Deníky z krypty: Poslední dny sedmi parašutistů za heydrichiády

Deníky z krypty: Poslední dny sedmi parašutistů za heydrichiády https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378946/mid_deniky-z-krypty-posledni-dny-sedmi--ehJ-378946.png 4 53 17

Deníky o osudu sedmi parašutistů skrývajících se uprostřed nacisty okupované Prahy. Deníky, které nikdy nemohly být napsané, ale jejichž vytvoření bylo inspirováno historickými fakty a dokumenty, vzpomínkami pamětníků a dopisy i deníky padlých účastníků těchto událostí. Kniha autentickou formou líčí vyhrocené okamžiky po atentátu na Reinharda Heydricha až po slavný sedmihodinový boj sedmi parašutistů proti obrovské přesile v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Příběh inspirovaný geniem loci místa, kde se tito muži skutečně ukrývali posledních jednadvacet dnů svého života.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Válečné , Historie

Vydáno: , Epocha (ČR)
Originální název:

Deníky z krypty: Poslední dny sedmi parašutistů za heydrichiády , 2018


více info...

Přidat komentář

Zrzavá_Tereza
16.05.2023 2 z 5

Pro mě je tohle velké zklamání. A to jsem neměla od knížky žádná očekávání, protože mám o tomhle tématu načteno dost, jen jsem se chtěla na chvíli vrátit do minulosti za klukama.
Bohužel hned po pár stránkách jsem byla otrávená z množství chyb v knížce - jak kdyby snad vůbec neprošla korekturou. Chybějící/přebývající písmena, špatná i/y. To už se vám pak ani nechce pokračovat.
No a k příběhu samotnému - ano, asi tak nějak to mohlo v kryptě probíhat a je to psané jednoduše, lidsky. Ale nic mi to nedalo. Po dočtení už jsem byla myšlenkami jinde.
Na tohle téma existují lepší tituly.

jan.para
28.11.2021 5 z 5

Takhle to asi v kryptě probíhalo. Nádherná kniha.


marrie5227
04.07.2021 5 z 5

Jedno obrovské "WOW". Kniha je čtivá, rychlá, krásně podaná, obohacená o ilustrace. Mohla bych použít všechna slova chvály a nebylo by to dost.
Nikdo tuto knihu nenazývá biografií, dokumentem nebo čistě faktem. Jde o románové zpracování něčeho, co se stát mohlo, ale také nemuselo.
Má babička byla také nadšená, líbilo se jí, jak si člověk mohl představit co se v kryptě asi odehrálo a jaké rozhovory pánové vedli.
Jakožto někdo, kdo se o heydrichiádu zajímá, jsem si knihu rychle pořídila, rychle přečetla a rychle se zamilovala. Obrovský palec nahoru pro autorku.

Páájinka
03.12.2020 3 z 5

Mně se knížka líbila, konec jsem obrečela jako vždy, když něco čtu o smrti v kryptě. Ne vždy jsem všemu věřila, že by se takhle bavili třicetiletí chlapi. Také mě překvapilo, že chodili ven a pohybovali se po Praze. Musím si přečíst další knihy.

veronika1998
18.06.2020 3 z 5

Krátká ale příjemná knížka o parašutistech v době, kdy byli v kryptě. Průměrná kniha, která neurazí.

petrasin
09.05.2020 odpad!

Naprosto zbytečná kniha,ovšem s názvem,který zaujme.Co na tom,že s autentickými dochovanými deníky hrdinů z krypty (Opálka,Švarc) nemá vůbec nic společného-ty totiž končí několik týdnů před vysazením do Protektorátu.Nezaujatý čtenář pak dostane nálož směsí z Čvančary,Šulce apod.Pokud to měl být pokus o něco jako je pro laika celkem čtivé Šulcovou dílo Dva proti říši,tak se to hrubě nepovedlo.Pokud se náruživý čtenář a fanda odboje chce začíst do skutečně erudované literatury,tak mu doporučuji celou trilogii o atentátu páně Šustka a povedený počin pana Kmocha Anthropoid epilog.Deníky z krypty jsou jen ztráta času...

douchova11
06.02.2020 4 z 5

Velice poutavě popsané poslední dny našich parašutistů.

Jirinamac
22.11.2019 4 z 5

V kostele i kryptě jsem byla a podle popsaného děje v knížce si to i takto dovedu představit. Trošku mě mátlo, že není víc odděleno, kde je zrovna popisovaný děj. Jsme v kryptě a další věta je u Čurdů v kuchyni. Návštěvu krypty a kostela doporučuji.

Ester59
11.09.2019 5 z 5

V krypte jsem byla a myslim si, ze se autorce věrohodně podarilo popsat možné situace, ktere tam parasutiste zažívali. Davam plny počet uz jen za to ze si tohle těžké tema ke zpracovani vybrala, je videt ze tim žije. Taky mohla napsat bestseller kde kdo s kym a mela by větší prodejnost. A krátké věty mi nevadily, nebot se presne hodily k popisu scen, kdy je kazde dalsi slovo zbytečné.

slunicko1958
23.08.2019 2 z 5

Mně se to moc nelíbilo. Pominu-li pravopisné chyby, děj mě vůbec nevtáhl, nebavilo mě to.
Autorka má slabost pro větné ekvivalenty, jimiž se snaží zvýšit napětí a prožitek. Je to chvályhodné, ale na mě to nefungovalo. Přitom jsem se na knížku tak těšila!
Vždycky jsem si myslela, že operace Anthropoid byla přísně tajná akce, že do ní byli zasvěceni pouze spolehliví jedinci. Stejně tak žili v přísné anonymitě a utajení i parašutisté. A najednou se dozvídám, že krypta kostela sv. Cyrila a Metoděje bylo cosi jen na přespání. Jinak parašutisté chodili na veřejnost, vzájemně se navštěvovali se svými dívkami, chodili k lékaři, navštěvovali své příbuzné ...
Je to pro mě takové překvapení, že je budu ještě dlouho rozdýchávat. Nebo si na vzpamatování znovu přečtu Dva proti Říši.

milamarus
09.06.2019 5 z 5

Děkuji za všechna doporučení a chválu na tuto knihu. Měli jste pravdu.

-----------------------------
CITÁT:
,,Jednou budeme spolu fajčit na zápraží jako starý dědci. Budeme protivný a nadávat na to, jak je ta mládež nevychovaná, a když nás budou hodně štvát, vzpomeneme si na tu dobu v kostele. Jak nám zocelila charakter," řekne tiše Jožka.
,,A Anička si Mařence postěžuje, že si tenkrát měla v té tramvaji radši odsednout," rýpne si Jenda. Jožka se na něj po očku podívá. A pak se tiše a od srdce rozesmějí.

omgjako
02.03.2019 4 z 5

Mně se to v podstatě líbilo, ale strašně tomu ubíraly chyby...což mě dost mrzí. Chtělo by to fakt důkladnou korekturu.

Vakalik
09.02.2019 4 z 5

Trochu jsem se tématu bála. Ono vžít se do role národních hrdinů a vyprávět, co se jim asi honilo hlavou je poměrně odvážný čin. Ale kniha mě mile překvapila. Je to čtivé a působí to reálně. Autorka přiblížila kus historie z lidského pohledu lidem, kteří se o historii až tak nezajímají.

Samarkand
26.01.2019 5 z 5

Az pujdu priste v Praze po Resslove ulici, zapalim tam klukum svicku. Autorka odvedla moc peknou praci.

pamik111
30.11.2018 5 z 5

S nadšením jsem se pouštěla do čtení této knihy a popravdě i s mírnými rozpaky, jakou formou bude kniha pojata. Může se vůbec někomu podařit sepsat osudy sedmi parašutistů a jejich poslední dny úkrytu v kostele sv. Cyrila a Metoděje, se samotným statečným bojem na kůru a v kryptě, aniž by nedošlo k jejich zneuctění? Ano, může! Vždyť takhle to klidně mohlo být. :) Všichni známe jejich osud, ale nikdo nevíme, jaké vedli dialogy a co přesně dělali oněch osudných posledních pár dní. Není nikdo přeživší, kdo by nám to sdělil, ani se nenašel žádný deník, kde by to bylo sepsáno. A právě v této knize se nám to autorka snažila alespoň z části přiblížit. Dle mého, se jí to moc povedlo. :)

1amu
20.10.2018 3 z 5

Autorka stála před nesplnitelným úkolem. Popsat svou formou příběh 7 hrdinů a jejich pomocníků, příběh, který známe.
Vytýkám ji název, nejde o deníky. Jde o akci, která byla pokažena zradou Čurdy, ale pokud by nebylo jeho, měli gestapáčti řezníci ještě jeden trumf, mladého Aťu Moravce. A ten věděl. Nechci psát o způsobu, jak jej přinutili mluvit, je to děsivý příběh, zmíněný v jiných publikacích o atentátu. Mrtví hrdinové jsou poskládáni na kobercích před chrámem a profesora chemie Vaňka, alias Jindru čeká zatčení. Kriminál bude relativně dobrý. Němci si jej šetří jako korunního svědka v (pro ně) možném procesu proti prezidentovi Benešovi (pokud k němu vůbec dojde).
Jindra válku přežije a dlouhá léta vykládá zájemcům své bláboly. I já jich pár slyšel. Na věčnost odešel v klidu. Měl vůbec výčitky svědomí ?

Akula
26.08.2018 5 z 5

Moc mile napsaná kniha. Přečteno jedním dechem. Normálně čtu spíše literaturu faktu. Zde autorka líčí, jak asi mohly vypadat dny v kryptě kostela v Resslově ulici podle jejích představ. A dle mého se jí to moc povedlo.

Štítky knihy

heydrichiáda parašutisté, parašutismus válečné romány

Autorovy knížky

2018  84%Deníky z krypty: Poslední dny sedmi parašutistů za heydrichiády

Kniha Deníky z krypty: Poslední dny sedmi parašutistů za heydrichiády je v

Přečtených69x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených4x
Knihotéce27x
Chystám se číst32x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x