s tak bolestnou životní zkušeností. Nadbíhání Standy mi připadalo velmi lacině růžové a jejich dialogy místy...jak to popsat?...asi"mluví jen proto, že mluví".... Knížku jsem dvakrát odložila a znovu se k ní vrátila, ale děj mě už nezaujal a trošku jsem se obávala "šťastného konce", který by mi názor na tuto knížku ještě více pokazil.

Nedočetla jsem ji. Posílám ji dále a věřím, že svého čtenáře si najde:-)

werous9584
06.05.2017 2 z 5

Předem bych ráda autorovi poděkovala za knihu a věnování. Ráda ji pošlu dál někomu, komu by se mohla líbit.
A protože jsem slíbila své nezaujaté hodnocení, přidávám svůj názor.
Mě kniha příliš neoslovila.
První kapitola byla vylíčena skvěle. Zaujalo mě česko-slovenské spojení, i to jak spolu pár komunikuje po česko-slovensku, můj muž je slovák a podobně mezi sebou mluvíme, takže autenticita se počítá.
Ale po rychlém spádu a hrůze první kapitoly nastává spíš takový pomalý, hodně popisný děj. Často, možná více než časteji, kniha připomíná dívčí román.
Hrdinka, kterou vykresluje první kapitola jako dospělou ženu, jež zažije peklo, si v další části nedokážu představit jako dospělou ženu. Působí spíše jako naivní dítě, z oněch jmenovaných, dívčích románů. A nedokážu si ji zapasovat zpátky jako matku a manželku.
Další kapitolou jsou pro mne zdrobněliny jména, to je tragédie. Neuvěřitelně mne Eričky a Zuzanky dráždily.
Poslední věcí je obálka, která k ději absolutně nesedí. Kniha by si zasloužila přebalit, jež osloví přímo čtenářky, kterým je bezpochyby určena.
Závěrem bych knihu, ač přes mé víceméně kritické hodnocení, nezatracovala. Své oblíbence si jistě získá.

Dimas
02.05.2017 3 z 5

Jednu hvězdičku dávám za absenci pravopisných chyb a překlepů, kterými porevolučně vydané knihy překypují a osobně mi velmi kazí zážitek. Druhá polovina byla o hodně lepší, včetně rozuzlení, ale není to knížka, ke které bych se vracela.

sarka45
27.04.2017 4 z 5

Není to žánrově úplně můj šálek kávy, ale myslím, že se pohled do křehké ženské duše autorovi docela povedl. Trochu mi místy nesedl autorův jazyk, zdrobněliny jmen nemám ráda a souhlasím s danazeskolky, že by trochu škrtů neškodilo, ale celkově si myslím, že je to vydařená prvotina, a i když asi nikdy nedosáhne na nálepku bestseller, jistě si své čtenáře najde.

danazeskolky
25.04.2017 2 z 5

Kniha se mi dostala do ruky také jako dar od autora, takže jsem se přiměla ji přečíst a napsat slíbený komentář. Plně souhlasím s Raskenem a Mátovou. Knihu doporučím k přečtení romantickým duším, které si rády občas přečtou i bolavé příběhy a nehledí příliš na literární kvality. Zápletka by byla celkem slušná, proto jsem i dočetla do konce. Přiznám se však, že určité pasáže jsem přeskakovala. Opravdu si myslím, že schopný redaktor by knize mohl hodně pomoci. Sama jsem v duchu škrtala dialogy a prázdné odstavce. Zdrobněliny mi také hodně vadily. Místy to bylo ploché. Každopádně ještě chci dodat, že se mě příběh osobně dotýkal z důvodu, že mi také někdo nečekaně zemřel a pak jsem prožívala podobné stavy jako Erika (ne Erička). Takže popis pocitů byl pro mě věrohodný.

