Pavučina snů

Pavučina snů https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154130/bmid_pavucina-snu-154130.jpg 4 1317 126

Kdysi dávno se v prokletém městě Derry (dějišti klasických románů To a Nespavost) spojili čtyři kluci a odhodlali se ke statečnému činu, jenž je navždy změnil. Nyní o pětadvacet let později jsou z nich dospělí muži, ale vzájemné pouto přetrvalo. Každou loveckou sezonu se čtveřice znovu schází v lesích severního Maine. Letos do jejich chaty zabloudí dezorientovaný cizinec, který mumlá cosi o světlech na obloze. A jeho nesrozumitelné blouznění se brzy ukáže až nepříjemně blízké pravdě. Zanedlouho jsou čtyři přátelé vtaženi do děsivého souboje se silami z jiného světa. Jejich jediná naděje na přežití leží ve společné minulosti – a v pavučině snů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Sci-fi

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Dreamcatcher , 2001


více info...

kristie
kristie
16.02.2024 3 z 5

King je moje slabost. Po skvělé Pohádce tak přišel čas na další knihu s nádhernou obálkou. Fakt jsem se na tohle těšila, ale bohužel se Pavučina snů stává zatím mojí nejméně oblíbenou kingovkou. Tohle mi prostě nesedlo. Kdybych se musela pokusit pospat proč, tak mě napadá jen klišé a to, že to na mě bylo až moc snové. (A taky mě nebaví téma invaze mimozemšťanů, ale s tím jsem do knihy šla a většinou mě King utáhne i "na vařené nudli".) Chvílemi jsem se v myšlenkách postav ztrácela a splývali mi dohromady. (Chápu záměr, ale na mě to už bylo prostě moc.) A ač jsem tohle nenapsala u žádné z knih od Kinga, tak tady mi to přišlo fakt šíleně roztahané. U jiných jeho knih si v tom libuju a s chutí čtu veškeré rozvláčné popisy, ale tady mě druhá třetina knihy hodila do solidní čtecí krize a musela jsem se donutit se tím prokousat. Konec už byl zase celkem napínavý a trochu tu pachuť zmírnil.

Pavučina snů má potencionál a svoje nadšené fanoušky si našla a ještě i najde, jak je vidět na hodnocení. Ale já se k nim nezařadím a budu se jen kochat obálkou ve své kingovničce.

MaroCZ
MaroCZ
10.01.2024 4 z 5

Jako autor mu závidím ty bytostně originální a přemýšlivé náměty :-)


roman9276
roman9276
24.11.2023 4 z 5

Jak mám s některými Kingovkami problém, tak tahle kniha mi opět otočila pohled o 180 stupňů. Typicky bych to zkrátil o 100 možná i o 200 stran, protože King vždycky odbírá od hlavního příběhu několika směry, ale v první třetině jsem byl odrovnanej, kam příběh směřuje a mega mě to bavilo. Potom kniha trochu ztrácí na tempu a konec nebyl úplně tak svižnej, jak jsem čekal, ale za mě opravu parádička.

m2056
m2056
03.09.2023 3 z 5

Moc mě tohle nebavilo zbytečně moc nataženo uvítal bych kratší verzi knihy.

Luigi1
Luigi1
23.06.2023 2 z 5

Tak tohla byla jedna ze slabších knih kterou jsem protrpěl

Vincenzoci
Vincenzoci
28.05.2023 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, i když později tak se konec dal odhadnout, hlavně mě pak zajímal epilog, co se tam dozvím. Nicméně knihu doporučuji, dobrý příběh, slušný spád děje, postavy tam pěkně pasují.

Majah68
Majah68
27.02.2023 5 z 5

"Epa si, epa si, áme eso a pási", úplně ho slyším i vidím :))
Moje první knížka od S. Kinga (kde se přede mnou těch 55 let schovával?)
Krásný jazyk, bavily mě ty jeho "nejedlovské" odbočky, v největším napětí dodá takovou absurdní chujovinu :).
První půlka knížky měla spád, od půlky se to trochu seklo a příběh začal být rozvleklejší, ale knížku jsem zhltla během 4 dní.
Určitě se pustím do dalšího.

Daduna
Daduna
25.01.2023 5 z 5

Nádhera. Klasická kingovka, která mně potěšila. Zvláštní myšlenka na konci knihy nesmí chybět.

Briv
Briv
11.01.2023 5 z 5

Už se u mě stalo tradicí, že na advent čtu něco od Kinga a to si říkám, že vánoční čas se budu věnovat jen oddechové literatuře :). No letos, jsem tomu šla naproti a rovnou o nějaký tip poprosila kamarádku, která toho má načteno mnohem víc a doporučila mi Pavučinu snů - konečně sněhová vánice na Vánoce :)
Maximálně mě dostalo, jak mistrně dokáže King proplést osudy a myšlenky lidí (i mimozemšťanů). Kniha je místy nechutná, ale tak to má King rád. Asi na mě měl vliv ten vánoční čas, ale až mě dojala láska 4 obyčejných kluků k Dudditsovi.

