Děravé sítě

Děravé sítě https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112788/derave-site-112788.jpg 4 15 6

Jaroslav Mahulena je internista a typický „single“. Nedávno opustil funkci primáře oddělení a zůstal zde pracovat jako řadový sekundář. O víkendu na chalupě zabloudí venku, zvrtne si nohu a zdá se, že zmrzne. Naštěstí ho zachrání soused. Vrátí se do Prahy a každodenní stereotyp naruší předvolání zpět do Jizerských hor, chalupa byla totiž nejspíš vykradena. Když se chce na místě přesvědčit, je omráčen. Uprchlý vězeň se nakonec zmocní jeho dokladů, auta i klíčů, nechá ho osudu a vydá se do Prahy vykrást jeho byt. Mahulena je znovu na pokraji smrti a stejně jako vždy předtím z „děravých sítí osudu“ unikne. Je převezen do nemocnice, má na celý úsek od vstupu do chalupy amnézii. Rychle se vzpamatovává, ale začíná další boj o vlastní existenci. Jeho auto, kterým se uprchlý vězeň snažil dostat do Prahy, totiž havarovalo a shořelo. Vyšetřovatelům se zdá nepochybné, že ho řídil Jaroslav Mahulena, a tak případ uzavřou s tím, že je prohlášen za mrtvého. Tím se začíná odvíjet rychlý řetězec absurdních událostí. Jak obstojí v kafkovském světě?... celý text

Přidat komentář

jprst
10.03.2021 1 z 5

Ne všechno se povede, ale tohle se autorovi poněkud nepovedlo. Dost nezáživný příběh, sice možná ze života, bohužel chvílemi až nudný a závěr rovněž nic moc. Prostě taková spíše podprůměrná tuctovka.

Formicka93
24.01.2021 4 z 5

Knížky pana Cimické čtu ráda. Tato byla nenáročná oddechová.


ViolettaCh.
26.01.2017 2 z 5

Čistě oddechová, nenáročná knížka. Ač mám - snad právě pro tu oddechovost - ráda detektivky pana Cimického, tak ty jeho společenské romány jako je tento mě nikdy příliš nenadchly. Je sice příjemné, když tu a tam problesknou nějaké staré vzpomínky hrdiny knížky, ale čeho je moc, toho je příliš. Navíc jednání hlavního hrdiny, lékaře, tedy osoby VŠ vzdělané, poté, co se probral v nemocnici, se mi zdá opravdu naivní, podivné a tedy nevěrohodné. Zápletka byla taková slabší, vlastně dohromady nijaká, závěr prakticky žádný. No nevím, nevím, je to tentokrát maximálně na 2 hvězdičky a to jsem velmi shovívavá.

orinka3
18.02.2015 5 z 5

Obrovské překvapení. Vůbec jsem nečekala, že vlastně půjde o literaturu faktu, navíc tak otevřenou a přesnou. Čím dál jsem postupovala v knize, tím víc jsem si připomínala to, co mě před pár lety trápilo a mám tedy potrvrzené, že jsem se nemýlila. Panu Cimickému věřím každé slovo, mluví mi z duše. Příběh lékaře do pozadí zatlačuje skutečnost, ze které není úniku a ani není naděje na nápravu. Ano, přesně tak to u nás chodí. Happy end se nekoná, oběť v byrokratickém bludišti žádné zastání nemá. Ano, přesně tak se dnes k sobě lidi chovají, padly zábrany a všemu dnes velí peníze a touha mít jich ještě víc. Kvalifikovaný rozbor naší společnosti. Dávám 5 hvězdiček a autorovi děkuji.

pagac17
17.08.2014

Výborná kniha od Jana Cimického. Celá kniha se točí okolo internisty Jaroslava Mahuleny. Začátek popisuje jeho zabloudění za sněhové vánice a jeho vysvobození sousedem. Pak další obsah knihy líčí pracovn prostředí Jaroslava Mahuleny v nemocnici, kde byl přimářem. Po odstoupení je pronálsledován svým nástupcem, který mu závidí jeho dřívější úspěchy. Zajímavě líčí autor současné problémy lékařů, sester a celé mediciny. Z toho by si měli vzít ponaučení současní politici. Závěr knihy je napínavý. Doktor Mahulena je přepaden při kontrole své chaty v jizerských horách uprchlým vězněm v Valdic. V nemocnici v Liberci je zachráněn. Před tím pachatel má havarii s jeho vozem. Po havarii zahyne a vůz shoří. Policie se domnívá, že uhořelým je doktor Mahulena. Nakonec je prohlášen za mrtvého a pochován. Pak nastává anabaze doktora Mahuleny, aby získal svoji novou identitu. Zde prokazuje autor byrokracii v našem státě. Celý příběh končí . Není všechno jenom sen? Není skutečně dávno mrtvý? V jaké světě vůbec žije? A na čem opravdu záleží.

alnahu
28.03.2012 4 z 5

Pan Cimický v této knize výborně popsal,až skoro neuvěřitelný příběh o ztrátě identity.Hrůza - nechtěla bych prožít to co doktor Mahulena v této knize.