Desiaty kruh

Desiaty kruh https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91096/desiaty-kruh-91096.jpg 4 600 150

Dych vyrážajúci a výborne vyrozprávaný príbeh o dospievajúcej dievčine, ktorú znásilnili. Pre jej otca Daniela, úspešného výtvarníka a autora komiksov, je dcéra Trixie svetlom života. Je jeho inšpiráciou. Z mladého buriča, ktorý sa vymanil z bezútešného života v aljašskej tundre, kde vyrastal medzi Eskimákmi Jupikmi, sa zo zlodeja, bitkára a pijana, stáva zodpovedný otec a oddaný manžel. Na pohľad bežná usporiadaná rodina sa po dcérinom znásilnení ocitne v prudkej víchrici, zmietaná citovými búrkami, skúšaná démonmi...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Tenth circle , 2006


více info...

Přidat komentář

Květ
13.02.2024 3 z 5

Kniha Desátý kruh není lehké čtení, jak by taky mohla, když jejím ústředním tématem je znásilnění nezletilé, k tomu se přidá deprese, sebepoškozování, rozpad rodiny, útěk... Autorka si vybírá těžká témata, toto není její nejlepší dílo, čekala jsem trochu víc, něco mi chybělo a komiksová linka mě spíš rušila, ale celkově to určitě není špatné. (3,5*)

gaaabi
30.12.2023 3 z 5

Konec trochu přitažený za vlasy, ale pořád je to má oblíbená autorka.


netopýrek1985
24.10.2023 4 z 5

Pěkný příběh

Lotuska96
26.08.2023 3 z 5

Příběh to byl zajímavý, ale pro mě to byla jedna ze slabších knih od autorky.

Andynka
10.07.2023 5 z 5

Tahle autorka mě každou přečtenou knihou mile překvapuje. Nikdy netuším, co od knihy mám čekat. Pokaždé je to napsané jinak a knihy se věnují spoustě tématům.
Jediné, co bych autorce nechala, že témata jsou to vždy vážná.
A tahle kniha mě taky dostala.
Příběh o dospívání mladé dívky a jak to zvládá rodina.
Hodně mě na knize zaujmulo i to komiksové spojení. Celé to spolu opravdu hezky sedlo.

Pavlaj
21.06.2023 5 z 5

Zajímavé, že má knížka na DK tak nízké hodnocení, protože mně se líbila stejně jako ostatní od Picoultové. Propojení s Božskou komedií a devíti kruhy pekla, s komiksem i eskymáckými legendami mi přišlo nápadité a každý z prvků měl v ději svůj význam. Těžší na čtení, protože bez pochopení všech těch alegorií a podobenství se člověk nedostane ke smyslu příběhu.
A to wow na konci tu taky bylo. Jen jím nebyl pachatel zločinu, ale fakt, že peklo, kde se finále odehrává, je možná peklem pro někoho, ale někdo jiný tam naopak může najít to, po čem touží.
"V této části světa lidé věřili, že myšlenka se může kdykoli přeměnit v akci; slovo, na které jen myslíte, má dostatek síly, aby ranilo nebo vyléčilo, jako to, které vyslovíte nahlas".
"Někdy se to, co si přejeme, skutečně vyplní. A někdy je to ta nejhorší věc, která se mohla stát".

knihomol1985
28.05.2023 3 z 5

Tohle byla moje první kniha od spisovatelky - bohužel mě moc nezaujala - zdlouhavé a natahující ...

Martinalib
15.05.2023 2 z 5

Zatím nejslabší kniha od Picoultové.... četla jsem po kouscích večer, cca 4 měsíce... nudné, zdlouhavé a hlavně předvídatelné....
Trixie, hlavní hrdinka, katastrofa...

Allishka
12.05.2023

Slabší kniha od spisovatelky. Nelíbilo se mi chování hlavní hrdinky. Ale to neznamená, že takové holky doopravdy neexistují. Jen pro ně nemám pochopení. Co se týče knihy, tak byla hlavně až uboze předvídatelná, věděla jsem trapně brzo snad všechno, co tam prokouknout šlo, a to se většinou nad rozuzlením vůbec nesnažím přemýšlet.
Od Jodie Picoult doporučuju hlavně Čas odejít. To je TOP kniha.

2509
29.03.2023 4 z 5

Vyprávění mě přimělo přemýšlet a zamyslet se.

tabaluga
08.02.2023 4 z 5

Příběh 14 leté Trixie, která dospěla dříve než měla. Kniha mne zaujala a přečetla jsem ji za jeden den. Postava Daniela mne bavila svou odhodlaností a že se byl schopný navrátit zpět ke kořenům. Pro Lauru už jsem tolik pochopení neměla. Líbil se mi vložený komiks.