Pitbullka
Pitbullka
20.11.2022 4 z 5

Námět super, ale kéž by to zpracování bylo o něco kratší. Přes 600 stran dalo celkem zabrat.

MíšaS.
MíšaS.
04.11.2022 5 z 5

Navážu na poslední větu poznámky autora a celé hodnocení s ní shrnu - A já děkuji Vám, že jste ten příběh napsal.

IreneP
IreneP
03.11.2022 4 z 5

Přečteno skoro na jeden zátah a veliká spokojenost, ačkoliv si nejsem úplně jistá, že jsem všechno pobrala tak, jak to King vymyslel. Každopádně já razím teorii, že nemusím rozumět všemu a o to tajemnější ten příběh je. :-) Na sc-ifi si nijak nepotrpím, ale tady mě šediváci chytli. A jako ti paraziti v těle, to byl tedy super hnus! Jinak napínavé, postavy sympatické a na druhé straně psychopati, které by člověk nejradši odstranil co nejdřív osobně. Není to asi knížka pro někoho, kdo s Mistrem začíná, ale já ji řadím mezi své top.

candy-22
candy-22
25.10.2022 5 z 5

Skvělá kniha plná napětí.

renulka16
renulka16
22.10.2022 3 z 5

Pavučina snů je dle mého názoru zvláštní kniha. Velmi oceňuji Kinga, jak několik hodin dokáže rozepsat na 600 stran. To se musí nechat, že mít takovou fantazii je opravdu um. Na druhou stranu je to ale občas na škodu.
První třetina knihy je naprosto skvělá, má to svižný dej, pořád se něco děje. Jenže pak přijde druhá třetina knihy a kdyby tam nebyla, asi by to ani moc ničemu nevadilo. Ten útlum mě akorát odrazoval od toho, abych pokračovala dál.
Dlouho jsem se s touto knihou prala, odkládala a nutila do čtení. Není to však tím, že by kniha byla špatná, to ne. Ale já mám ráda zkrátka Kingovi kratší knihy (tak do těch 400 stran), protože mi přijde, že to má pak větší spád a nečekáte dlouho na akci.
Když se ale prokoušete tou druhou třetinou knihy, začne se zase něco dít až do konce.

Tahle Kingovka je zajímavá tím, že je to taková směska sci-fi, mimozemšťanů, armádních zátahů a uzavírání prostoru, roadtripu a taky občas pěkně nechutných scén, kdy se prostě King rozhodl popisovat krkání a prdění fakt dopodrobna, že sem nad tím občas kroutila hlavou, kam na ty nápady chodí.

Musím ještě podotknout grafické zpracování obálky, protože ta mě naprosto očarovala.

Rozhodně tuto knihu nedoporučuji někomu, kdo chce s Kingem začít, je to docela dost silné sousto. Ale těm zaběhlejším určitě jo, tedy pokud jste ji samozřejmě ještě nečetli. Já vím, že tahle kniha se u mě zkrátka řadí k těm slabším.

Andynka
Andynka
19.10.2022 5 z 5

Po hodně dlouhé době, jsem se opět dostala ke Kingovi.
A můžu narovinu říct, že bylo pěkně těžké si zvyknout na to pomalé tempo příběhu ( jak tomu obvykle u toho to autora bývá). Zvlášť, když se pustím do knihy , která má 700 stran a moc to neutíká. Pak jsem se konečně začetla a už mi utíkala stránka za stránkou.
Přiznám se, že já příběhy o mimozemšťanech nemusím.... Ale tenhle byl trochu jiný. A fakt mě bavil.
Příběh byl pekelně zamotaný. Vždy když jsem si myslela, že už se chytám, tak jsem byla vyvedena z omylu. Já tyhle propracované příběhy prostě žeru.
A kromě pořádně zamotaného příběhu, se v knize nezapomnělo zahrát čtenáři i na city a mohli jsme zde sledovat partu přátel, kteří spolu vyrůstali a zůstali spolu napořád. A musím říct, že tohle pevné přátelství tomu dodalo tu správnou atmosféru, kdy vy dýcháte za každého z nich od začátku , až do konce.

LucyEcstasy
LucyEcstasy
18.10.2022

(SPOILER) Tato kniha je trochu netradiční v tom, že v sobě nese prvky sci-fi.

Sledujeme příběh čtyř přátel z dětství - Petea, Henryho, Jonesyho a “Bobra”. Prolíná se tu jejich dětství s dobou o 25 let později.

Jako děti se hrdinně zastanou postiženého Dadyce a to je všechny navždy změní.

O těch 25 let později je celá parta na lovu v horách. Jonesyho v chatě najde neznámý muž a mluví o jakýchsi světlech na obloze. Po návratu Bobra se společně postarají o toho muže. Nicméně tato noc změní naší čtveřici životy navždy.

Stává se z nich kořist pro bytosti z jiného světa. Podaří se jim přežít?

