Deník Zlaty Filipovičové

Deník Zlaty Filipovičové https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41368/denik-zlaty-filipovicove-41368.jpg 5 18 3

Deník bosenské dívky zachycuje dva roky jejího života v mírovém a posléze válečném Sarajevu. Od dětských starostí se školou a popisu školních zábav až po líčení těžké situace v ostřelovaném městě - v nedostatku, při loučení s přáteli, kteří město opouštějí či v jeho zdech umírají. Kniha má kromě dokumentární hodnoty i hodnotu literární - proměny životního postoje mladého člověka jsou zachyceny velmi sugestivně.... celý text

Žánr:
Literatura světová

Vydáno: , Magnet Press (ČR)
Originální název:

Le journal de Zlata , 1993


více info...

maryzka
maryzka
23.05.2023 3 z 5

To co si myslím o válce a o bláznech o ovládání světa tak je to téměř nepublikovatelné. Ale vždy to odnesou nevinní lidé a především děti. No, ale něco mi to k zamyšlení přineslo- jen by mě zajímalo, kde budeme shánět potraviny když je to pomalu u nás zničený.

Starmoon
Starmoon
18.12.2020

Neviem a nechcem hodnotiť – predsa len túto knihu beriem viac ako dokument či svedectvo, nie ako literárne dielo. Čítané už v detstve, ale úplne inak som sa na túto knižku pozerala, keď sa mi do rúk dostala ako mladej dospelej žene. Holt, vojna je a vždy bude strašná. Nechápem, prečo sme si to ešte ako ľudstvo neuvedomili.


poetree
poetree
13.11.2013 4 z 5

co se týče stylu, četla se kniha hezky - na cca 12 let má Zlata dost slušné vyjadřování, s obsahem to bylo místy horší - holt válka a ještě z pohledu dítěte.. podnítilo mně to si o téhle válce něco zjistit..