Phyl
17.01.2023 2 z 5

Chybí tomu stránky s vysvětlením pro hlupáky bez superschopnosti číst mezi řádky řádků vypsaných mezi dalšími řádky a je v tom bordel a chaos, který bobtná do absolutně nezvládnutých a frustrujících kombobobusů 3000.

mončičák42
27.11.2022 4 z 5

Zajímavá smutná drsná kniha. Líbilo se mi propojení s komiksem a vyprávěním o Aljašce. Daniel je velmi dobře ztvárněnou postavou a jeho bezpodmínečná láska k dceři je neotřesitelná. Někdy jsem však nerozuměla chování Trixie a Laury. V určitých situacích se chovaly dle mého neadekvátně okolnostem. Proto spíše hodnotím 3,5*.

Mikanadeta
25.10.2022 5 z 5

Zajímavý námět, kniha mne bavila a pohltila, přečteno za 2 dny. Toto je má třetí kniha od autorky a určitě ne poslední.

Littlemonday
13.09.2022 2 z 5

Desátý kruh - Jodi Picoultová

Kniha, ke které jsem se dostala díky knižní štafetě. ️

Anotace:

Stoneovi žijí na malém městě a nijak nevybočují z průměru. Čtrnáctiletá Trixie studuje na střední škole, otec Daniel je malířem komiksů a matka Laura profesorkou filozofie. Jejich poklidný rodinný život však končí v okamžiku, kdy Trixie oznámí, že ji její bývalý kluk znásilnil. Roztáčí se kolotoč událostí, který kromě ničivého vlivu na vzájemné vztahy všech zúčastněných přináší i spoustu otázek. Proč Trixie Jasona udala, když ho tolik milovala? Skutečně ji Jason znásilnil, nebo si vše jen vymyslela, aby se mu pomstila? Proč Daniel nikdy nemluvil o své minulosti? Jakého démona v sobě ukrývá? Proč Laura nebyla doma, když ji její dcera nejvíc potřebovala? A opravdu si každý musí projít všemi kruhy pekla?

Recenze:

Zajímavé téma ke zpracování, ale kniha byla celkem peklíčko. Moc nerozumím docela vysokému hodnocení, já totiž dlouho tak nudnou knihu nečetla. Byly tam napínavé úryvky, ale bylo jich pomálu a ještě si člověk vyústění v podstatě domyslel sám.
Za každou kapitolou čeká na čtenáře komiks, který je pěkně nakreslený, ale ve výsledku ještě nudnější než samotná knížka.
Hlavní postavy si člověk nemůže moc oblíbit, protože se o nich moc nedozví a když, tak spíš jen ty špatný věci. Ale důležitý věci jako jak na Aljašce říkají různým druhům sněhu vám autorka každopádně osvětlí.
Bohužel nic pro mě.

2/5 ⭐️

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme

Pajakub47
01.09.2022 2 z 5

Pro mě takový průměr... líbilo se mi líčení života Eskymáků...jinak pro mě taky takové místy nepochopitelné jednání hlavní postavy... avšak...jak můžem vědět, jak bychom v takové situaci jednali my? Ač se mi to nestává, rozuzlení jsem tentokrát vytušila i já....

LuccyS
19.08.2022 5 z 5

Další skvělá kniha od této autorky. Opět máme možnost nahlížet na problematiku z více stran a zamyslet se nad tím že i spáchaný trestný či je možno vidět z různých úhlů a nic není černobílé jak se jeví na začátku.

TaJeMa
14.07.2022 2 z 5

Tak tohle mě nebavilo, utahané, když se téma konečně začalo věnovat hlavnímu problému, opět jsme se ocitli někde jinde, v dětství, při seznámení....zbytečné, pouze to ubíralo na případné dramatičnosti. Vždy, když se na scéně objevil policista, tak mě to na chvilku upoutalo; ale to bylo půl stránky a pak dalších deset úplně zbytečných. A vložený komiks? Proč? Útěk Trixie? To jako fakt mělo čtenáře bavit? Já to dočetla silou vůle a to s pomocí místy "Z"etkového čtení.

Akinimod25
03.07.2022 3 z 5

Než jsem si knihu přečetla, tak jsem viděla i film. A musím říct, že filmové zpracování bylo lepší. Ačkoli mám tuto autorku moc ráda, tahle kniha mi vůbec nesedla. Celý příběh jede hrozně pomalu a hlavní postava se chová naprosto iracionálně (a to i na puberťačku). Útěk Trixie mě třeba nebavil vůbec. Je to zatím jediná autorčina kniha, která mi nesedla. Oceňuji však propojení s komiksem.

Kacatko86
21.05.2022 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, hlavně její začátek. Při čtení ve mě všechno vibrovalo. Naprosto dokonale jsem se díky autorce dokázala vcítit do vztahů, situací a pocitů, které hlavní hrdinové prožívali. Popis toho křehkého, strachu, bezmoci, lásky, odhalování minulosti, vztahů rodičů a dětí, partnerů vůči sobě navzájem, dospívání.... líbila se mi i postava a osud detektiva. Bohužel od určité chvíle už jsem tušila, jaký bude konec a kniha ztrácela své svižné tempo. A moc mile mě překvapilo, že se v knize objevila postava Josepha, o které si čtenář domyslel, kým byl, a přesto autorka nesklouzla ke kýčovitému happy endu.