Derviš a smrt

Derviš a smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195112/dervis-a-smrt-195112.png 4 15 5

Román Derviš a smrt patří k Selimovićovým nejvýznamnějším dílům, vysvětluje nelehké podmínky života za doby turecké nadvlády, a bývá často označován za metaforu tehdejšího jugoslávského režimu. Dvoudílný psychologický román, odehrávající se v období nadvlády Osmanské říše nad Bosnou a Hercegovinou, se stal v Jugoslávii na přelomu 60. a 70. let velmi populárním. Dočkal se několika reedic a byl přeložen do mnoha jazyků, včetně češtiny. Získal také několik prestižních jugoslávských literárních ocenění. Je psán jako vyprávění hlavního protagonisty v reálném čase z pohledu první osoby. Žánrem románu je psychologické drama s příměsí filozofických témat. Práce se zabývá životem různých lidí v nejmenovaném bosenském městě 18. století. Hlavním protagonistou je Ahmed Nurudin, derviš, který soupeří s tehdejší osmanskou správou a zabývá se jak těžkostmi svými, tak i svých bližních a přátel. Ústředním tématem je otázka, proč byl jeho bratr uvězněn a později zabit. Ve vězení se ale nakonec ocitají i další přátelé Nurudina. Román konfrontuje dobovou skutečnost s islámskými zvyklostmi a zásadami, vyloženými v koránu. Právě veršem z této posvátné islámské knihy vždy začíná každá kapitola díla.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Derviš i smrt , 1966


více info...

Přidat komentář

pepap
16.10.2020 3 z 5

Velmi peclive popsane niterni stavy a dusevni pochody cloveka. To se samozrejme projevi na jednoduche ctivosti dila (obecne to neprospiva). Musim priznat, ze jsem knihu docetl predevsim na zaklade doporuceni, ale (kdyz uz jsem s cetbou zacal) i ze zvedavosti - kam se dervis ve vyvoji sve mysli dostane. Libil se mi doslov o srovnavani popisu doby v knize se stalinskou erou a pomery v satelitnich statech SSSR. Obecne bych cetbu doporucil s tim, ze pokud se dostanete do druhe casti, uz to zvladnete a na konci bude dobry pocit :-)

maja2712
04.01.2020 5 z 5

Tuto knihu, jako jednu z nejlepších, nám doporučil na přednášce profesor psychologie. Četla jsem ji tak před 3 lety, nepíši tedy bezprostředně po přečtení. Pamatuji si, že mě zasáhla polemika nad životem v pravdě a naopak - ve lži a intrikování. Polemika člověka, který celý život pevně věřil v Boha, ve spravedlnost a byl ve zralém věku zklamán lidmi nejbližšími.


DeepSea21
20.06.2019 5 z 5

Hutná atmosféra,skvělý a zajímavý příběh,komplexní postavy,super.

zu_zuzulka
31.01.2017 4 z 5

Bolo to náročné čítanie, ešte na strednej škole... ale za maturitnú písomku o nej to bolo za 2 :) Asi sa k nej ešte niekedy vrátim, lebo je to dávno a asi mi príde oveľa zaujímavejšia než vtedy...

bubo bubo
29.04.2013 5 z 5

Jedna z mych oblibenych knih , dokonce tema me maturitni prace. Z Ahmeta Nurudina mi bylo vzdy hrozne smutno, a Hasan je takove slunce ktere prozari celou knihu, stejne jako v Selimovicevo jinem dile to dela Osman Vuk. Vsechny postavy jsou barvite popsany a musite se do nich vzit, treba u Nurudina jsem presne citila jak vas ten system musel drtit, a obrany nebylo.

Autorovy další knížky

Meša Selimović
jugoslávská, 1910 - 1982
1971  87%Derviš a smrť
1974  93%Tvrz
2015  0%Derviš a smrt, Tvrz
1982  0%Ostrov

Kniha Derviš a smrt je v

Právě čtených1x
Přečtených23x
Doporučených1x
Knihotéce49x
Chystám se číst23x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x