Tato kniha je celkem bichlička. Má nějakých 600 stran. A za mě by jí vůbec neuškodilo, kdyby měla o nějakou tu stovku stran méně.

Začátek byl plný akce a příběh mě vtáhl do prostředí zasněženého lesa v horách prakticky hned.

Říkala jsem si, jak mám šťastnou ruku na zajímavou knihu, protože tím myšlenka celého příběhu rozhodně je.

Ale zřejmě jsem to zakřikla.

Po nějakých 200 stránkách totiž přišla pasáž, kdy se prakticky nic nedělo a jen se popisovalo, co se děje na vojenské základně. Chápu, že to tam pro úplnost mělo být, ale za mne, by to šlo zkrátit. Měla jsem chuť knihu i odložit, ale vydržela jsem. Vyplatilo se to.

Po prokousání této části opět naběhla dramatická linka, která gradovala do vynikajícího konce.

Nesměly samozřejmě chybět ani prvky hororu a tajemné atmosféry.

Líbilo se mi i představa autora o mimozemských bytostí a jejich “návštěvy” na naší planetě. Byrus a ostatní názvy jsem si později i googlovala a určitě to doporučuji prozkoumat.

V knize jsem se i zasmála. A to u vysvětlení SSDD a Bobrových hlášek/nadávek.

Z knihy jako celkové mám ve finále smíšené pocity. Za mne patří do kategorie “nenadchne ani naurazí”.

Hodnotím 3,5/5⭐️

pastelkaX
pastelkaX
23.08.2022 4 z 5

Uuuf! Takže tady máme partu dětí z Derry(bydliště, které prostě má svoje rizika...), partu už dospělých dětí, která v Derry mnoho zažila a jednoho úžasného chlapce s downovým syndromem, který jim otevřel úplně nový svět a který s nimi celý život sdílí to nejčistší přátelství, kterého je člověk schopen. Jo a pak tu jsou emzáci, co náhodou spadli v lesích Maine a náš svět se jim docela líbí. Spojíte-li pojmy Derry, Maine, UFO a telepatie, pravděpodobně vás tak jako tak napadne jméno King.
Tahle kniha je geniální, a za tím si stojím i přes fakt, že pro mě osobně to až taková bomba zas nebyla...ALE, napsaná je sakra geniálně!
P.S.: Proč zrovna já musím uprostřed čtení téhle knihy potkat pána s podivnou červenou vyrážkou na ruce?

Astonius
Astonius
24.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Říci o autorovi, že jeho fantazie je neuvěřitelná a jeho spisovatelské řemeslo dokonalé, je sice pravdivé, ale velmi slabé označení toho, co v této knize dokázal. Navíc skutečnost, že největší akční scény probíhají jen v hlavách a myšlenkách propojených osob, přitom tak reálně a uvěřitelně podané, je důkaz o absolutním mistrovství S. K. - člověk hltá příběh, stránky mizí pod rukama, přitom např. na 200 stranách by pro film mohl být jen záběr na člověka, který řídí auto :-), protože celé to drama se mu odehrává jen v hlavě. Absolutně obdivuji námět, zápletku a pospojování všech sebemenších detailů do jednoho ohromného příběhu, který drží pokupě a nemá hluchá místa. Kniha dává hodně materiálu k přemýšlení vůbec na téma mimozemského života, co by bylo, kdyby...., ale i na další úvahy ohledně nebezpečí, jaké by mohlo hrozit z vlastních řad v případě neznámé infekce, o síle přátelství a dalších těžko vysvětlitelných jevech mezi nebem a zemí. Vím, že King není autorem, který by byl řazen k "hodnotnějším" spisovatelům v klasickém slova smyslu a jde spíš o mainstream a "brak" , ale je to věc názoru a já jeho tvorbu upřímně obdivuji. Většinou se dokáže dotknout toho, co mne zajímá a to takovým způsobem, který mě pohlcuje. Knihu doporučuji bez debat :-)

stryko007
stryko007
30.05.2022 4 z 5

Kniha je velmi dobrá oproti filmu. Jen bych se zeptal, nevíte někdo proč byli v roce 2002 dvě vydání s různými obalkami?

jfialova
jfialova
18.11.2021 4 z 5

Klasická kingovka popisující partičku chlápků, kteří se každý rok scházejí na lovecké chatě a pojí je pevné pouto z dětství. Tentokrát do toho vstupují ne zrovna přátelsky naladění mimozemšťané. I když příběh samotný stojí v této knize spíše v pozadí-děj by se dal shrnout několika větami-přesto mi to přišlo jako zajímavé a napínavé čtení. Zpětně musím říct, že vlastně hlavní hrdinové většinu děje stráví útěkem nebo vzájemným naháněním se ve sněhové vánici, přesto mě to nenudilo a těch 600 stran uběhlo celkem rychle. Za mě to není autorovo nejlepší dílo, co jsem kdy četla, ale něco do sebe má.