Denníček

Denníček https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470547/mid_dennicek-F01-470547.jpg 5 34 11

Denníček – Božie milosrdenstvo v mojej duši je klenotom duchovnej literatúry v dejinách Cirkvi. Vnáša nás do nesmiernej lásku Boha k človeku prostredníctvom mystickej skúsenosti jednoduchej rehoľnej sestry Faustíny Kowalskej. Denník je bohatým zdrojom poznania tajomstva Božieho milosrdenstva pre teológov aj pre jednoduchých veriacich. Kniha je príručkou duchovného života a ukazuje nám pravý obraz Boha, ktorý je spravodlivý a milosrdný a obraz človeka - milovaného Božieho dieťaťa. Vizionárke a mystičke s. Faustíne dal Ježiš úlohu, aby priniesla do sveta toto posolstvo. Nezvyčajné duchovné dielo je úžasné svojou jednoduchosťou a múdrosťou. Je osobnou výzvou pre nás, aby sme bezhranične dôverovali Bohu, ktorý je Láska, Pravda, Spravodlivosť a Milosrdenstvo.... celý text

Přidat komentář

Emik87
17.02.2024 5 z 5

Kniha je velmi obohacující a pomáhá hledat správnou cestu. Musí se ale číst v pravou chvíli a po malých kouscích. Je náročná na "zpracování".

Hanka_Bohmova
29.05.2022 5 z 5

Po třech hodně těžkých letech jsem teď obnovovala sliby. Chtěla jsem se připravovat vedle někoho, kdo miluje Boha celou duší, kdo by mi pomohl znovu oživit prvotní lásku. A protože naše postní exercicie končily zrovna tématem Božího milosrdenství a texty sestry Faustyny, zvolila jsem si za průvodce její Deníček.
Byly to pro mě týdny soustředěného setkávání nad stránkami jejího života, charakteristického obrovskou vnitřní čistotou, integritou a věrností milosti, krajní citlivostí k vedení Ducha svatého. Roztrhlo mi to srdce, nemám pro to lepší slova. Vybrala si jediné potřebné, a vybírala si takto den za dnem a důsledně. Tohle s námi dokáže udělat Bůh! On z jejího života promlouvá, a promlouvá ke mně, do mých situací: Neboj se ničeho, já jsem stále s tebou. Jsi v dobrých rukou tak dobrého Boha.

Faustynina poslušnost. Rozumím: je to něco trochu zvláštního, trochu proti dnešní době a proti osobní odpovědnosti. Není snad potřeba bát se manipulace, dobří zpovědníci nemají ambice řídit lidské osudy ani rozhodovat za druhé. Poslušnost v běžné křesťanské praxi je spíš realistickou připomínkou, že můj vlastní náhled na život není kompletní ani definitivní. Uznávám tím "někoho za oponou", kdo drží v rukou události mých dní, a otvírám mu dveře do svých plánů a postojů. Nakolik pěstuju svou citlivost vůči Písmu a vnitřním vnuknutím, dává smysl usilovat o stejnou otevřenost i vůči situacím, kdy si Pán vyžádá pro sebe prostor prostřednictvím zpovědníka nebo představeného. Faustynino opakované vyjdáření "jsem v lásce svobodná jako královna" podle mě vypovídá právě i o této zkušenosti - přesvědčila se, že ani ona sama Bohu nestojí v cestě. Zní mi v tom ozvěna Modlitby zamilované duše od Jana od Kříže: Moje jsou nebesa a má je země... i slova apoštola Pavla, že nic - nejen vnějšího, ale ani žádná naše vnitřní vlastnost či omezení - nemá samo ze sebe sílu stát mezi námi a Bohem.


deauville
31.10.2021 5 z 5

Kniha, ke které se už deset let pravidelně vracím... Pro nevěřící čtenáře to bude jistě těžký oříšek, neboť sestra Faustyna žila hlubokým vnitřním i vnějším náboženským životem a o ničem jiném v podstatě její deníček není.

Přestože mi zpočátku osobnost sestry Faustyny nebyla úplně srozumitelná (a vlastně není pro mě zcela srozumitelná dodnes, např. svým pojetím pokory a poslušnosti), velmi mě její deníčky oslovily. I když jí úplně nerozumím a asi bych se nedokázala neustále takto "ponižovat", je to velmi inspirativní čtení. A možná proto se k této knížce pořád vracím - snažím se ji pochopit:-)

Pro věřící čtenáře doporučuji.

