Komentáře knihy Deníky apatykářky 1

ana.centaurea
05.08.2026

Tuhle mangu jsem si hned musela koupit, jak jsem uviděla. Viděla jsem anime a příběh mi hrozně sedl. Mám ráda romány s historickou tématikou a hlavní hrdinka Maomao je jedna z mých celkově nejoblíbenějších fantasy postav. Líbil se mi ten humor i detektivní řešení různých intrik co Maomao rozplétá. Zároveň se mi líbí chemie postav a vztahy co mezi sebou v paláci či zábavní čtvrti mají. Mě osobně se líbil i vzlet tzn. styl jakým je manga nakreslená.
Jenom tohle je pohled od čtenáře, který viděl dříve anime a tak má více souvislostí a proto si myslím, že když někdo nezná příběh a chce si koupit mangu je pro něj výhodnější si koupit originální román nebo shlédnout anime...
= První totiž vznikl román, který byl tak oblíbený, že podle něj udělali anime a mangu. A tím že manga je komix tak se tam tolik děje nevejde... (Jenom Škoda že podle toho co vím tak román je zatím pouze v angličtině, prodávají ho v Luxoru)

Jinak osobně doporučuji jakékoliv zpracování tohohle příběhu. (Jedna z mojich věčných srdcovek)

Rora44
01.07.2026

Když jsem si do košíku přihodila Deník apatakářky, nevěděla jsem, co objednávám. :) Ale když už ho mám doma, přečetla jsem si ho a musím říct, že je to fajn. Radši bych si to však přečetla jako román.

Venezia
12.05.2026

Páčilo sa mi to.
Ale radšej by som si prečítala jeden historický román, ako 18 dielov manga komiksu.

PaprikaPáťa
30.04.2026

kniha se mi líbila

MagdaFish
08.03.2026

Příběh je vskutku nádherný, jak už napsali mnozí přede mnou. K tomu není co dodat. Hvězdu strhávám za odfláklou redakční práci, především lettering.

Laf
28.02.2026
Laf

Tohle mne hodně bavilo. Zajímavý děj, který rychle utíkal a našlo se i dost částí, u kterých jsem se zasmála. Hodně mne to překvapilo, jak se mi to líbilo. Vřele doporučuji :)

haki34
10.02.2026

v mojí generaci anime a manga nefrčeli, o to více jim fandí moje dcera... sledovala anime, takže když se v knižní akci objevila tato manga, musela ji mít...no a tak jsem zkusila číst... na rozdíl od mých předchozích pokusů mám pocit, že tady jsem i pochopila děj, příběh a o co tam vlastně jde :D navíc histrickou asijskou tématiku mám velmi ráda a čtu v klasické podobě...
takže....příběh apatykářky alias lékárnice super, zajímavý, prvky krimi, intriky, humor, a kdyby to bylo ještě barevně nakreslené, tak bych si snad jen celý den prohlížela furt dokola obrázky (jako chápu proč a jak černobílá, ale tohle je můj pocit :D)). Trochu mi vadilo, že díky kreslenému zpracování je příběh tak trochu "osekán", ale jinak to vzhledem k formátu nelze...
Těším se na další !

Dortmina
04.02.2026

Vtipné, originální, sexy a zajímavé, děj je rychlý, zápletka se posouvá plynule, navíc se člověk dozví i nějaké užitečné informace z oblasti biologie. Určitě se této serii pověnuju :)

Atlantis
01.12.2025

Neskutečně příjemné překvapení. Čekal jsem utahané dobové drama, ale tady se docela šlape na plyn. Postavy fungují, svět je zajímavý a já se zatraceně bavím. Hned jsem sáhl po druhém dílu.

Kiwicatko
21.10.2025

Nejdrive jsem videla serial a naprosto me to uchvatilo.
Manga je stejneho razeni. Nadherna kresba a pribeh, ktery neskutecne bavi.

Yel_len
25.09.2025

Maomao byla unesena únosci lidí a prodána do císařského harému jako služebná. Dřív ale bývala apatykářkou, a tak jí to nedá, aby se nepokusila zjistit, proč všichni císařovi potomci umírají tak mladí. Kdo má ale furt myslet na to, že jako jediná ze služebnic umí číst?! Takže nakonec zase může klohnit svoje mastičky. To je super! No jo, no. Jen kdyby se tu furt nemotal ten hmyzera Jinshi!

Tak tohle je po dlouhé době manga, jíž nemám po příběhové i vizuální stránce co vytknout! Je to moje první historizující manga, která není ze žánru "přepisujeme dějiny". A že jsem spokojená až až. A to ani nemusí být bojová, zajímavé prostředí císařského harému úplně stačí. Tak teď nevím jestli se na ten Assassin's Creed: pomstu Sao Ťün rovnou nevykašlat. Tak za nějakou dobu už bude na řadě Šógunův popravčí. Radši přejdu na celohistorické mangy.

Jako to mi neříkejte že Maomao, ostatní dvorní dámy, vznešené konkubíny i historické kostýmy nejsou prostě úžasné! No a i ten hmyzný slimák Jinshi je samozřejmě super...

Takže vlastně jediný problém této mangy s ní nemá vlastně moc společného. A navíc ani není pro běžného čtenáře moc poznat. A tím není nic jiného, než překlad! Takže znovu: DíkY gAte...! Ne, ale vážně. Díky Gate! Ten druhý překlad alespoň (trochu) za něco stojí a je pořád o dost lepší než v dalších dílech Apatykářky.