Mátová
06.04.2017 3 z 5

Kniha tak na půl cesty, byla by dobrá, opravdu dobrá (zápletka se mi moc líbí, konec jakbysmet, za ten velmi chválím) ale je tam spousta technických nedostatků v tom jak je napsaná, které jí podráží nohy a které by mohl vychytat šikovný redaktor, kdyby ji ovšem nějaký šikovný redaktor dostal do ruky.
Stejně jako mnohým dalším tady mi vadily zdrobněliny (podle mě do beletrie pro dospělé nepatří, určitě ne v takové míře), i některé další věci zde již zmíněné i ty které zmíněné nejsou a ze kterých krom jiného na dálku čiší nezkušenost autora. Stejně tak mě naštvala neskutečně odbytá sazba a grafická úprava (horší jsem snad zatím nepotkala, což je co říct).
Prostě další kniha a příběh, který nedostal náležitou péči, je to škoda. Přesto si myslím, že stojí za to si ho přečíst.
Moc děkuji autorovi za zaslanou knihu, i přes to, co jsem popsala výše se jí pokusím najít další čtenáře.

ber-tram
30.03.2017 5 z 5

Ač napsána měkce a poeticky (ne však změkčile), je tahle autorova prvotina (!!!) tvrdá a drsná (ne však tvrďácká) jako žula ...respektive jako život. Ne, tohle není splátková reklama za to, že jsem knihu od autora dostal gratis, ale poděkování za důkaz, že česká próza drží tak utajované trumfy, až o nich sama neví. 14/17

denib
22.03.2017 4 z 5

Příjemná romantická oddychovka, dobře se čte. Nesedělo mi pár detailů - např. že by průvodkyně, která je celý den na nohou, nosila lodičky. Také mě trochu iritovalo, že si tam dospělí lidé říkají Eričko, Slávečku, Karolko, jako by byli malé děti. Navíc se jména dost často opakují. I když spolu mluví třeba jen dva lidé, říkají si jménem. To působí nevěrohodně. Ale to jsou jen drobnosti. Celkově mi kniha připadá dobrá. Oceňuji, jak autor popsal depresivní pocity. A vůbec že jsou uvedené myšlenky podobnou formou jako přímá řeč. To mi vyhovovalo. Příběh jako takový je dojemný, poměrně sladký, určitě spíše pro ženy. Až se mi nechce věřit, že to opravdu napsal muž. Myslím, že knize může škodit anotace - pokud si jí někdo koupí jako detektivku, bude zklamaný. Ale jinak dobré. Jsem ráda, že jsem si to přečetla.

evask
18.03.2017 4 z 5

Knížku jsem dostala od autora. Jak hodnotit. Když se nad tím zamyslím, já asi rozlišuji kategorii Spisovatelé a spisovatelé, potažmo Knihy a knihy. Těžko hodnotit třeba Na východ od ráje od Steinbecka a poté si přečíst a dát hvězdičky Kostkovi. Čili ho škatulkuji do spisovatelé a v tomto oboru musím říct, že to nebylo špatné. Vytkla bych neustálé používání zdrobnělin u vlastních jmen, štvala mě Erička i Karolko. Velmi kladně hodnotím zvrat v ději koncem knihy, vede nutně k zamyšlení, jak bych se k tomu postavila já coby Erika. Dávám čtyři, doporučuji, knížku nechám kolovat.

iva23
13.03.2017 4 z 5

Napínavé vtažení do děje, uvěřitelné postavy, dobré dialogy. Příjemné čtení, já osobně bych ale vyměnila tu hromadu romantiky za víc napětí, které autorovi očividně také jde.

rasken
06.03.2017 3 z 5

Knihu jsem koupil přímo od autora. Není to moje káva. Příběh a rozuzlení zajímavé. Romantika veliká. Proto kniha nastoupila cestu přes moji paní dalším členkám krásnějšího a něžnějšího pohlaví. Mohu s radostí napsat, že ohlasy čtenářek jsou kladné.

Štítky knihy

prvotina tragédie ztráta blízkých poslední kniha autora

Autorovy knížky

Jiří Kostka
česká, 1958 - 2018
2014  77%Deštivý den

Kniha Deštivý den je v

Přečtených91x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených8x
Knihotéce39x
Chystám se číst34x
Chci si koupit3x