Freiherr
24.08.2020 5 z 5

Ach, ctihodná sestro, jak jsou mi Vaše zápisky drahé! Otevřely mi nové obzory nekonečné Pánovy lásky k nám. Teď vím, že On má pro KAŽDÉHO vždy otevřenou náruč plnou milosrdenství, jež na nás touží vylít. Jen kdybychom se nebránili.
Někteří by snad i rádi získali odpuštění hříchů a tím i spásu, ale už jsou líní jít do zpovědnice. Jenže právě onen akt pokoření své vlastní pýchy a ješitnosti, který je spojen s vyznáním hříchů, duši očišťuje. Pán odpustí každému, kdo ho prosí. Vždyť je to on, kdo v oné zpovědnici sedí, a vroucně si přeje, abychom se dobrovolně položili do hlubin jeho milosrdné lásky k nám!

ne.ver
07.02.2020 5 z 5

Tak tohle je pro me zcela zasadni kniha, prectena v pravy cas. Kdybych to zkousela nekdy pred lety, naznala bych, ze je Faustyna blazen nebo ma schizofrenii. Vsechno proste nejde cist kdykoli, na neco se musi pockat, az do toho clovek doroste. Je to kniha o obrovske touze po Bohu, o lasce az do krajnosti, o vydanosti a vire, ze Buh je nejvetsi, ale mnoho veci kona skrze malicke. Cely denik je velmi autenticky, mnoho veci me tam oslovilo a zasahlo. Urcite jsem knihu necetla naposledy.

archandelka
08.10.2018 5 z 5

Nádherná kniha. I když se zdá, že je pořád dokola o tom samém, a i když to, co Faustýna prožívala, nás hluboce přesahuje, přesto z jejího deníčku poměrně jasně vystupuje hlavní poselství pro tento svět - a tím je naprosto nepochopitelné Boží milosrdenství, které nás tak hluboce přesahuje, že je mnohdy těžké v něj uvěřit. A přece to je přesně to, co tento svět potřebuje - uvěřit Bohu, že je dobrý a milosrdný, a že nám neumí ublížit. I když prožíváme těžké věci, pády, mnohému nerozumíme, on je stále tady, aby nás zvedal a zas a znovu nám odpouštěl.
Kéž bychom tomu dokázali uvěřit....

Shindo
03.06.2018 3 z 5

Knihu som čítal ešte ako katolík a už vtedy sa mi miestami zdala náročná a niekedy som mal chuť ju znechutene odhodiť. Tak či tak obohatila a potešila.

Marekh
05.02.2018 5 z 5

Knihu jsem si pořídil v minulosti, ale v současné době už knihu nevlastním. Kniha je pěkně zpracovaná. Možná jsem si knihu mohl ponechat. Časem si třeba knihu znovu pořídím. Kniha je hodně obsáhlá. Tuto knihu vlastní také moje kamarádka a její známí. Myslím si, že tuto knihu bude vlastnit hodně čtenářů – křesťanů, protože je to známá kniha v těchto kruzích. Knihu jsem četl v minulosti a čtení jsem měl na dlouhou dobu. Určitě se jedná o náročné čtení, na které jsem se musel plně soustředit. Podobnou knihu jsem v minulosti ještě nečetl, ale rozhodl jsem se pustit do čtení, protože mne zajímal životní příběh FAUSTYNY KOWALSKÉ. Faustyna si během svého života hodně vytrpěla, ale nevzdávala se. Je zajímavé, že zemřela ve věku 33 let jako JEŽÍŠ KRISTUS.

Knihu určitě ocení věřící, anebo lidé, kteří věří v nějakou vyšší moc. Myslím si, že zejména pro tuto skupinu čtenářů je kniha určena a budou z ní mít největší užitek. Knihu je lépe si přečíst minimálně dvakrát, anebo po přečtení se vracet k jednotlivým částem, které zaujmou čtenáře.

V minulosti jsem navštívil několikrát také polské město Krakov. Navštívil jsem místo - Lagiewnik, kde působila Faustyna Kowalská. Prošel jsem místa, kde bydlela, pracovala a také jsem navštívil hřbitov, na kterém jsou pochovány řádové sestry včetně Faustyny. Lidé přijíždějí z různých končin světa, aby navštívili toto místo. Koupil jsem si také sádrové sošky Faustyny, které mám umístěny na poličce s knihami.

Petrstik
18.09.2016 5 z 5

Deník sv. Faustyny Kowalské, kam během posledních čtyř let svého života zapisovala na žádost Pána Ježíše „setkání” vlastní duše s Bohem.

Candide
07.06.2016

Četba Faustynina deníčku je značně psychicky náročná, neboť obyčejný smrtelník se její úrovni duchovního života nemá šanci vyrovnat. Nicméně pro katolíky se jedná o povinnou četbu, zvláště v kontextu právě probíhajícího Roku milosrdenství.

martunka
14.02.2016 5 z 5

Krásná kniha. Musím uznat, že přesně tohle jsem si potřebovala přečíst.