Mě to teda bavilo i takhle a Japonštinu zatím neovládám na takové úrovni, abych to mohla osobně zkontrolovat. Tak tedy: kdo chce recenzi od japanologa, tak doporučuju toto:

Ale teď už mě prosím omluvte, jdu na další díly!

Kniholenka_DK
29.08.2025

Hezká manga ze zajímavého prostředí císařského harému. Velmi pěkná kresba.

CarolineAn
09.08.2025

Na Deník Apatykářky (the Apothecary Diaries) jsem narazila díky stejnojmennému seriálu, který mě bavil a tak jsem si řekla, že zkusím i tištěnou verzi, když už ji začali v Česku vydávat. A rozhodně nezklamala - má pořád to stejné "kouzlo" a i hlavní postavy nezklamali (MaoMao a Jinshi). Jediné, co se mě úplně nezdá je v některých částech překlad do češtiny, ale to se dá skousnout.... Určitě doporučuju, je to milé a zábavné čtení na oddechnutí, a už se nemůžu dočkat na pokračování.

Lienilda
16.07.2025

Moc hezké, milé, zajímavé... Po druhém dílu se také podívám. Přesto u mě z mang pořád vede Ateliér špičatých klobouků.

anothergoodbook
10.07.2025

Jen abychom si to ujasnili, roztomilé to je. Manga je kreslená v takovém tom klasickém kawaii stylu.
Příběh má ale zároveň určitý přesah. Ukazuje nám část historie Japonska a postavení žen v tehdejší společnosti. Tedy omezený přístup ke vzdělání, prodej žen jako služebné, omezování svobody a další problémy.
Zároveň sledujeme život Maomao, která pracuje v císařském harému a díky svým dovednostem se dostává do povědomí hlavních konkubín i ostatních vysoce postavených lidí.
Maomao je jako hrdinka sympatická, velice chytrá a já si ji opravdu oblíbila. Co se týče vedlejších postav, i ty jsou vesměs sympatické, ale většinu z nich si pravděpodobně nezapamatujete.
Co se týče celého příběhu, první dva díly dle mě fungují jako takový úvod do prostředí a představení postav. Nicméně i tak tam máme pár záhad, se kterýma se hlavní hrdinka bude muset ještě poprat. A já jsem na to opravdu zvědavá.
Suma sumárum, pokud máte rádi mírumilovné mangy, ale nevadí vám, když se tam řeší i hlubší témata, tak je tato série právě pro vás.

hippiesak
06.06.2025

Mám nové zjištění. Historická manga není nic pro mě. Sám bych si ji nekoupil. Koupila si moje dcera. Po přečetní 1. dílu jsem zjistil, že vlastně ani netoužím po pokračování. Když si dcera koupí, tak si to asi přečtu, ale mě ten děj zkrátka nebral...

Teddy2023
29.05.2025

Moc pěkný příběh zahrnující Maomao - mladou dívenku vyrůstající v nevěstinci, která zbožňuje čas trávit sbíráním bylinek nebo zkoušením jedu.
Při návštěvě paláce se jí podaří zachránit syna konkubíny a stát se její dvorní dámou.
Ilustrace jsou nádherné a pokud jste viděli i animace, budete nadšení.

Dragell
11.05.2025

Maomao, mladá apatykářka s hlubokými znalostmi léčiv a jedů, je unesena a prodána do císařského harému jako služebná. Navzdory svému nenápadnému vzhledu a snaze zůstat v pozadí se brzy ocitá uprostřed intrik a záhadných úmrtí mezi konkubínami. Její bystrý rozum a odborné znalosti ji přivedou do střetu s mocnými postavami paláce, včetně charismatického úředníka Džinšiho.

První svazek Deníků apatykářky mě zaujal svým netradičním zasazením do prostředí císařského harému a kombinací historického kontextu s detektivními prvky. Maomao je silná a inteligentní hrdinka, která se nebojí postavit výzvám. Příběh je rozdělen do několika kratších případů, které slouží k představení postav a nastavení atmosféry. I když některé záhady jsou vyřešeny poměrně rychle, poskytují pevný základ pro další vývoj děje. Těším se na to, jak se příběh bude dále rozvíjet.
Manga neobsahuje fantasy prvky a akční scény.
Kresba Nekokurage je jednoduchá, ale efektivní. Postavy jsou detailně zpracované, zejména co se týče oděvů a účesů konkubín, což přispívá k autenticitě prostředí. Pozadí jsou méně detailní, což však neubírá na celkovém dojmu. Překlad do češtiny mě potěšil, ačkoliv by bylo vhodné sjednotit způsob zpracování zvukových prvků pro lepší čtenářský zážitek.

Nekrácenou recenzi naleznete na https://dragell.cz/nacu-hjuga-deniky-apatykarky-1/

Veru_Nika
01.05.2025

Miluju potrhlou Maomao a jak s ní Jinshi ani nehne, prostě si jede (JEDe) svoje. Je to milé, vtipné a nemůžu se dočkat dalšího pokračování byť z anime člověk čeká, co se dál zhruba stane, ale přijde mi, že o to víc si to dokážu užít.

Zakuro
30.04.2025

Opravdu krásná historická manga. Miluji hlavní postavu, konečně normální holka s mozkem. Mao Mao je velmi chytrá a taky roztomilá. Kresba je úchvatná a můžu vřele doporučit i anime.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi